Rejs let – uden at gå på kompromis. 

Petar Sabol 

Fotograf Petar Sabol er bevis på, at man ikke går på kompromis, fordi man bruger et bridgekamera. Faktisk viser Petars billeder, at der er mange fordele ved denne type kamera.

Når du tænker på dyrelivsfotografer, tænker du straks på store kameraer og endnu større objektiver. Den kroatiske fotograf Petar Sabol er ingen undtagelse. Han udskiftede dog sit normale udstyr med det mindre og meget lettere Sony RX10 IV under sit 2-dages besøg i Pusztaszer i Ungarn.

"Det var underligt for mig at bruge et så relativt lille kamera med sådan et bredt zoomområde. RX10 IV har et 24-600mm ækvivalent objektiv, hvilket er fantastisk at have i et og samme kamera. Det betyder, at jeg tager dette kamera med, hvis jeg vil rejse let. Jeg kan tage landskabsbilleder med vidvinkelobjektivets zoom, og i den anden ende af skalaen er det helt perfekt at have et 600mm ækvivalent objektiv til dyrelivsfotografering." 

petar-sabol-sony-rx10IV-close-up-of-insect-being-held-in-birds-beak

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/640s @ f/5.6 ISO 2500

Objektivet i Sony RX10 IV er imponerende, men det er ikke det eneste ved kameraet, som imponerede Petar. Meget af den teknologi, som findes i Sonys Alpha-kameraserie, har også fundet vej til RX10 IV. 

"Kameraet har mange almindelige ting til fælles med Alpha-kameraerne. Jeg blev hurtigt fortrolig med de funktioner, det har. Det er meget nemt at indstille og begynde at bruge med det samme."  

For dyrelivsfotografer er det helt oplagt at bruge teleobjektiver, men der er andre nyttige funktioner, som er mindre visuelle og gemt væk i selve kameraet. En af disse er fotograferingshastigheden; jo hurtigere kameraet tager billederne, desto større er sandsynligheden for, at fotografen fanger et magisk øjeblik. 

petar-sabol-sony-rx10IV-two-white-birds-flying-asymmetrically-against-blue-sky.

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/1250s @ f/4.0 ISO 200

"Et af mine yndlingsbilleder, som jeg har taget med RX10 IV, er af to flyvende hvide fugle, hvor deres vinger peger i hver sin retning. På den ene fugl peger vingerne opad, og på den anden peger de nedad. Dette foto var muligt pga. fotograferingshastigheden på 24fps i RX10 IV. Det gav mig mulighed for at fange det perfekte øjeblik. Jeg har andre billeder i sekvensen, men de er ikke lige så flot synkroniseret som dét billede. Jeg fangede den helt rette brøkdel af et sekund."

Fotografering ved 24fps er blot én ting, men at kunne autofokusere objektivet, når jeg fotograferer ved den hastighed, er noget helt andet. 

petar-sabol-sony-rx10IVa-bird-pulls-a-fish-out-of-the-water-having-just-caught-it

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/500s @ f/4.0 ISO 100

"Der er en meget, meget stor succesrate blandt de billeder, der er fokuseret præcist, selv når de er taget med 24fps. Autofokussen reagerer hurtigt, og jeg var imponeret over, hvor hurtigt den låser fast på motivet, såsom på det foto jeg tog af de to flyvende skestorke. Kameraet kunne virkelig følge fuglene godt, og hvis der kom nogle motiver ind i billedet og forstyrrede sceneriet, f.eks. grene på et træ, så fastholdte autofokussen stadig motivet godt på trods af disse "forhindringer". Du føler virkelig, at du har magten med dette kamera." 

I sidste ende er billedkvaliteten det vigtigste. Heldigvis resulterer den 1" store sensor med 20,4 megapixel i hjertet af RX10 IV ikke blot i en flot opløsning, men giver også et imponerende dynamisk frekvensområde, der medfører maksimal klarhed både under lyse og mørke forhold. 

petar-sabol-sony-rx10IV-bird-holding-a-roach-in-its-beak-close-up

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/500s @ f/4.0 ISO 100

"Jeg er vant til at have 42 megapixels med α99 og α7R III, men de 20 megapixels er fantastisk, især sammen med zoomområdet. Den ekstra zoom betyder, at jeg ikke skal beskære så meget. Så det er helt fint at have 20 millioner pixels. Selv når jeg bruger den højere ISO-følsomhed, er billedkvaliteten stadig yderst god. Jeg er meget imponeret over sensorens ydeevne, når jeg sammenligner med de større fuldformatsensorer, jeg tidligere har brugt." 

RX10 IV kan ikke kun indfange motiver i det fjerne; objektivet er også fantastisk til at fotografere nærbilleder, hvilket Petar udnyttede til sin fordel, da han fotograferede guldsmede.

petar-sabol-sony-rx10IV-close-up-of-dragonfly-perched-on-the-end-of-a-twig

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/125s @ f/5.6 ISO 640

"Kameraet har fantastiske funktioner til nærbilleder. Når du ser efter, kan du virkelig se de små detaljer, f.eks. på insekters sammensatte øjne kan du næsten se alle de små øjne – ligesom små prikker. På nogle af mine billeder af en guldsmed kunne jeg være kommet endnu tættere på motivet, men jeg valgte at lave lidt plads rundt om det, så fotoet blev mere iøjnefaldende." 

petar-sabol-sony-rx10IV-butterfly-sitting-on-the-end-of-a-curled-leaf-stem

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/30s @ f/8.0 ISO 125

"Sommerfuglen er faktisk lillebitte og fotograferet ved 600mm, men jeg kom så tæt på, at det næsten føles som om, jeg brugte et makroobjektiv. Jeg fik en fin dybdeskarphed, så jeg kunne få hele sommerfuglen i fokus. Samtidigt kunne jeg sløre baggrunden, så den ikke distraherer blikket på selve motivet" 

Generelt synes Petar, at RX10 IV er et fantastisk kamera til dyrelivsfotografering, og han vil helt sikkert overveje at tage det med som supplement til sit α7R III. "Du får næsten DSLR-ydelse i ét kamera uden overhovedet at skifte objektiv." 

 Produkter i denne artikel 
DSC-RX10M4
RX10 IV med 0,03 s. AF/25x optisk zoom
Petar Sabol
alpha universe

Petar Sabol

Kroatien

Jeg forsøger altid at få mine fotos til at se bedre ud, uanset hvor lang tid det tager, og hvor stor en indsats det kræver. Hver eneste ingrediens skal være der: lyset, kompositionen, øjeblikket, historien og den tekniske perfektion. På den måde flytter jeg grænserne endnu længere og nyder processen ved at skabe.

Se profil


x