Sony-A6600-with-microphone-attached-being-held-facing-the-vlogger-HERO-2000x700

Rejse-vlogging med α6600

Jonah Plank

Jonah Plank er vant til at lave ambitiøse rejse-vlogs – hans populære YouTube-kanal i hans eget navn er fyldt med en blanding af anmeldelser og rejseemner. Men for nylig vendte han og to venner hjem fra en månedlang rejse fra Berlin til Nordkap i Norge, og undervejs skabte han en to timer lang dokumentar, som hovedsageligt blev optaget med hans nye Sony α6600.

jonah plank sony alpha 6600 sneklædte bjerge badet i en lyserød belysning ved tusmørketid © Jonah Plank | Sony α6600 + E 10-18mm f/4 OSS | 1/200s @ f/8.0, ISO 200
"Min opsætning er ret enkel," fortæller Jonah os. "Jeg har Sony α6600 foran mig på et stativ, mens det filmer, og derudover et hovedlys og et baglys. Jeg optager 90 % af mine videoer med samme opsætning, så jeg kan bare sætte mig ned og trykke på optageknappen."

Selvom Jonah også optager med kameraerne Sony α7 III, α7R III og α7S II, er α6600 stadig et af hans foretrukne kameraer til at optage sig selv. "Skærmen, der kan vippes op, gør hele forskellen for mig," afslører han, "den er bare så nyttig, fordi jeg kan se mig selv, mens jeg optager."

Sony A6600 med mikrofon tilsluttet som holdes vendt mod videografen

Det var denne funktion og Eye AF-funktionen, som Jonah især havde nytte af på sin seneste rejse. "På vores rejse op til Norge filmede vi meget med Sony α6600," siger han, "vi var tre i en bil, og når vi talte til kameraet, skiftede fokus automatisk til vores ansigt eller øjne takket være teknologien til sporing i realtid. Jeg indstiller altid reaktionstiden for autofokus til den højeste indstilling i denne typer scenarier, fordi kameraet dermed reagerer øjeblikkeligt og fokuserer igen, når jeg bevæger det. Det er meget, meget nyttigt til den type dokumentarfilmoptagelser, jeg beskæftiger mig med."

Selvom Jonah som oftest optager i 4K, bruger han også funktionen Full HD 120p til optagelser i slowmotion, og ligesom fuldformatkameraerne i α7-serien kan α6600 optage med en S-Log-billedprofil for at indfange hele det dynamiske frekvensområde. "Jeg optager meget med S-Log," forklarer Jonah, når en optagelse eller en sekvens skal være ekstra omhyggeligt udformet, men til det mere spontane dokumentar- og vlogging-indhold bruger jeg faktisk PP0, så ingen billedprofil! Det kan måske lyde lidt underligt, men jeg kan godt lide farverne fra PP0, og jeg behøver ikke gøre så meget for at farvegraduere optagelserne. Det er bare hurtigt og praktisk, og billedet fungerer perfekt. Jeg kan bare trykke på optageknappen og begynde at optage, og det passer rigtigt godt til den måde, jeg optager film på."

Når det handler om objektiver til α6600, har Jonah et par favoritter, hvoraf nogle er FE-objektiver, der er udviklet til den større sensor på hans α7-kameraer, f.eks. Sony FE 28mm f/2, FE 50mm f/1.8 og FE 85mm f1/.8, som han bruger til at skabe adskillelse mellem sit motiv og baggrunden.

"Jeg bruger altid SteadyShot, men det kommer især til sin ret, når jeg bruger FE 85mm f/1.8-objektivet," siger han. "Objektivet og kameraet er ikke så nemme at balancere på min gimbal, så jeg bruger det ofte håndholdt, især ved supplerende optagelser i slowmotion."

APS-C-sensoren i α6600 hører sammen med E 10-18mm f/4 OSS-vidvinkelzoomobjektivet og E 16-55mm f/2.8 G-objektivet, som begge giver Jonah stor fleksibilitet i forhold til deres størrelse.

Og der er styr på lyden, takket være shotgun-mikrofonen Sony ECM-B1M. "Det er en fantastisk mikrofon til en hurtig opsætning til at optage YouTube-videoer," forklarer Jonah. "Den gør alting så nemt. Jeg har endda brugt den til voiceover, hvor jeg gik helt tæt på og optog en video med kameraet med et objektivdæksel på, bare for at optage min stemme!"

jonah plank sony alpha 6600 nordlys over et bjerg og reflekteret i havet © Jonah Plank | Sony α6600 + E 10-18mm f/4 OSS | 6s @ f/4.0, ISO 8000

Det har taget Jonah et par år at nå til det punkt, hvor han arbejder på projekterne og laver de videoer, han elsker, men han kan godt huske, hvordan det var, da han begyndte, og giver et par gode råd til dem, der gerne selv vil begynde at optage videoer:

"Bare gå i gang. Begynd at gøre det og tale om det, du elsker. Det betyder ikke noget, hvor mange mennesker du når ud til, hvor mange visninger du får eller hvor mange abonnenter. Du skal udelukkende koncentrere dig om dit budskab og hvorfor du gør det, du gør."

Udvalgte produkter

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt