Alpha Universe Story Detail
En lille verden

Marek Arcimowicz

Som eventyrfotograf, der arbejder i nogle af verdens barskeste og fjerneste miljøer, skal man være klar til hvad som helst. Det er Marek Arcimowicz, og det er hans kameraudstyr også.

Selvom han primært bruger lette Alpha-kabinetter med udskiftelige objektiver såsom α7R III og α6500, medbringer han også noget, der er endnu mindre: det kompakte RX100 V-kamera med sin kraftfulde 1.0" sensor og sit alsidige zoomobjektiv. Det er et kamera, der kræver meget lidt plads, men skaber billeder, som har en gennemslagskraft, der i den grad overstiger dets vægt.

marek arcimowicz sony rx100VI en gruppe vandrere står halvvejs oppe på et bjerg og smiler til kameraet

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 VI @ 24mm | 1/1000s @ f/3.2, ISO 125

"Det er sjovt," siger Marek, "når folk ser, at du bruger et lille kamera som RX100, så behandler de det nok ikke, som de burde. Fordi det er så lille, opdager de ikke, at det er et fantastisk værktøj for en fotograf. Det er ikke så spektakulært at se på, men hvad angår kvalitet, kan det være endnu bedre end med større kameraer – det er alt sammen indeni. Uanset hvor jeg tager hen, kan jeg tage det med mig, og dets størrelse betyder, at jeg kan fotografere, hvor andre ikke kan."

Han mindes brylluppet hos en af sine venner i Indien, som er barnebarn til maharajaen af Jaisalmer. "Det var et enestående øjeblik," husker Marek, "og meget særligt at være vidne til det indiske aristokrati. Det var sådan en berigende oplevelse – ikke i forhold til rigdom, men til farverne, teksturerne og menneskerne. Det var et sandt paradis for en fotograf. Jeg brugte RX100 der, og fordi det er lille, kunne jeg tage billeder uden at forstyrre. Jeg var der blot som en ven, så jeg ville ikke genere nogen, og derfor lod de mig komme tættere på end nogen anden. Det var et meget specielt øjeblik i mit liv – også rent fotograferingsmæssigt."

marek arcimowicz sony rx100V indiske bryllupsdeltagere danser, mens de gør sig klar til brylluppet

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/30s @ f/2.8, ISO 200

Det er ikke kun størrelsen, der gør RX100 V til et nærmest skjult værktøj, siger Marek, det er også den lydløse lukker. Han fortæller: "Lydløs fotografering med den elektroniske lukker giver dig mulighed for at arbejde uden at påvirke motivet på nogen måde; det er som om du er usynlig. Nogle folk kigger på dig, som om du er amatør sammenlignet med de store kameraer, de bruger, men hvis jeg kan komme tættere på og få mere ærlige billeder ud af det, så sikrer dét den profesionelle kant."

Uanset om man skal fotografere under ordnede forhold til et bryllup, under barske forhold på en vandretur eller under krævende forhold i forbindelse med en film, kan RX100 V klare det hele, siger Marek. "Det er for lille til at være en hammer, men jeg ved, at jeg kan have RX med mig overalt i flere år," griner han. "Jeg har brug for et kamera, der er så robust, at det kan følge med mig og bo i bjergene og skovene med mig, og det er det. Det består mest af metal, og selvom man skal være forsigtig med objektivet, der kan trækkes tilbage, har det ikke været noget problem at medbringe det i ørkenen, i sneen og isen i Alperne og Sibirien, i Himalaya i Bhutan eller i de fugtige områder på Borneo – eller tilmed under vand i et etui."

marek arcimowicz sony rx100V undervandsbillede af en surfer, der holder fast i sit bræt

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/200s @ f/8,0 ISO 1600

RX100 V er også et alsidigt bæst – lige fra objektivet, fokusering og fotograferingshastigheden på 24fps til dets ydeevne ved svagt lys og høje ISO. "Zoomobjektivet er af virkelig god kvalitet," siger Marek, "det kunne være en smule bredere, men det er ikke nemt med sådan en lille pakke, og det, du får, er fantastisk. Modstykket på 28-100mm er stort set optimalt til det, jeg skal, da det dækker alt, hvad en dokumentarfotograf har brug for."

Kombinationen af objektivets hurtige blænde og sensorens enestående ydeevne ved højere ISO'er gør det også til et virkeligt godt kamera under forhold med svagt lys. "Jeg har sat min lid til det mange gange," fortæller Marek, "f.eks. da jeg fotograferede min guide i Kashmir sidste år. Jeg tog billedet i et telt, hvor det eneste lys kom fra et eller to stearinlys. Som en, der plejer at fotografere diasfilm ved 50 eller 400 ASA, er muligheden for at fotografere ved 640, 1000 eller tilmed ISO'er såsom 3200 eller derover helt fantastisk. Mulighederne er stratosfæriske."

marek arcimowicz sony rx100V et slot tårner sig op mod en mørk, overskyet himmel med havet i forgrunden

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 0.6s @ f/8.0, ISO 400

Marek udnytter også de enestående videofunktioner i RX100 V, som kan gå op til film i 4K med 30p og nogle fantastiske effekter i slowmotion med 960fps. "Video er helt sikkert en af de stærkeste sider i RX100, for kvaliteten er fantastisk," siger han. "Det er godt til almindelige familie- og dokumentarbilleder, men det giver også et professionelt output. Jeg har i mange år rejst sammen med chefredaktøren for National Geographic i Polen, og vi lavede en række film sammen. En gang, hvor vi filmede på Borneo, havde holdet medbragt store tv-produktionskameraer med specielt undervandsudstyr, med de virkede ikke! Så 99 % af den film blev optaget med RX-kameraet, og de sagde til mig, at de ikke havde forventet den kvalitet, men nu forstod de det!"

marek arcimowicz sony rx100V to unge fyre i kanoer roende på havet

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/500s @ f/8.0 ISO 1600

Marek forklarer, at når han har kvaliteten og alsidigheden ved RX100 lige ved hånden, "er det virkelig svært for andre at se, at et print på 2 x 3 fod på en udstilling er taget med et lille kompakt kamera. Og tilmed med et kamera, der er så let, at det føles som om, det er en del af min krop".

marek arcimowicz sony rx100V en cyklist suser forbi, ligesom en kvinde forsøge at krydse en befærdet vej

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/25s @ f/10 ISO 125

Udvalgte produkter
DSC-RX100M5A
RX100 V: Førsteklasses kompaktkamera med 1.0-type sensor og overlegen AF-ydeevne

DSC-RX100M5A

DSC-RX100M6
RX100 VI – bredt zoomområde og superhurtig AF

DSC-RX100M6

Relaterede artikler
Marek Arcimowicz
Alpha Universe

Marek Arcimowicz

Polen

"En rigtig rejsende har ingen fast plan og er ikke opsat på at ankomme – 老子 Lǎozi (Lao Tzu, 6.-5. århundrede f.Kr.)"

Se profil


x