båd med rødt sejl sejler foran et kæmpestort isbjerg med månen ovenover i horisonten

De første eventyr: Udforskning af Grønland med α7R IV

Albert Dros

Selvom Grønland i august ikke er helt så koldt som om vinteren, er temperaturerne ude på havet stadig udfordrende. For landskabsfotografen Albert Dros ligger motivationen til at udsætte sig selv for disse betingelser i det tiltrækkende lys. Med næsten 24 timers dagslys forbliver solen i udkanten af horisonten i timevis og skaber flotte orange, lilla og blå farver på himlen.

Da han allerede havde brugt en prøveudgave af Sony α7R IV i sit hjemland Holland, gav turen til Grønland Albert endnu en mulighed for virkelig at se, hvad Sony α7R IV med 61 megapixel kunne udrette.

rød fiskebåd der ligger roligt foran et isbjerg

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/100s @ f/6.3, ISO 1000

Albert tilbragte to uger med at sove og fotografere på den samme båd, mens han tog sine billeder, hvilket han med et skævt smil kalder "lidt af en oplevelse!" Albert tilbragte alle aftener udenfor på båden, hvor han fotograferede i timevis. "Det er så smukt," forklarer han, "der er så mange forskellige farver og måder, man kan arbejde med midnatssolen på. For en som mig er det en legeplads, hvor man kan få fantastiske billeder overalt."

båd med rødt sejl ligger ved siden af et enormt isbjerg

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/200s @ f/6.3, ISO 400

Mens det naturlige landskab leverede den smukke kulisse, tilføjede Albert også et motiv, der fungerede som fokuspunkt på nogle af billederne, i form af en yacht med et flot rødt sejl. "Vi har mange billeder med båden," fortæller han os. "Jeg sad på én båd og talte i walkie-talkie med kaptajnen på den anden båd og bad ham om at placere den røde båd på det perfekte sted til billedet."

Men selvom han planlagde alt på turen, er han overbevist om, at det ikke eliminerede den kreative side af optagelserne. "Man er nødt til at vente, indtil båden er på det rigtige sted, og indtil månen er det rigtige sted på himlen," forklarer han, "og man skal planlægge og gøre alt rigtigt for at få et fantastisk billede. Det er noget, som er meget svært at få helt perfekt."

solnedgang over et blåt isbjerg i grønland

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/60s @ f/6.3, ISO 640

De fleste landskabsfotografer tilbringer det meste af deres tid med fast grund under fødderne, stativets ben solidt plantet på jorden og alt låst fast på sin plads. Det er en helt anden oplevelse at fotografere fra en båd, især når man bruger en anden båd som et af sine motiver.

skib med rødt sejl flyder roligt foran et solbeskinnet isbjerg

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/200s @ f/6.3, ISO 1000

"Optagelser fra en båd er langt fra afslappende,", griner Albert, "kompositionerne kommer og går, så man er nødt til at have et kamera, der kan fokusere hurtigt, ellers går man glip af dem." I Alberts tilfælde var de på en båd og fotograferede en anden båd – derfor bevægede både den anden båd, havet og isbjergene sig i forhold til hinanden.

"Jeg fandt frem til, at det i de situationer var bedst at bruge tilstanden til serieoptagelse på α7R IV og fotografere ved 10 fps," fortæller han os, "med kontinuerligt autofokus. Jeg kunne tage helt op til 70 billeder, hvis det var nødvendigt, og derefter vælge det perfekte, når jeg redigerede mine billeder. Det betød, at jeg aldrig gik glip af et øjeblik, og som en endnu større gevinst kunne jeg indfange disse øjeblikke med den fulde opløsning på 61 megapixel."

en sejlbåd ligger foran et isbjerg, mens den nedgående aftensol sender et varmt lys gennem en naturlig grotte

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/400s @ f/8.0, ISO 400

Albert kan godt lide at bruge ekstreme objektiver til at indfange sine billeder. Hvor en traditionel landskabsfotograf typisk bruger et 24 mm vidvinkelobjektiv, måske et 16 mm i sjældne tilfælde, fotograferer Albert som oftest ved enten 12 mm eller 400 mm – de diametralt modsatte yderpunkter i spektret. Landskabsfotografering fra en båd med et 400 mm objektiv gjorde selvfølgelig optagelserne ekstra komplicerede.

et isbjerg perfekt indrammet foran en blød, rød solnedgang i grønland

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/160s @ f/6.3, ISO 640

"Jeg har brugt objektivet FE 100-400mm f/4-5.6 GM OSS," fortæller han, "det er et virkeligt skarpt objektiv – den skarpeste zoom, jeg nogen sinde har brugt. Når jeg bruger det sammen med sensoren med 61 megapixel på α7R IV, indfanger jeg alle de bittesmå detaljer, hvilket også er et resultat af stabiliseringen af objektivet og kameraet. På ét af mine billeder var jeg i stand til at fotografere månen ved 400 mm, og for at få den rigtige eksponering var min lukkerhastighed på 1/50 og helt perfekt skarp."

månen stiger over et isbjerg med et rødt sejlskib i forgrunden

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/50s @ f/5.6, ISO 1600

Hvorfor valgte Albert så at bruge det nye Sony α7R IV til sine seneste projekter? "Jeg elsker at fotografere landskaber med masser af detaljer, så for mig er den højere opløsning på Sony α7R IV fantastisk," fortæller han os, "og det er det dynamiske frekvensområde med 15 trin også. Ud over det har kamerahuset fået et lidt anderledes design og forbedringer i forhold til det eksisterende α7-kamera, simple ting som f.eks. bedre dæksler til de eksterne porte. Disse tilsyneladende små ting kan gøre en kæmpe forskel for mig, når jeg fotograferer under udfordrende betingelser som i dette projekt."

Udvalgte produkter

Albert Dros

Albert Dros | Netherlands

"Jeg er besat af at tage det perfekte billede"

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt