daniel gossmann sony alpha 7r4 kvindelig model foran et stopskilt

Det menneskelige præg: Indfangelse af den intime side af moden

Daniel Gossmann

Kan et kamera forbedre den måde, man arbejder på? Det mener mode- og reklamefotograf Daniel Gossmann i hvert fald.

Det nye α7R IV, siger Gossmann, har den perfekte blanding af teknologier. Hurtighed, præcision, fleksibilitet og mobilitet forenes for at hjælpe ham med at skabe mere intime og interessante billeder. Vi besøgte ham, efter han havde afprøvet α7R IV på en nylig modefotografering med modellen Jovana i Los Angeles.

daniel gossmann sony alpha 7r4 kvinde poserer til et portræt ved siden af et planteblad © Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/200s @ f/2.2, ISO 100
"Tidligere arbejdede jeg med α7R III, og det er et fantastisk kamera," forklarer han, "men α7R IV har så mange funktioner og forbedringer, som jeg eftersøgte – og ting, jeg ikke engang havde forventet. Bare for at nævne én ting er autofokussystemet helt utroligt med Real-time Eye AF-tilstanden." Real-time Eye AF bygger videre på den foregående models AF-ydeevne og bruger AI-baseret objektgenkendelse til at registrere og spore et motiv med forbedret præcision og hurtighed.

"Så ved en optagelse som den med Jovana, hvor vi arbejder hurtigt, kommer Real-time Eye AF virkelig til sin ret," siger Daniel. "Det følger øjnene uafbrudt, og hvis motivet vender sig om, eller øjnene ikke er synlige, skifter det til at spore ansigtet eller hovedet i stedet."

Det er ikke bare en fordel i forhold til at få skarpe billeder, forklarer han, "det gør også billederne bedre, fordi jeg i højere grad kan koncentrere mig om kompositionen i stedet for de tekniske detaljer og kommunikere mere frit med modellen." Gossmann fortsætter: "Jeg behøver ganske enkelt ikke at bekymre mig, om jeg har fået det rigtige fokus eller ej, fordi det altid er perfekt, og jeg behøver aldrig at finde fokus igen eller forstyrre rytmen i optagelsen. Derfor kan jeg skabe en forbindelse til motivet og bruge kameraet helt frit."

daniel gossmann sony alpha 7r4 model går på en solbeskinnet gade © Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/2.8, ISO 100

α7R IV er fremragende til at arbejde hurtigt og effektivt med minimalt og let udstyr, siger Daniel, og det passer perfekt til den måde, en moderne mode- og reklamefotograf arbejder på.

"Hurtighed og mobilitet er vigtigt i moderne modelfotografering," forklarer han, "livet bevæger sig så meget hurtigere, og kameraet skal også bevæge sig hurtigere. For fem år siden brugte man en halv dag på en fotografering, men i dag er det nærmere højst en eller to timer. Og fotografering et sted som L.A. betyder, at man altid ønsker at arbejde hurtigt med mindre kameraer og blitze i tilfælde af, at man tiltrækker sig politiets opmærksomhed. De vil bede om at se ens tilladelser, og så mister man endnu mere tid!"

daniel gossmann sony alpha 7r4 kvinde i en sportstop poserer til et trekvart-kropsportræt © Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/2.8, ISO 320
"Teknologierne i α7R IV hjælper dig virkelig med at skabe de højkvalitetsbilleder, du har brug for, så hurtigt som muligt," fortsætter han, "f.eks. betyder kameraets hurtighed, at man kan fotografere ved 10 fps ved fuld opløsning med AF og automatisk eksponering, hvis man ønsker det, og det er ret utroligt, for hvis modellen bevæger og vender sig omkring, kan man bare holde udløseren nede og stadig få perfekt fokus og eksponering i hvert eneste billede, og man kan så bare vælge det bedste under redigeringen."

Da hvert eneste billede skal sidde lige i skabet, bruger Daniel en ekstern skærm sammen med α7R IV, når han fotograferer. "Tidligere," forklarer han, "fotograferede jeg med en computer på settet, men nu foretrækker jeg at bruge en skærm, der er monteret på kameraet, f.eks. 5"-skærmen CLM-FHD5 fra Sony. LCD-skærmen på α7R IV er fantastisk, men et endnu større billede betyder, at jeg kan se mange flere detaljer – og detaljer er yderst vigtige ved reportage- og modefotografering. Derfor," fortsætter Daniel, "kigger jeg altid nøje efter ting som f.eks. linjer eller folder i tøjet og retter tingene, hvis jeg går øje på dem. Med Sonys spejlfrie teknologi er forbindelsen perfekt, og det forsinker ikke på nogen måde fotograferingen, som det kan gøre på et traditionelt DSLR."

daniel gossmann sony alpha 7r4 nærbillede af ansigtet på en model som kigger væk © Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/800s @ f/1.8, ISO 100

Når man arbejder med en sensor med høj opløsning, f.eks. den i fuldformatkameraet α7R IV med 61 megapixel, begynder man at forvente et højt detaljeniveau. Og Daniel har allerede oplevet fordelen. Det har givet hans arbejde en større fleksibilitet, siger han, "fordi man kan beskære i hidtil uset grad. Det betyder, at jeg kan tage billeder med lidt mere plads omkring. Og under redigeringen kan jeg beskære billedet, præcis som jeg vil have det. Nogle gange vil kunderne gerne se en bestemt del af tøjet, f.eks. skoene, eller detaljer i syningen eller stoffets vævning i nærbillede, så med denne opløsning kan jeg beskære helt tæt på og stadig have en fil med høj opløsning og et utroligt detaljeniveau. Og på samme måde," fortsætter han, "kan man tage et billede i vandret format og beskære til et billede i lodret format, eller omvendt, og stadig have store filer på 30 MP."

daniel gossmann sony alpha 7r4 kvindelig model ser mod kameraet © Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/250s @ f/2.8, ISO 125

For Daniel er det vigtigste i den teknologi, som α7R IV tilbyder, imidlertid en bedre forbindelse til motivet. "Jeg har så stor tiltro til kameraets teknik," siger han, "at jeg kan koncentrere mig om at kommunikere med modellen og skabe en forbindelse, hvilket giver mere intime og interessante billeder. Og det har alle gode billeder brug for."

Udvalgte produkter

Daniel Gossmann

Daniel Gossmann | Austria

"Vær fokuseret. Forbliv sulten. Glem aldrig de mennesker, der har hjulpet dig"

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt