aleksandra szmigiel med sit sony alpha 9 II og 600mm G master-objektiv

Uden sidestykke: Sportsfotografering med α9 II

Diego Souto og Aleksandra Szmigiel

Der er kun ganske få professionelle fotografer, som har været så heldige at få fingre i det nye Sony α9 II inden lanceringen.

To af dem er Aleksandra Szmigiel og Diego Souto, som er sportsfotografer med base i henholdsvis Warszawa og Madrid. Selvom de kun har haft kameraet i et par uger, er Sony α9 II allerede begyndt at gøre en stor forskel for, hvordan de arbejder. Sportsfotografering er en meget konkurrencepræget branche, hvor det er altafgørende at komme først, da det kan gøre hele forskellen for, om ens billeder bliver solgt eller ej, og de nye funktioner i α9 II har allerede hjulpet Aleksandra og Diego med at komme et skridt foran andre fotografer, der bruger DSLR-kameraer.

aleksandra szmigiel med sit sony alpha 9 II og 600mm G master-objektiv

"Sony α9 II er virkelig et stort fremskridt for Sony og for sportsfotografer," siger Aleksandra. "Det er perfekt til dem, som hurtigt skal sende deres billeder til en redaktør, og det er den komplette enhed til professionelle." Som tidligere mellemdistanceløber har Aleksandra fundet sig naturligt til rette med at fotografere atletik, især i den europæiske Diamond League-serie. For hende er Sony α9 allerede et revolutionerende kamera.

"En af grundene til, at jeg elsker den her nye del af udstyret, er, at det er så let," forklarer hun, "jeg kan bruge 400 mm-objektivet uden at skulle medbringe et etbenet stativ, hvilket er den nemmeste måde at arbejde på for mig."

Diego Souto opholder sig som oftest ved en fodboldbanes sidelinje. "Spillere bevæger sig uforudsigeligt," forklarer han, "og derfor er α9 II det bedste valg. Takket være det hurtige AF-system er det intet problem, hvis en spiller pludselig vender om eller skifter retning. AF skal nok følge med, og med lukkerhastigheden på 20 fps ved jeg, at jeg får 20 billeder med skarp fokusering. Det handler om at kunne vælge – jeg kan vælge præcis det øjeblik, jeg ønsker, blandt disse billeder. Andre fotografer med DSLR-kameraer får måske et par billeder med lidt uskarpt fokus, som de ikke kan bruge, og det kan være præcis de øjeblikke, de gerne ville vise."

diego souto sony alpha 9II real madrid-spiller sparker til bolden, mens han er i luften

© Diego Souto | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 2000

Og det er ikke kun muligheden for at vælge, som Diego værdsætter – det er også, at kameraet gør det meget nemmere at indfange de billeder, han har brug for. "Tidligere, når jeg fotograferede med et DSLR," fortæller han os, "var jeg bekymret for, om alle billederne ville blive skarpe, men nu har jeg fuld tiltro til resultaterne. Jeg kan koncentrere mig om andre ting som f.eks. komposition, baggrund, hvad spilleren gør – men jeg behøver aldrig at bekymre mig om fokuseringen. Det giver mig frihed til at være mere kreativ, og det er uvurderligt."

diego souto sony alpha 9II fodboldspiller hopper op for at heade til bolden, mens en anden spiller forsøger at tackle ham

© Diego Souto | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 8000

Med den samme sensor med 24 millioner pixel og en optagehastighed på 20 fps kan det se ud, som om α9 II er sammenlignelig med α9, men selvom forskellene kan virke små, er de kæmpestore for sportsfotografer. Den nye mekaniske lukker er dobbelt så hurtig, hvilket giver mulighed for at indstille billeder til 10 fps, når der er behov for en mekanisk lukker. Begge SD-kortstik er nu kompatible med UHS-II, og processoren er hurtigere, hvilket samlet set giver et mere kraftfuldt kamera. Der er også ydre ændringer, som brugerne vil elske, herunder forbedret vejrbestandig forsegling og bedre stikdæksler.

diego souto sony alpha 9II to fodboldspillere kæmper om at få kontrollen over bolden under kampen

© Diego Souto | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 2000

Diego har allerede bemærket forskellen med kameraets nye ergonomi. "Knapperne på α9 II er dybere og lidt mere eftergivende," forklarer han, "hvilket gør kameraet endnu nemmere at håndtere, især med handsker på. Og selvom kameraet vejer nogenlunde det samme, føles det meget lettere på grund af balancen og grebet."

Men de måske vigtigste egenskaber i α9 II, som både Aleksandra og Diego har draget nytte af, er mulighederne for billedoverførsel. Med en indbygget 1000BASE-T-Ethernet-forbindelse og indbygget 2,4 og 5 Ghz Wi-Fi kan kameraet overføre billeder via FTP hurtigere end nogensinde før, og det giver nu mulighed for at tilføje stemme-tags til et billede.

"Nu kan jeg tilpasse en knap på kameraet til at sende et billede via FTP tilbage til nyhedsredaktionen," fortæller Aleksandra. "Det er virkelig nyttigt. Som fotograf for et bureau skal jeg sende billeder hurtigt til udgivelse, så det er et kæmpestort fremskridt for folk som mig."
diego souto sony alpha 9 basketballspiller hængende i luften for at hindre sin modstander i at få bolden i kurven

© Diego Souto | Sony α9 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1600s @ f/2.8, ISO 1600

For Diego har de nye funktioner haft en meget stor indvirkning på hans arbejde. "Da jeg så, at Sony havde implementeret stemme-tags, vidste jeg, at det her kamera ville være en vinder," siger han. "Oven i dette kommer 5 Ghz Wi-Fi-forbindelsen, 1000BASE-T-Ethernet-porten og det faktum, at jeg ikke har brug for nogen eksterne enheder, for det har alt, hvad jeg behøver! Det er en kæmpestor fordel i min branche, at jeg kan få mine billeder online før nogen af de andre. Når man ser på det hele sammen med AF-hastigheden, optagehastigheden, den lydløse lukker og overførselsmulighederne, er det ganske enkelt det bedste allroundkamera til sportsfotografer. Jeg skal helt sikkert have det med til OL i Tokyo næste sommer."

Udvalgte produkter

Aleksandra Szmigiel

Aleksandra Szmigiel | Poland

"Jeg bryder mig ikke om en masse snak. Jeg foretrækker at fortælle historier med mine fotos"

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt