Detaljerede historier i Alpha Universe
Stol på mig

Brendan de Clercq

"Normalt har man god tid, når man tager portrætbilleder. Der er måske en halv time eller mere, måske starter man med en kop kaffe, og i løbet af det tidsrum skaber man en relation til motivpersonen med gensidig tillid. Og disse relationsskabende øjeblikke er grundlaget for gode portrætter."

Brendan seneste projekt, "ét-minuts portrætter", skabte derfor nogle interessante problemer. "Ja," griner Brendan, "projektet var en stor udfordring, især fordi jeg udvalgte tilfældige fremmede fra menneskemængden ved mine arrangementer for at gøre det. Men jeg kan godt lide udfordringer, for som fotograf er man nødt til at sætte barren så højt som muligt hver eneste dag."

brendan de clercq sony alpha 7RM3 portræt af en ældre mand med langt, krøllet hår

© Brendan de Clercq | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/200s @ f/1.6, ISO 50

Brendan siger, at formålet med projektet var at vise folk, at man godt kan opnå et fantastisk portræt på kun ét minut, "så længe der er tillid. Tillid mellem fotografen og motivet, men også tillid mellem fotografen og kameraet.".

Det er denne blanding, fortæller han, som gjorde det muligt for ham at skabe sin betagende serie af sort/hvide portrætter. Han mener, at alle kan gøre det samme, hvis de har de rette færdigheder og værktøjer. "Jeg ville gerne vise folk, at man kan opnå det her i gadefotografering, ja faktisk i alt," forklarer han, "fordi mange mennesker er bange for at henvende sig til andre og spørge dem."

brendan de clercq sony alpha 7RM3 portræt af en ældre mand med ubarberet ansigt

© Brendan de Clercq | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/200s @ f/1.6, ISO 50

"Tillid opbygges," fortsætter Brendan, "gennem den måde, vi ser på og taler med andre på. Så selv i en situation som disse tæt befolkede begivenheder med 200 eller 300 mennesker prøvede jeg at skabe et rum, der kun var for os to. Jeg bad mine motivpersoner om ikke at se på menneskemængden, kun på mig, som om der kun var os to og ingen andre til stede. Det fjerner deres nervøsitet, så på den måde er det et samarbejde mellem fotograf og motivperson, og det er en opgave for os begge."

brendan de clercq sony alpha 7RM3 portræt af en dame med hånden på hagen

© Brendan de Clercq | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/250s @ f/2.8, ISO 100

Hvordan lykkedes det så Brendan at skabe relationen til sit motiv på så kort tid? Tja, fortæller Brendan, det handler om at få dem til at kigge ind i objektivet og prøve at få øje på ham i det. "Det er meget vigtigt," fortæller han os, "da det skaber et helt andet udtryk, end hvis en person blot stirrer på kameraet. De ser mere koncentrerede ud, som om de er midt i en samtale. Det er det, der skaber den kontakt, der gør billedet vellykket."

brendan de clercq sony alpha 7RM3 portræt af en ubarberet mand i en sort rullekravetrøje

© Brendan de Clercq | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/2.8, ISO 100

Ét minut er hurtigt ovre, så Brendan var nødt til at kunne stole på, at hans α7R III ville indfange de relationer, han hurtigt havde skabt, på perfekt vis. Det vigtigste aspekt? "Skarphed," svarer han. "Med Eye Auto Focus fra Sony ved jeg, at jeg ikke behøver at bekymre mig om at fokusere på øjnene. Det er altid helt perfekt, også selvom blænden er helt åben. Før Eye AF var der altid en risiko for, at der lige i det særlige øjeblik var fokus på øjenlåget eller øjenbrynet, så der var konstant bekymringen 'har jeg nu også kontrol over det?'"

brendan de clercq sony alpha 7RM3 portræt af en mand med fuldskæg og baseball-kasket

© Brendan de Clercq | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/2.8, ISO 100

Men hvad så nu? "Jeg ved, at jeg kan arbejde med motivet," siger Brendan, "og bevare kontakten med vedkommende. Jeg ved, at jeg aldrig behøver at bekymre mig om mit kamera – det er ganske enkelt en forlængelse af min kreative tænkning. Det er det allervigtigste, især hvis man kun har ét minut til at tage et billede. Og det handler igen grundlæggende om tillid – tillid til mit kamera. Det er derfor, jeg arbejder med mit α7R III, fordi teknologien giver mig fuld frihed til at gøre det, jeg er bedst til."

brendan de clercq sony alpha 7RM3 mut billede af en mørkhåret mand, der stirrer meget fokuseret på kameraet

© Brendan de Clercq | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/200s @ f/1.4, ISO 100

Da han skulle arbejde så hurtigt og anvende en simpel blitzopsætning, gjorde Brendan også brug af TTL-funktionerne på α7R III, som er i tråd med hans normale arbejdsmåde. "Jeg er den gammeldags type," forklarer han, "så når jeg er i mit atelier, elsker jeg at arbejde med en lysmåler. Men når jeg ikke har tiden til det, hjælper TTL mig meget. Så det første billede var altid TTL, hvorefter jeg ændrede disse indstillinger til manuel betjening for at få fuld kontrol. Jeg ser det som en slags hybridoptagelse, som giver mig et fantastisk udgangspunkt, hvorfra jeg kan videreudvikle billedet."

brendan de clercq sony alpha 7RM3 portræt af en hvidhåret mand med et venligt ansigt

© Brendan de Clercq | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/200s @ f/1.4, ISO 100

Den sidste tillidsudveksling sker med betragteren, fortæller Brendan, da man jo beder personen om at godtage og gennemse en serie billeder, der kan være taget med mange måneders og kilometers mellemrum. I et projekt som hans ét-minuts portrætter var ensartethed i billederne forudsætningen for at få det til at lykkes.

"Det var en udfordring," indrømmer han, "at opnå ensartet belysning, komposition og fokus på mange forskellige steder med mange forskellige motiver, men det hjalp i høj grad at bruge en ensartet blitzopsætning og fotografere med FE 85mm f/1.4 GM. Jeg elskede at tage de her billeder med et helt åbent 85 mm, og helt ærligt giver det objektiv mig altid gåsehud. Det skaber smukke portrætter og er endnu en grund til, at jeg kan stole på, at mit udstyr klarer opgaven." 

Udvalgte produkter
ILCE-7RM3
α7R III 35 mm fuldformatkamera med autofokus

ILCE-7RM3

SEL2470GM
FE 24-70 mm F2,8 GM

SEL2470GM

SEL85F14GM
FE 85 mm F1,4 GM

SEL85F14GM

Relaterede artikler
Brendan de Clercq
Alpha Universe

Brendan de Clercq

Holland

"En dag laver jeg det mest perfekte portræt. Et, der indfanger følelserne fuldt ud. Det er derfor, at jeg hæver barren for min fotografering hver eneste dag".

Se profil


x