gustav kiburg sony alpha 7RM4 diset landskab med vindmølle ved daggry

Test af objektivadapteren LA-EA5

Gustav Kiburg

Sony LE-EA5 er en spritny adapter, der er designet til at maksimere brugen af A-mount-objektiver på de nyeste E-mount-kamerahuse; adapteren muliggør hurtig og nøjagtig autofokus og kontinuerlig optagelse ved høj hastighed.

Den indbyggede motor gør det muligt at bruge autofokus på A-mount-objektiver, der ikke har en indbygget motor – dette, mens brugeren samtidig får gavn af kameraets fasedetektering i fokusplan. Alt er gemt i et kompakt og elegant cylinderdesign.

sony le ea5-objektivadapter

“Jeg har været ivrig Sony-bruger i årevis, men for nogle år siden skiftede jeg til E-mount-kamerahus, og siden da har mit gamle Alpha 99 II samlet støv på loftet. I årenes løb har jeg samlet en hel del gode objektiver, og selvom jeg efterhånden har udskiftet dem i takt med udviklingen af E-mount-systemet, så har der altid været et par stykker, som jeg er vendt tilbage til – særligt 300mm f/2.8 SSM, der var et af mine yndlingsobjektiver til naturoptagelser, og 70-200mm f/2.8 G SSM II, der altid har været et skarpt objektiv. Så jeg var selvfølgelig glad, da Sony spurgte, om jeg ville teste deres nye LA-EA5-adapter – nu havde jeg en undskyldning for at støve mine gamle objektiver af for at se, om de stadig var så gode, som jeg huskede dem.

sony alpha 9M2 med le-ea5-adapter og 70-200mm a-mount-objektiv

Sony Alpha 9 II med LE-EA5 monteret på 70-200mm f/2.8 G SSM II

Jeg er blevet så vant til at bruge fokushastighed på Alpha 9 II og 7R IV med mine FE-objektiver, men jeg var spændt på at se, hvordan kameraerne fungerede med mine ældre objektiver via adapteren. Min første lokalitet var en skov i nærheden af landsbyen Hulst. Det er mit yndlingssted, og jeg har tit været der for at fotografere stedets smukke, røde egern – jeg valgte at montere 300mm f/2.8 SSM på mit Alpha 7R IV. Og det første, jeg bemærkede ved den nye adapter, var, hvor lille og behagelig adapteren er – helt uden den klodsede underdel, der findes på de ældre adaptere.

gustav kiburg sony alpha 7RM4 rødt egern sidder på en gren © Gustav Kiburg | Sony α7R IV + 300mm f/2.8 G | 1/1250s @ f/2.8, ISO 640

Jeg placerede mig i nærheden af en sø, og der gik ikke lang tid, før egernene dukkede op, så jeg kunne tage nogle billeder – fokushastigheden og nøjagtigheden var uovertruffen, og jeg glemte næsten, at jeg brugte et gammelt A-mount-objektiv. Jeg var i tvivl, om Eye AF var god til dyr, men det fangede fint egernets øje, og alle optagelser var knivskarpe. Jeg foretrækker håndholdt fotografering, fordi det giver mig mulighed for at lave hurtigere ændringer af billedet, når egernene er aktive, og kamerastabiliseringen klarede med lethed alle mine små bevægelser.

gustav kiburg sony alpha 7RM4 rødt egern sidder med poterne fremstrakt © Gustav Kiburg | Sony α7R IV + 300mm f/2.8 G | 1/400s @ f/3.2, ISO 800

En venlig fugl kom også ned til søen for at få sig en tår at drikke!

gustav kiburg sony alpha 7RM4 fugl slukker tørsten ved en skovsø © Gustav Kiburg | Sony α7R IV + 300mm f/2.8 G | 1/640s @ f/2.8, ISO 800

Min næste anløbshavn var havnen i Rotterdam. Der er ofte mange speedbåde på vandet, og jeg ville gerne se, om mit gamle 70-200mm f/2.8 G SSM II kunne indstille fokus på et motiv i bevægelse.

gustav kiburg sony alpha 9M2 sekvens med billeder af speedbåd ved høj hastighed © Gustav Kiburg | Sony α9 II + 70-200mm f/2.8 G SSM II | 1/4000s @ f/4.0, ISO 400

Som I kan se, er det umuligt at fejle med AF – da fokus først var låst fast på båden, blev det sporet med stor nøjagtighed.

Det sidste objektiv, som jeg ville prøve, var mit gamle Zeiss 16-35mm f/2.8 ZA SSM II – et fantastisk stykke glas. Jeg må dog indrømme, at jeg ikke har savnet det så meget, fordi mit 16-35mm f/2.8 G Master er så skarpt – men jeg har virkelig nydt at bruge adapteren, så jeg ville se, hvordan det klarede sig.

gustav kiburg sony alpha solskin gennem skyer over en stille sø ved daggry © Gustav Kiburg | Sony α7R IV + 16-35mm f/2.8 ZA SSM II | 1/13s @ f/18, ISO 50

Min generelle oplevelse med LE-EA5-adapteren med mine gamle A-mount-objektiver var meget positiv. Alle de afprøvede objektiver reagerede hurtigt og leverede et nøjagtigt fokus, og det mest overraskende var nøjagtigheden af Eye AF og AF-sporing. LE-EA5 er helt bestemt en rigtig god investering for de fotografer, der stadig sidder med deres gamle A-mount-objektiver!

Udvalgte produkter

Gustav Kiburg

Gustav Kiburg | Netherlands

"Dårligt vejr er farvevejr"

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt