pablo gil roastbeef omgivet af lys

En fryd for øjet

Pablo Gil

"Det begyndte alt sammen med en forespørgsel fra kunden om, at alle ingredienserne i deres hamburger skulle vises på billedet, så man kan se, at de er naturlige og friske."

Den enkle forespørgsel satte en idé i gang hos fotograf Pablo Gil: Vil der være nogen bedre måde at vise, hvad der er inde i en hamburger på, end ved at adskille alle ingredienserne og få dem til at svæve i luften?

Det var en dramatisk vision for et beskedent billede af en hamburger, men inden for branchen med madvarefotografering, hvor der er skarp konkurrence, er det ens opfindsomhed, der får dig til at skille dig ud.

pablo gil sony alpha 7RII ingredienser til en hamburger svæver i luften

© Pablo Gil | Sony α7R II + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/125s @ f/5.0, ISO 200

"Generelt prøver jeg at fortælle beskueren noget med mine fotografier. De består ikke blot af enkeltvise billeder, men er en komplet historie. Jeg forsøger at skabe et særligt look ved hjælp af komposition og lyssætning, som giver en fornemmelse af, at madvarerne spiller hovedrollen i historien. De er ikke bare et motiv eller en rekvisit; de er helten."

Det, der begyndte med en hamburger, affødte for nylig endnu en række billeder, som reklamerede for en række forskellige drikkevarer, hvor samme teknik blev brugt. Så ikke nok med, at der skulle holdes styr på svævende madvarer, det var også noget af en opgave at få indfanget væske i bevægelse i den perfekte position. Mange tror måske, at væsken ikke er andet end en computergenereret effekt, men den er faktisk rigtig nok og taget 100 % med et kamera ved hjælp af en meget lang og møjsommelig proces.

pablo gil sony alpha 7RIII ingredienser til en milkshake svæver i luften

© Pablo Gil | Sony α7R III + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/250s @ f/2.8, ISO 100

"Selve skabelsen af billedet handler om gentagelser. Først laver vi en skitse af den måde, vi gerne vil have det endelige billede til at se ud på, inklusive væskens bevægelser fra en kop, der tilsyneladende bevæger sig. Dernæst tager vi måske 100 til 150 billeder, hvor vi hele tiden flytter glasset for at forsøge at imitere vinklen af væsken, når den hældes. Vi forsøger at gengive vinklerne ved hældningen, så vi gentager den med en vinkel, der er så tæt på den endelige vinkel som muligt. Vi gentager dette så mange gange, det er nødvendigt for at få væskens form til at se så livagtigt ud som muligt. Men det er jo selvfølgelig væske, så det er fuldstændigt tilfældigt. Vi flytter hele tiden koppen og tager et billede, indtil væskens bevægelser og fald er præcist, som vi ønsker."

Alle Pablos billeder er taget med Sony α7R III. "Kameraet hjælper på mange forskellige måder. Da jeg ofte har brug for at tage mange billeder med forskellige vinkler, har jeg brug for et kamera, der er meget let, så jeg kan holde det i lang tid ad gangen. Vippeskærmen er også fantastisk, da den giver mig mulighed for at fotografere problemfrit fra højder, mens jeg kigger ned på madvarerne. Det, der først tiltrak mig ved kameraet, var dets fantastiske farveopløsning og dynamiske frekvensområde. Det får ikke kun madvarerne til at se godt ud, det giver mig også fleksibilitet i forbindelse med efterbehandlingen."

pablo gil sony alpha 7RIII en kop varm chokolade midt i luften omgivet af svævende småkager

© Pablo Gil | Sony α7R III + FE 100mm f/2.8 STF GM OSS | 1/250s @ f/5.6, ISO 100

Pablo og hans assistent Monica Sanz hang alle genstandene i en ramme for at opnå den svævende effekt og for at kunne placere dem perfekt foran baggrunden.

"Baggrunden er supervigtigt; den udgør en tredjedel af historien. Den skaber miljøet for fotoet og fortæller beskueren, om det er et moderne foto, et klassisk foto eller et rustikt foto. Den indrammer alt – både i bogstaveligste forstand og figurativt," siger Pablo.

Baggrunden er så vigtigt for Pablo, at han og hans assistent laver hver eneste manuelt, så han kan få lige præcist dét, han skal bruge til billedet. "Vi bruger træ, tekstil, plastic, pap – hvad som helst for at få den rette baggrund til fotoet."

pablo gil sony alpha 7RIII en gryde med mælk midt i luften med kager svævende omkring

© Pablo Gil | Sony α7R III + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/250s @ f/3.2, ISO 100

Han fortsætter med at forklare vigtigheden af hans udstyr: "Objektiverne er vigtige, når jeg fotograferer madvarer, da de ikke må se deforme eller forvrænget ud. Derfor bruger jeg ikke vidvinkelobjektiver til det. Jeg plejede at bruge Sony 90mm f/2.8-makroobjektivet; det var mit foretrukne objektiv i mange år. Men for nylig begyndte jeg at bruge 100mm STF f/2.8-objektivet. Dets bokeh ser fantastisk ud – meget levende. Det er min nye baby, mit favoritobjektiv!"

Selvom du kan justere et billede i efterbehandlingen, er det naturligvis essentielt, at lyset er perfekt, når du tager billedet. Ligesom med mange billeder af madvarer: Lyset er simpelthen taget til helt nye højder. Der blev brugt en stor softbox til at skabe et blødt, naturligt lys, mens en reflektor overfor hjalp med at dæmpe nogle af skyggerne.

Kombinationen af lys, drama, baggrund og farver skaber en række billeder, der er lige til at spise – eller i dette tilfælde drikke.

Udvalgte produkter

Pablo Gil

Pablo Gil | Spain

"Et billede lyver aldrig, men mine gør måske"

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt