dennis schmelz sony alpha 6500 stort isbjerg på grønland

Frossen filmoptagelse

Dennis Schmelz

"For mig," begynder Dennis Schmelz, "handler filmhåndværket om at fortælle en historie og fremkalde følelser. Man kan få folk til at grine eller græde med billederne og lyden alene. Det er et utroligt stærkt medie, som fascinerer mig hver eneste dag."

Dennis begyndte at bruge kameraer fra Sony i 2017, og et af hans yndlingsprojekter, som han har arbejdet på siden da, er en rejsevideo om Grønland. "Rejsen var virkelig en enestående oplevelse," siger han. "Landet fascinerede mig fra første øjekast, fordi det er så isoleret fra resten af verden."

dennis schmelz sony alpha 6500 stort isbjerg med symmetrisk spejlbillede i havet

© Dennis Schmelz | Sony α6500 + E 10-18mm f/4 OSS | 1/320s @ f/5.0, ISO 100

Dennis brugte to kameraer fra Sony til at skabe filmen; et Sony Alpha 7S II, som han brugte på grund af dets evne til at indfange utrolige detaljer, selv i svagt lys, og et Sony Alpha 6500, som han brugte med et gyroophæng takket være dets kompakte størrelse.

Til at begynde med tilpassede Dennis objektiver fra sit gamle DSLR, så de kunne bruges sammen med hans Alpha 7S II, og han brugte objektiverne Sony 10-18mm og 35 f/1.8 til sit Alpha 6500. "De to APS-C Sony E mount-objektiver er meget små og lette; perfekte til at bruge sammen med et gyroophæng."

Nu er Dennis gået helt over til Sony-objektiver og bruger FE 16-35mm f/2.8, FE 24-70mm f/2.8, FE 70-200mm f/2.8, FE 100-400mm f/4.5-5.6 og FE 24mm f1.4 – alle sammen Sony G Master-objektiver, hvilket har gjort en kæmpe forskel for ham. "Autofokus-funktionen sammen med Sony-objektiverne er helt utrolig," fortæller han os, "og jeg går aldrig tilbage til at bruge et DSLR!"

"Jeg er især begejstret for fokussporingen og Eye AF," siger Dennis, "det er helt utroligt, hvor godt det fungerer. Men jeg er også glad for den manuelle fokus, så jeg kan prøve mig frem og få en organisk fornemmelse. Der er masser af værktøjer i Sony-kameraerne, som sikrer, at man hurtigt og præcist kan fokusere manuelt, f.eks. focus-peaking og forstørrelsesfunktionen."

dennis schmelz sony alpha 6500 en indfødt grønlandsk kvinde står foran en blank vandoverflade

© Dennis Schmelz | Sony α6500 + E 35mm f/1.8 OSS | 1/160s @ f/2.0, ISO 200

Det kan være besværligt at rejse med alt det udstyr, der kræves for at optage video, men Dennis har et nyttigt råd: "Jeg elsker at bruge funktionen til zoom med skarp billedkvalitet," forklarer han. "Den giver mulighed for at beskære billedet stort set uden forringelse af kvaliteten. Derfor kan jeg komme 1,5x tættere på i 4K og op til 2x tættere på ved optagelse i fuld HD. Det betyder, at jeg ofte kan rejse med kun et lille udvalg af objektiver med fast fokus."

På trods af Grønlands kolde temperaturer havde Dennis ingen problemer med sine kameraer og sit udstyr, fortæller han os. Men "et vigtigt tip til at beskytte mit udstyr i disse kolde omgivelser er at sikre, at batterierne holdes tæt på kroppen for at holde dem varme."

Hans grej indeholder også udstyret til at optage lyd, herunder Sony ECM-B1M til at optage kameraets interne lyd. Da B1M kan monteres via Multi Interface-tilbehørsskoen (MI), er det ikke nødvendigt at tilslutte kabler til kameraets mikrofonstik, og det giver én ting mindre at rejse med. Til mere komplicerede lyde bruger Dennis en ekstern lydoptager, og ved at optage en masse forskellige lyde fra omgivelserne på sine rejser har han opbygget et kæmpestort bibliotek, som han kan bruge til sine projekter.

dennis schmelz sony alpha 6500 hus på grønland omgivet af blomster

© Dennis Schmelz | Sony α6500 + E 10-18mm f/4 OSS | 1/60s @ f/8.0, ISO 200

"Musik er endnu en vigtig del af mine film," forklarer Dennis. "Jeg henter musik fra mange forskellige kilder, men til min seneste rejsekortfilm, "White Angels of Camargue - Europe’s last Cowboys", arbejdede jeg sammen med en lydkomponist, som skrev underlægningsmusikken specielt til denne video. Det var en helt anden måde at arbejde på. Men til videoer som denne video om Grønland plejer jeg at bruge mange timer på forskellige musikplatforme og afprøve rigtig mange sange, indtil jeg endelig finder den rette."

Det er vigtigt at være fysisk og mentalt parat til at optage i barske omgivelser, men man skal også forberede sig kreativt. "Inden jeg rejser, har jeg en overordnet idé om, hvilken type rejsevideo jeg vil skabe," forklarer Dennis. "Jeg undersøger en masse på forhånd for at få en idé – men det er også vigtigt, at der stadig er plads til spontanitet."

Hvilket råd vil Dennis give til dem, der gerne vil lave rejsevideoer som hans? "Bare kast dig ud i det! Forberedelse er nødvendigt, især i lande som Grønland, men sørg for at have plads i din planlægning til at være kreativ og impulsiv. Der er altid en historie at fortælle og et nyt perspektiv, der venter på at blive opdaget."

Udvalgte produkter

Dennis Schmelz

Dennis Schmelz | Germany

"Der er altid en historie at fortælle og et nyt perspektiv, der venter på at blive opdaget"

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt