"Jeg har ikke noget imod at lide for min fotos, og jeg presser mig selv for at tage dem. Hvis jeg blot stopper bilen, stiger ud og fotograferer fra vejsiden, værdsætter jeg aldrig billederne lige så meget som dem, jeg tager, når jeg har været nødt til at bestige et bjerg på ski. Vejret og lidelserne giver merværdi til billedet – i hvert fald for mig."
Jaakkos karriere som fotograf begyndte med hans forkærlighed for friluftslivet. Jaakko voksede op i det spektakulære landskab i det nordlige Finland, og her elskede han at udforske verden omkring ham enten til fods på vandreture, på ski eller på mountainbike. Som mange andre tog han et kamera med for at dokumentere sine eventyr med vennerne.
"Hver gang jeg tog afsted, voksede min entusiasme for fotografering," fortæller Jaakko, "og da jeg fik et nyt kamera, begyndte det hele at blive mere seriøst. Nu tror jeg, at det er 50/50; de fotos og videoer, jeg skaber, går hånd i hånd med min passion for at være i det fri."
Det er ikke nogen nem opgave. Det kan være noget af en fysisk udfordring at tage fotos ved temperaturer, der kan være helt ned til -35 grader. Selv de mest basale ting som at betjene kameraet med handsker på kan være besværligt, men mange fotograferer glemmer også at tage højde for, at de nogle gange også skal tænke på, hvordan de trækker vejret!
"Jeg bærer som regel to par handsker," forklarer Jaakko. "Jeg forsøger at beholde de større handsker på, da jeg sagtens kan betjene de grundlæggende funktioner på kameraet: blændeindstillingerne og autofokuspunktet samt selvfølgelig lukkerknappen. Hvis jeg virkelig har brug for at betjene kameraet, tager jeg de større handsker af, og under dem har jeg nogle mindre handsker, som er tyndere og helt tætsiddende, hvilket gør det meget nemmere at betjene kameraet. Det er vigtigt at finde de rette handsker, der passer til dine behov, når du fotograferer i bidende kulde. Du skal huske på, at selve kameraet er af magnesium, og hvis der er -30 grader, kan det blive meget koldt at holde ved."
Når det er så koldt, er det vigtigt ikke blot at forberede sig selv, men også sit kamera. Når du opholder dig i sådan en kulde, kan du end ikke ånde på kameraet, da fugten nærmest øjeblikkeligt fryser på skærmen, den elektroniske søger eller objektivets overflade.
"Nogle fotografer beholder deres kameraer under jakken, men så skal man være opmærksom på fugten, som kan dannes fra kropsvarmen. Denne fugt kan hurtigt fryse, når den eksponeres for den ekstreme kulde. Det stopper ikke, når man kommer indenfor, så man skal lade sit kamera og sine objektiver være i sin taske, og lade luften i tasken og kameraerne akklimatisere sig gradvist. Der er meget at tage højde for, men for mig er det nu helt naturligt."
Jaakko fortæller os, at noget af det vigtigste for ham, når han fotograferer i ekstrem kulde, er at have det rette udstyr. "Jeg bruger altid Sony α7R III- og Sony α9-kameraerne og har aldrig haft problemer med at fotografere i kulden," fortæller han. "Jeg har fotograferet i -35 grader, og det nye NP-FZ100-batteri til kameraerne fungerer stadig og gør det muligt for mig at fotografere. Jeg husker den første vinter, hvor jeg begyndte at bruge kameraerne; der var -25 grader med et kuldeindeks, der fik det til at føles som -30, og jeg kunne stadig fotografere på livet løs."
"Jeg synes, at mine to kameraer komplementerer hinanden fint," fortsætter han, "og de er begge fantastiske kameraer at have med. Med α9 får jeg den bedst mulige hastighed med 20fps og hurtig autofokus. Så når jeg skal fotografere action, bruger jeg det. Hvis jeg fotograferer landskaber eller landskaber med skiløbere eller cykelryttere, så bruger jeg α7R III og dets sensor på 42.4 megapixel til at få alle detaljer med. Det giver mig også mulighed for at bevare masser af detaljer, hvis jeg har brug for at beskære billedet, når jeg redigerer, eller hvis jeg vil lave et meget stort print fra et foto."
Jaakko har også en række objektiver, som han bruger, når han fotograferer under ekstreme forhold. "Der er nogle få vigtige objektiver, som jeg bruger," siger han, "70-200mm f/2.8 G Master, 70-200mm f/4, Sony Zeiss Sonnar 55mm f/1.8 ZA og 16-35mm f/2.8 G Master. Jeg elsker Zeiss Sonnar 55mm f/1.8 ZA-objektivet, da det er virkelig skarpt og smukt, især til portrætter, og 16-35mm er et fantastisk objektiv til enhver brændvidde; jeg nyder virkelig at bruge det. De giver mig alt, hvad jeg har brug for, når jeg fotograferer udenfor."
"Når jeg kører på mountainbike eller løber en tur, medbringer jeg f/4, da det er lettere og mindre, og det er en af hovedårsagerne til, at jeg begyndte at bruge Sony Alpha-serien. Jeg opdagede, hvor meget vægt og plads jeg kunne spare i min taske, og det har faktisk gjort skiløb og kørsel på mountainbike meget sjovere, da det ikke er i nærheden af at være lige så tungt, som det plejer! Når det bliver vinter, er det naturligvis meget mørkere, og jeg har brug for den størst mulige blænde, så dér skifter jeg til 70-200mm f/2.8 GM-objektivet, da det kan fange mere lys."
Ekstreme vejr- og lysforhold afskrækker muligvis nogle fotografer, men for Jaakko er det en del af nydelsen. "Vejret og lyset stopper mig ikke," siger han, "jeg bor i den nordlige polarcirkel, så vi har et par timer med sol midt på vinteren, og nogle gange ser vi slet ikke solen. Vi har til gengæld virkelig flotte lysforhold. Den såkaldte Blå time varer faktisk i adskillige timer her om vinteren, og det er fantastisk at blande med kunstigt lys, også selvom det blot er lyset fra de pandelamper, skiløbere eller mountainbikere bruger."
Jaakko afslutter: "Jeg kan virkelig godt lide dette område, da lysforholdene varierer så meget. Om sommeren er der lys hele tiden, og den gyldne time varer hele natten, og om vinteren varer den såkaldte blå time faktisk adskillige timer. Midt på vinteren har himlen som regel en smuk pink farve, og så har vi selvfølgelig nordlys, som er helt ejendommeligt at fotografere om vinteren."