Skabelse af et univers via mode 

Sandra Åberg

"For mig kan modebilleder være ret uinteressante, hvis de kun handler om tøj," siger Sandra Åberg. "Jeg vil gerne fortælle en historie, der rækker ud og påvirker beskueren. Det, som et godt foto – selv et modefoto – skal kunne," forklarer hun, "er at få dig til at føle noget."

Mode-, portræt- og bryllupseksperten Sandra har arbejdet i dette univers i 15 år og blev grebet af det, efter hun flyttede til Milano, hvor hun blev "inspireret og fascineret af menneskerne og branchen – et univers, hvor alle skaber noget." Hun udviklede en karakteristisk let, luftig og romantisk stil, der er baseret på følelsesmæssige forbindelser og stærke historiefortællingstemaer, og det er noget, som hendes Alpha-kamera har hjulpet med at forme.

sandra-aberg-sony-alpha-7r3-kvinde-i-hvid-kjole-åbner-en-rød-port

© Sandra Åberg | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/2500s @ f/1.4, ISO 2000

"Jeg vil gerne give folk noget, de kan forelske sig i," fortsætter hun. "Det handler om at skabe den følelse, de ville have, hvis de selv havde tøjet på – at de ville føle sig smukke eller frie. Jeg vil gerne vise et univers, som de ønsker at være en del af. Derfor handler meget af det om at arbejde godt sammen med modeller og stylister, og jeg foretrækker også at fotografere i naturen, fordi det tilfører den ægthed og den fornemmelse af frihed og følelser, som jeg ønsker."

Så hvis det kræver følelser at gøre et billede interessant, hvordan opnår man så det? For Sandra handler det om stærke visuelle idéer og kommunikation. "En af de ting, jeg elsker ved mode," forklarer hun, "er, at jeg kan inkludere alt, hvad jeg ønsker, i billedet og skabe det her univers, præcis som jeg gerne vil have det. Og når man fotograferer kvinder, kan man skabe smukke ting med former, positurer og figurer i dette tøj. Men man kan også styre udtrykket og stemningen, og om det skal se blødt og drømmende ud eller stærkt og kraftfuldt. Det hele forenes for at fortælle historien."

sandra-aberg-sony-alpha-7r3-brud-i-en-hvid-blondekjole-står-i-et-skovmiljø

© Sandra Åberg | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/1250s @ f/1.6, ISO 4000

Når hun arbejder med sine modeller, starter hun med "disse forfærdelige små tegninger af tændstikmænd, som jeg er blevet drillet med hele livet! Men ud fra det grundlag kan jeg begynde at forklare, hvad jeg forestiller mig, den her pige føler, og hvordan jeg gerne vil formidle det. Og det handler også om at fortolke modellens egne evner, så du kan opnå noget, der føles rigtigt for hende. Nogle er rigtigt gode til at le og se afslappede ud, og andre er mere alvorlige eller udstråler noget bestemt – det kan alt sammen være med til at fortælle historien."

Interaktion er nøglen, og det er noget, som hendes α7R III hjælper utroligt meget med, siger Sandra. "Med den måde, jeg arbejder på, er enkelhed i fotograferingen altafgørende," forklarer hun, "for når jeg er sammen med en model, vil jeg ikke forstyrres – jeg vil være til stede i øjeblikket sammen med hende og gøre historien levende. Tidligere brugte jeg meget mere tid på at se på kameraet, men med funktioner som α7R III’s EVF er det meget nemmere at lege med motivet i stedet for at rode rundt i indstillingerne."

sandra-aberg-sony-alpha-7r3-blond-brud-med-slør-foran-en-buket-med-blomster-og-fjer

© Sandra Åberg | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/100s @ f/2.0, ISO 400

Sandra fotograferer med hurtige objektiver som f.eks. T* FE 55mm f/1.8 ZA for at opnå det bløde og lyse udtryk, hun er kendt for. Derudover er Sonys Eye AF-tilstand og de nye funktioner til sporing i realtid på α7R IV også uundværlige funktioner i den måde, hun fotograferer på. "Perfekt fokus er bare endnu en ting, jeg ikke behøver at bekymre mig om," forklarer hun. "F.eks. er det ved fotografering til Vogue og andre modeblade ret irriterende, når billedet ser helt perfekt ud, indtil man zoomer ind og opdager, at det ikke er skarpt! Eye AF er så præcist, at man ikke behøver at bekymre sig. Jeg låser det bare fast og begynder at fotografere, så jeg kan bruge de store blændeåbninger og føle mig tryg, hvilket giver mig mere frihed til at lege."

Et uovertruffent dynamisk frekvensområde og fremragende ISO-ydeevne giver også smukkere billeder, siger hun, og det giver hende mulighed for at følge sit instinkt og fotografere fremhævede, baggrundsbelyste motiver så meget som muligt. "Med sensorens evne til at fastholde detaljer," forklarer hun, "behøver jeg faktisk ikke være så forsigtig med, at ting ikke forsvinder i skyggerne. Det er lidt en ny måde at fotografere på for mig. Og da jeg fotograferer meget, meget lyst, hjælper det mig rigtig meget i redigeringen. Jeg bruger selvfølgelig reflektorer, og nogle gange har jeg udfyldningslys, men jo enklere, jo bedre, da jeg ikke bryder mig om komplicerede opsætninger."

sandra-aberg-sony-alpha-7r3-brud-med-slør-sidder-foran-en-fjerbuket-med-en-rose-i-hænderne

© Sandra Åberg | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/100s @ f/1.4, ISO 250

"Disse nye teknologier," afslutter Sandra, "kombineres med fotografernes instinkter og giver os modet til at være endnu mere kreative. Jeg har aldrig rigtig været interesseret i at rode rundt i et kameras indstillinger. Jeg er interesseret i at fotografere, jeg er interesseret i motivet på den anden side af kameraet, og jeg er interesseret i at udfordre mig selv til at skabe noget nyt. Så for mig fungerer α7R III bare helt perfekt."

Udvalgte produkter
ILCE-7RM3
α7R III 35 mm fuldformatkamera med autofokus

ILCE-7RM3

SEL85F14GM
FE 85 mm F1,4 GM

SEL85F14GM

Relaterede artikler
Sandra Åberg
alpha universe

Sandra Åberg

Danmark

Hvis det begejstrer dig og skræmmer dig på samme tid, så skal du sandsynligvis gøre det!

Se profil

Detaljerede historier i Alpha Universe


x