danas macijauskas sony alpha 7III kitesurfer flyver højt over havet med bjerge i det fjerne

Fang øjeblikket

Danas Macijauskas

I sport afhænger forskellen mellem succes og fiasko af helt specifikke øjeblikke. Det at vinde kan dreje sig om et splitsekund, og mesterskaber vindes og tabes på grund af små detaljer. Det er præcis det samme med sportsfotografering. Øjeblikket er altafgørende, og det er kun en blanding af de rette færdigheder og det rette udstyr, der kan hjælpe dig med at lykkes.

Danas Macijauskas' arbejde inden for vandsport er et sandt bevis på dette. Se bare hans seneste billeder, som han har taget med sit α7 III, fra Red Bulls King of The Air-kitesurfingbegivenhed i Kapstaden i Sydafrika.

danas macijauskas sony alpha 7III kitesurfer højt over havet, mens en gruppe mennesker kigger på i forgrunden

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/2000s @ f/5.6, ISO 250

Ifølge Danas handler det først og fremmest om at værdsætte motivet.

"Jeg begyndte med surfing, wakeboarding og kitesurfing ved siden af fotografering", siger han, "men til sidst ville jeg gerne kombinere de to ting. Jeg opdagede, at der er en forbindelse, som skinner igennem på billederne. Hvis man som fotograf kender den sport, man fotograferer, kommunikerer atleterne bedre med dig, og man finder ud af, hvilke billeder der fungerer for dem."
danas macijauskas sony alpha 7III kitesurfer udfører imponerende hop

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/2500s @ f/5.6, ISO 250

Før Danas begyndte at dyrke sporten selv, havde han ikke indset, at denne dybe forståelse for sporten var det, der skulle til for at fange sporten, når den er bedst. Han fortæller: "Til min første begivenhed viste jeg fotografierne til gutterne og var selv superbegejstret for dem. Men de var alle sammen mere sådan "hey, vi håber sgu ikke, at du har slettet andre". Der indså jeg, at selvom man som fotograf synes, at et billede er perfekt, så handler det for atleten om, at det skal sige noget om sporten."

danas macijauskas sony alpha 7III kitesurfer højt over vilde bølger med kysten bag sig

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/4000s @ f/5.6, ISO 200

Så hvad gør et billede af en kitesurfer godt? Danas fortæller, at det handler om at kombinere vigtige elementer i et enkelt billede. Det er dét, der fortæller historien i øjeblikket.

"Det er en blanding af forskellige ting," uddyber han. "Baggrunden, atletens positur, lyset og timingen… Atleten skal have den perfekte position, for du vil gerne have, at de siger "wow, jeg ser fantastisk cool ud"." Billederne fra Kapstaden påviser Danas' pointe helt perfekt. De indeholder alle de vigtige komponenter, der opsummerer et afgørende øjeblik.

danas macijauskas sony alpha 7III nærbillede af en kitesurfer, der næsten vender på hovedet i luften

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/2000s @ f/8.0, ISO 800

Danas fortæller, at de forskelligartede elementer betyder, at stilen har mindre med almindelig sportsfotografering at gøre, end man skulle tro.

Han forklarer: "Fotografering af Big Air-kitesurfing er faktisk mere ligesom landskabsfotografering. Det handler om skala, for du vil gerne fange dragen, surferen og landskabet i ét og samme billede, og det er dér, du ser, hvor fantastisk højt de kan hoppe. Det er derfor, billedet bliver nødt til at være taget længere væk, og hvor fokus ikke kun er på surferen, ligesom man ser i nogle andre sportsgrene."

For at få den nødvendige variation i billederne bruger han alsidige zoomfunktioner såsom Sony FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS og 24-105mm f/4 G OSS samt FE 135mm f/1.8 GM til portrætarbejde på stranden.

danas macijauskas sony alpha 7III kitesurfer uden kontakt til sit bræt højt over havet, mens en gruppe mennesker kigger på i forgrunden

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/2000s @ f/5.6, ISO 250

Dette bliver et spørgsmål om teknik. Hvordan kombinerer man de færdigheder, man har til at sikre kompositionen i landskabet med det faktum, at man skal følge og holde fokus på et uberegneligt motiv, der bevæger sig hurtigt? "Det er dybest set ret svært," griner Danas. "Men det er dér, systemet til autofokus i mit Alpha træder i karakter. Surferen vil i sagens natur være ret lille i billedet, og han eller hun kan bevæge sig i en hvilken som helst retning. Man har ikke en anelse om, hvor vedkommende hopper hen."

danas macijauskas sony alpha 7III kitesurfer i skumringen over havet med et skib i baggrunden

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + 135mm f/1.8 | 1/2000s @ f/2.5, ISO 1000

På sit α7 III bruger han en blanding af berøringsskærmen og det brede område til sporing af motivet sammen med Kontinuerlig AF.

"Man berører bare personen, så bliver kameraet ved med at spore vedkommende og holde fokus på ham eller hende, selv når de bliver helt små," forklarer han. "Og i modsætning til et DSLR er AF-området fra kant til kant i billedet, så du har meget mindre risiko for at miste fokues på vedkommende."

danas macijauskas sony alpha 7III nærbillede af en kitesurfer, som er lige ved at hoppe, med en anden surfer i forgrunden

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/2000s @ f/6.3, ISO 400

På grund af surfernes fart vælger han også de hurtigste lukkerhastigheder, han kan få, hvilket er der, hvor den automatiske ISO-styring i α7 III virkelige kommer til sin ret. "Den automatiske ISO er enormt praktisk, og man kan stole på, at den bare virker, hvilket hjælper dig med at reagere instinktivt på afgørende øjeblikke. Jeg stoler fuldt ud på den, og jeg indstiller den til at holde lukkeren på 1/1000 sek. eller derover," fortæller han.

danas macijauskas sony alpha 7III kitesurfer, der vender på hovedet midt i luften med en klar blå himmel bag

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/2500s @ f/6.3, ISO 320

Det robuste design i α7 III er også afgørende, og Danas mener, at det har en standard, som kan klare en hvilken som helst udfordring, han står overfor, i modsætning til det udstyr, han tidligere brugte.

"Tidligere havde jeg problemer," fortæller han. "Efter jeg en sommer havde fotograferet i flere uger i Sri Lanka, tog jeg mit kamera med ind til service, og der sagde de, "det vil måske være bedre, hvis du ikke vaskede kameraet!" Luftfugtigheden i Sri Lanka betød, at alt inden i kameraet var vådt og dele var rustet. Men mit Alpha-udstyr er fantastisk vejrbestandigt, så selvom jeg befinder mig på en sandstrand med havluft og vinden, der blæser 75 km/t., kan kameraet klare opgaven. Det fejler ikke, når øjeblikket opstår."

Udvalgte produkter

Danas Macijauskas

Danas Macijauskas | Lithuania

"Alt, vi har, er nu. Vi skal tænke på i går som en lektie, i morgen som en mulighed og i dag – som den bedste dag i vores liv"

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt