nærbillede af to fugle

Naturen. Helt tæt på.

Gustav Kiburg og Alexander Heinrichs

Store billeder, små kameraer

Sony RX10 IV er alsidigheden fra et stort kamera med udskifteligt objektiv i en lille brugervenlig pakke til den ivrige dyrefotograf. Med et 600 mm superteleobjektiv med høj opløsning kan kameraet med lethed tage ekstreme nærbilleder.

Fotograferne Gustav Kiburg og Alexander Heinrichs fortæller os, hvordan fleksibiliteten i Sony RX10 IV giver dem mulighed for at tage fantastiske dyrebilleder uden at gå på kompromis med billedkvaliteten. For dyrefotografen Gustav Kiburg er fotografering en flugt fra stress og jag i hverdagen. Men, som han siger, så kan han faktisk godt lidt at indarbejde skønheden i den verden, som vi bor i. Ikke kun dyr i eksotiske omgivelser, men også de, der er lige så smukke, og som bor i vores baghave eller i nabolaget.

gustav kiburg sony rx10 IV rødt egern

© Gustav Kiburg | Sony RX10 IV | 1/100s @ f/4, ISO 400

Fotograf Alexander Heinrichs fortæller derimod altid historier med sine billeder, uanset om det er mode, reklamer eller dyrelivet på den afrikanske slette.

"Jeg leder efter de særlige øjeblikke. Efter et stykke tid får du en fornemmelse af, hvad dyret vil gøre. Jeg tager ikke billede efter billede. I stedet venter jeg på det perfekte øjeblik til at trykke på udløseren. Hvert billede er som et lille kunstværk. Jeg fremviser billedet på en måde, som appellerer til mig, på min egen måde."
alexander heinrichs sony rx IV pelikan, der lander

© Alexander Heinrichs | Sony RX10 IV | 1/3200s @ f/2.8, ISO 100

Alexander Heinrichs venter på et særligt øjeblik, som dette helt perfekt timede billede af en pelikan, der er lige ved at lande, som blev taget med RX10 IV.

"Hvis du er på en tur igennem Afrika, og du rejser gennem ørkenen i 45-graders varme, er du opmærksom på hvert et kilo, du skal bære. Derfor har jeg ofte efterladt mit lidt tungere kameraudstyr og kun fotograferet med RX10 IV."
alexander heinrichs sony rx10 IV øgle i Namibia

© Alexander Heinrichs | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/4.5, ISO 100

Alsidigheden af objektivet i RX10 IV betyder, at nærbillederne og billederne med lang telefoto er lige fantastiske. På dette billede af en kamæleon gjorde Heinrichs stor brug af 24fps-fotograferingshastigheden for at fange lige præcis det øjeblik, hvor kamæleonen snuppede insektet med sin tunge. 

Vejrforholdene var imidlertid helt modsatte for Gustav Kiburg:

"Jeg var i Norge for at fotografere spækhuggere med RX10 IV. Jeg var afsted i tre dage. Der var -20 grader, og jeg fotograferede fra en lille RIB-båd. Der var høje bølger, og kameraet fik et saltholdigt spray af havvand et par gange om dagen, og det fungerer stadig helt fantastisk."
gustav kiburg sony rx10IV spækhugger i Norge

© Gustav Kiburg | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/5, ISO 800

Gustav kunne også tage ekstreme nærbilleder af fugle, på trods af at der var en god afstand mellem ham og hans motiv, takket være det kraftfulde 24-600 mm zoomobjektiv.

gustav kiburg sony rx10IV nærbillede af fugl med telefoto

© Gustav Kiburg | Sony RX10 IV | 1/2500s @ f/6.3, ISO 400

Begge fotografer er mere vant til at bruge kameraer med udskifteligt objektiv, men RX10 IV indeholder mange af de funktioner, de er vant til – i et mindre format. I Namibia fik Heinrichs stor glæde af kameraets enorme zoomområde.

"Jeg havde kun mit RX10 IV med mig. Det er nemmere at arbejde med, og det er hurtigere. Jeg fotograferede f.eks. en elefant, der kom virkelig, virkelig tæt på vores bil. Hvis jeg skulle skifte objektivet på mit større kamera, ville det have taget for lang tid, og jeg ville være gået glip af billedet. I stedet zoomede jeg bare ind og fik det i kassen."
alexander heinrichs sony rxIV elefanter i Namibia

© Alexander Heinrichs | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/4.0, ISO 100

Gustav havde en lignende historie i Norge:

"RX10 IV vejer 1 kg, og på grund af den optiske stabilisering på 4.5-stop har du hverken brug for et trebenet eller et etbenet stativ. Du kan holde kameraet i længere tid, hvilket giver dig mulighed for at reagere hurtigere. Det er praktisk, når der er mange havfugle, der flyver rundt omkring én, eller man venter på, at en hval skal komme op til havoverfladen; jeg kan være i gang med at fotografere i én retning og opdage, at der sker noget i en anden, så jeg skal reagere hurtigt. Det er nemt og hurtigt at dreje og trykke på udløseren. Autofokussystemet er så hurtigt, at det er muligt at reagere hurtigt."
gustav kiburg sony rx10IV sule i Norge

© Gustav Kiburg | Sony RX10 IV | 1/2500s @ f/5.6, ISO 400

Gustav foretrækker at fotografere, når det er overskyet, da det giver et blødt lys, som på dette billede af en sule. Selv med det lavere lys kan autofokussystemet og det lange objektiv i RX10 IV indfange dette fantastiske billede. Han opsummerer, hvorfor RX10 IV er et godt allroundkamera:

"Det er til folk, der vil have det sjovt udenfor, men som ikke vil have en tung taske fuld af forskellige objektiver. Det er en alt-i-en-løsning: fantastisk under svage lysforhold, rolig autofokus og sporing så præcis, at det kan fotografere fugle i flugt. Kombineret med evnen til at tage makrobilleder – alle de vigtige ting, som folk vil bruge et kamera til."

 De bedste tip til dyrelivsfotografering 

Udvalgte produkter

Gustav Kiburg

Gustav Kiburg | Netherlands

"Dårligt vejr er farvevejr"

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt