sol skinner ned i vandet og oplyser en pink koral med en dykker i det fjerne

Deep Learning

Alexis Rosenfeld

"Et godt undervandsfoto griber beskueren og videregiver viden," forklarer Alexis Rosenfeld og tilføjer, at man ved, at det er en vinder, når: "det gør børn nysgerrige, og de vil stille dig en masse spørgsmål om det!" For adskillige årtier siden var Alexis selv et af de børn, som sugede undervandsuniverset og Jacques Cousteaus ekspeditioner til sig. "Det var min adgangsbillet til det ekstraordinære," mindes han, "til at besøge steder, der blev betragtet som utilgængelige, og komme hjem med fantastiske historier."

alexis rosenfeld sony A7RM2 strålende farverig fisk svømmer over et koralområde

© Alexis Rosenfeld | Sony α7R II + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/80s @ f/8.0, ISO 400

Denne nye verden blev snart et elsket fristed for Alexis. "Jeg er en meget utålmodig person, og det passer ikke særligt godt sammen med den vigtigste egenskab, en fotograf bør have," griner han, "men så snart jeg er under vandet, har jeg tid, og alt bliver roligt. Jeg kan godt lide at forestille mig et foto, dets ramme og dets komposition og så vente, til denne kombination viser sig. Med dyr er det på samme måde, for at tage et godt foto af deres adfærd er en kilde til stor stolthed."

Alexis begyndte at lære sportsdykning, da han var otte, hvilket var et vigtigt trin til at nå dertil, hvor han er nu. "For at blive en professionel undervandsfotograf måtte jeg lære at blive en virkelig god dykker," siger han, "og da dykning er så teknisk, er man nødt til at mestre det fuldstændigt. Først da kan man give sig helt hen til fotograferingen."

alexis rosenfeld sony A7RM2 dykker inspicerer et stykke hvid koral under vandet

© Alexis Rosenfeld | Sony α7R II + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/50s @ f/14, ISO 400

Som fotojournalist er det en endnu mere krævende rolle, da Alexis ikke blot leder efter æstetisk tiltalende billeder. "Jeg kan ikke være tilfreds med kun ét billede til at fortælle en historie," forklarer han. "Mine projekter kan vare flere måneder eller år, og det første foto skal være i tråd med det sidste. Sammen fortæller de en historie, som læseren skal kunne forstå uden at læse teksten."

I hans seneste projekt, "Coral Reefs, Heart of the Ocean", fortæller Alexis historien om et truet økosystem. "Den illustrerer skønheden, biodiversiteten og truslerne i dette ekstraordinære miljø. Jeg blev meget motiveret af dette projekt, da jeg opdagede, at én ud af tre dyrearter i havet kommer fra koralrev."

alexis rosenfeld sony A7RM2 et trælignende stykke koral, der oplyses af blitz med det dybblå hav i baggrunden

© Alexis Rosenfeld | Sony α7R II + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/200s @ f/11, ISO 400

Hvad synes Alexis så om at fotografere under vandet? Miljøet under havoverfladen giver nogle store fotografiske udfordringer, ganske enkelt fordi vand er sværere at fotografere gennem end luft. "Der er fire store ulemper," forklarer Alexis, "det absorberer lys, det får farver til at forsvinde, det er fyldt med flydende partikler, der slører udsynet, og det opfører sig som et ekstra optisk objektiv." Det lyder svært, men Alexis bruger en række teknikker for at overvinde udfordringerne. "Min belysning gør det muligt at undgå partikler så meget som muligt, og gode undervandsblitzer genopliver farverne," siger han. "Jeg fotograferer også med stor vidvinkel for at reducere mængden af vand mellem mit kamera og motivet."

alexis rosenfeld sony A7RM2 en stime gule og blå fisk svømmer gennem et koralområde

© Alexis Rosenfeld | Sony α7R II + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/125s @ f/14, ISO 800

Alexis’ Sony α7R II-kamera hjælper også under havoverfladen. "Mange billeder fra 'Coral Reefs'-projektet kunne jeg ikke have taget med ældre eller andet udstyr," forklarer han, "og det skyldes i særlig grad kvaliteten af sensoren og dens dynamiske frekvensområde og ydeevnen ved høje ISO-værdier." Sensorerne, siger han, "er særligt velegnede til undervandsfotografering og giver mulighed for en meget virkelighedstro gengivelse af universet under havoverfladen. Lige så snart vi dykker ned i dybet, kvæles sollyset, så jeg arbejder ofte ved 1600 ISO eller derover. Jeg bruger også α7R III til undervandsfotografering, og begge kameraers AF fungerer rigtigt godt under vandet, hvilket gør det muligt at fokusere på fisk og havdyr, selvom de bevæger sig hurtigt og uforudsigeligt."

alexis rosenfeld sony A7RM2 en ensom rokke svømmer mod en dybblå baggrund med pletter af solskin

© Alexis Rosenfeld | Sony α7R II + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/160s @ f/13, ISO 400

"Jeg har brugt udstyr fra Sony i fire år," fortsætter han, "og på kamerahusene har jeg objektiverne FE 16-35mm f/2.8 G Master, FE 12-24mm f/4 G, FE 90mm f/2.8 Macro G OSS og FE 100-400mm f/4.5-5.6 OSS G Master. For at beskytte dem arbejder jeg med schweizisk fremstillede etuier med porte af optisk glas, og etuierne er vandtætte ned til 200 meter. Fordi etuierne er specialfremstillede, er alle betjeningselementer tilgængelige og giver mig mulighed for at betjene kameraet. Uden kombinationen af dette og Alphas ydeevne og håndtering kunne jeg helt sikkert ikke arbejde så ubesværet langt under havoverfladen."

alexis rosenfeld sony A7RM2 en ensom dykker betaget af en enorm klippeformation under vandet

© Alexis Rosenfeld | Sony α7R II + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/160s @ f/11, ISO 400

Men selvom hans teknik og kameraudstyr gør det så nemt som muligt at få de ønskede billeder, lader Alexis ikke til at ønske et liv, der er for simpelt. Ellers ville følelsen af at blive udfordret vel gå tabt? "Ja,", medgiver han, "den dag, det bliver bekvemt at fotografere under vandet, holder jeg op. Jeg ville ikke kunne lære mere. Hvert dyk er en ny læringsoplevelse fra et teknisk synspunkt og i at forstå miljøet. Lyset, dyrenes adfærd, vandets farveændringer… det er en blanding af flere ting, der gør det til noget særligt, og man lærer hurtigt, at to dyk aldrig er ens."

Udvalgte produkter

Alexis Rosenfeld

Alexis Rosenfeld | France

Under overfladen, en anden verden: mit eventyrlige univers, der efterlader dig uden ord.

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt