Varieté show

Terry Donnelly

Mange professionelle starter ud som generalister og fotograferer mange forskellige motiver, men de fleste finder med tiden et enkelt speciale. Det er dog ikke altid. Sony Alpha-brugeren Terry Donnelly fotograferer f.eks. mange forskellige motiver, der omfatter alt lige fra arkitektur til sport og reklame til dyreliv. På trods af sine forskellige specialer har han formået at brillere i mange forskellige genrer, hvilket har givet ham mange klienter og resulteret i mange priser undervejs. Det er en succeshistorie, der er baseret på en enkel, men essentiel ting: hans kærlighed til at skabe fantastiske billeder.

terry donnelly sony alpha 9 portræt i vidvinkel af en kvinde iført brudekjole i en lade

© Terry Donnelly | Sony α9 | FE 12-24mm f/4 G | 1/40s @ f/4.0, ISO 1000

"Jeg har altid haft mange interesser, hvad angår fotografering, og det er fortsat, selv efter jeg blev professionel. Jeg har aldrig haft lyst til at opgive noget af det, og selvom det måske ikke virker for nogle, så har det for mig betydet, at jeg har tillært mig forskellige færdigheder fra forskellige job. Det har gjort det nemt for mig at hoppe fra det ene til det andet. Hvis jeg arbejder for et nyhedsbureau, kan jeg give dem lige præcis den type billede, de vil have, og hvis arbejdet går ud på at fotografere interiøret på et hotel, så kan jeg også hurtigt skifte til den stil."

terry donnelly sony alpha 9 rugbyspiller løber i høj fart med bolden i hænderne

© Terry Donnelly | Sony α9 | FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/3200s @ f/2.8, ISO 200

På trods af at Terrys motiver er vidt forskellige, er hans værker defineret af en fælles æstetik. Han forklarer: "Selvom jeg arbejder med mange forskellige emner og har brug for forskellige kompetencer, når jeg er på arbejde, er kerneværdien stadig den samme, nemlig at skabe noget, der er kunstnerisk."

For Terry er komposition det vigtigste element til at opnå dette. Han fortsætter: "Uanset hvad motivet er, så forsøger jeg at levere en usædvanlig synsvinkel og noget, der er enestående. Det kan betyde, at jeg fotograferer fra en usædvanlig højde eller vinkel, eller at jeg vælger et vidvinkel- eller et teleobjektiv. Derefter forsøger jeg at fylde billedet, så det har en effekt."

terry donnelly sony alpha 9 portræt af kvinde, der læner sig op ad et klaver

© Terry Donnelly | Sony α9 | FE 35mm f/1.4 ZA | 1/200s @ f/1.4, ISO 125

Noget andet, som Terry altid benytter, når han fotograferer, er "god adskillelse, så motivet skiller sig ud fra sine omgivelser". Dét opnår han på flere måder, bl.a. ved valg af objektiv, optageposition, hvordan motivet belyses eller ved at bruge en bred blændeåbning til at sløre baggrunden og isolere motivet.

terry donnelly sony alpha 7RII jernstatue af en mand ved kysten om aftenen

© Terry Donnelly | Sony α7R II | 25s, ISO 50

"Efter min mening kan alle disse ting resultere i et godt billede med selv det mest prosaiske motiv."

Når Terry vælger at fotografere forskellige motiver, så hjælper det ham med at holde sig skarp og giver ham også mulighed for at overføre færdigheder fra én disciplin til en anden. "Det er umuligt ikke at bruge det, man lærer i forbindelse med et motiv, til et andet," forklarer Terry, "og jeg oplever derfor, at jeg bruger landskabsteknikker i forbindelse med arkitekturfotos eller metoder til at fotografere interiør i portrætarbejde. I sidste ende gælder de samme kerneværdier for en række forskellige stilarter."

terry donnelly sony alpha 9 gymnast springer op i luften med lukkede øjne

© Terry Donnelly | Sony α9 | FE 85mm f/1.4 GM | 1/2500s @ f/1.4, ISO 1000

En fotograf, der arbejder med forskellige genrer, har brug for et kamera, der kan tilpasses til snart sagt alle situationer. Derfor bruger Terry primært sit α9-kamera, men han bruger også α7R III, hvis klienterne vil have glæde af en højere opløsning i det endelige resultat.

"α9 har alt, hvad jeg skal bruge. Jeg føler virkelig, at jeg kan stole på det fuldt ud," siger han. "Der er f.eks. serieoptagelsestilstanden på 20fps, som betyder, at jeg kan indfange det perfekte udtryk i en sportsudøvers ansigtsudtryk. Eller autofokussystemet, som holder fokus på et motiv i bevægelse i hvert eneste billede, så det er slut med at håbe, at den bedste positur var den, der var i fokus, for det er de alle!" Idet Terry kan stole fuldt ud på α9's førende autofokus i sin klasse, betyder også, at han kan fotografere med bredere blænde og få den motivadskillelse, som karakteriserer hans arbejde.

terry donnelly sony alpha 9 rugbyspiller tackles af sin modspiller

© Terry Donnelly | Sony α9 | FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 320

Han er også tilbøjelig til at fotografere med den lydløse lukker i α9, især når han fotograferer golfspillere midt i et slag. Det er simpelthen noget, man ikke kan gøre med et DSLR, medmindre man vil smides af banen. Han siger endvidere: "Hvad angår ISO-ydelse, kan jeg presse den længere end nogensinde før for at få de lukkerhastigheder, jeg har brug for i forbindelse med action. I den anden ende af skalaen for lukkerhastighed er der billedstabiliseringen, som betyder, at det er nemt at tilføre effekter med bevægelse, f.eks. panorering."

terry donnelly sony alpha 9 3 rugbyspillere i et skænderi på banen

© Terry Donnelly | Sony α9 | FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/3200s @ f/2.8, ISO 320

Endelig siger Terry, at søgeren i og skærmen bag på α9 har gjort en enorm forskel for den måde, han arbejder på.

"Det er fuldstændigt fantastisk, at jeg kan se billedet, før jeg tager det, da det hjælper mig med at arbejde hurtigere og mere intuitivt end nogensinde før, men det betyder også, at jeg får bedre kontakt med det motiv eller den klient, jeg arbejde med. I modsætning til dengang, jeg brugte DSLR, behøver jeg ikke længere at hamre på afspilningsknappen for at sikre, at jeg får den eksponering, jeg vil have. Nu kan jeg simpelthen bare kigge på klienten eller det, jeg fotograferer. Og jeg kan bevare kontakten, hvilket er dét, god fotografering handler om, uanset hvad motivet er."

Produkter i denne artikel
ILCE-9
α9 spejlløst fuldformatkamera med stablet CMOS-sensor

ILCE-9

ILCE-7RM2
α7R II med bagbelyst fuldformatbilledsensor

ILCE-7RM2

SEL1224G
FE 12-24mm F4 G

SEL1224G

SEL35F14Z
Distagon T* FE 35 mm F1,4 ZA

SEL35F14Z

SEL85F14GM
FE 85 mm F1,4 GM

SEL85F14GM

SEL400F28GM
FE 400 mm F2.8 GM OSS

SEL400F28GM

Terry Donnelly
Alpha Universe

Terry Donnelly

Storbritannien

Selvom jeg fotograferer inden for forskellige genrer, oplever jeg en overlapning af kompetencer mellem dem, hvilket gør mine værker stærkere. Jeg har altid nydt forskellige fotogenrer, og jeg er overbevist om, at vi skal fotografere det, vi bedst kan lide, da det er sådan, vi vokser.

Se profil


x