ron timehin fotograferer med sony alpha 7c i london

Bedre billeder fra storbyferien med Alpha 7C

Ron Timehin

Jeg hedder Ron Timehin, jeg er professionel fotograf og Sony European Imaging Ambassador med base i London. Min passion for fotografering stammer fra mine rejser som ung musiker – jeg skulle jo dokumentere, hvad jeg lavede og oplevede. Og nu... 10 år efter... er fotografering min fuldtidsbeskæftigelse, og jeg har specialiseret mig i bybilleder, portrætter og kommerciel fotografering.

Jeg deler mine billeder på Instagram, hvor jeg har omkring 60.000 følgere og giver tip til, hvordan de kan blive bedre fotografer.

Jeg var super glad for, at jeg blev bedt om at teste og afprøve Alpha 7C. Jeg har være på udkig efter noget kompakt, let og fuldformat til min værktøjskasse. Designet og ergonomien ved Alpha 7C gør det ikke alene praktisk at bruge, men også en fryd for øjet. Den fuldt ud justerbare skærm – som jeg har glædet mig helt vildt til – betyder, at jeg nu med største nemhed kan tage billeder fra spændende vinkler. Og med en 24 MP-sensor er Alpha 7C blevet mit daglige kamera, hvor jeg bruger mine andre Sony-kamerahuse til særlige optagelser.

ron timehin sidder med sony alpha 7c i london

Tip #1
Grundlæggende eksponeringsindstillinger til fotografering i byer og på gader

Jeg bruger "M" (manuel), der giver mig fuld kontrol over lukkerhastighed, blænde og ISO, så jeg kan eksponere billedet som ønsket.
Når det gælder eksponering af bybilleder og generelle storbybilleder, så kan jeg lide, at lukkerhastigheden er så hurtig som mulig, så der ikke ses kamerarystelser. For at kompensere for dette, skubber jeg ofte min ISO lidt op, så billedet forbliver ved god eksponering. 1600 ISO er normalt den mest anbefalede for at opnå en maksimal kvalitet.

Til blændeindstillinger synes jeg, at f/8 giver mig bedre mulighed for at beholde motivet i fokus. Hvis jeg vil adskille motivet i billedet fra baggrunden, så er f/4 fin til det. Hvis der er tale om bybilleder ved lav belysning, så åbner jeg blænden så meget som muligt, så der kan komme mest muligt lys ind. Noget omkring f/1.4 plejer at fungere fint.

ron timehin sony alpha 7c ser på skyskrabere ved skumringstid i london

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/40s @ f/7.1, ISO 3200

Hvilket objektiv skal jeg vælge?

Min foretrukne brændvidde er uden tvivl 35 mm – den er tilstrækkelig fleksibel til alle typer optagelser som bybilleder, portrætter og hurtige snapshots.

Særligt til bybilleder holder jeg også meget af 55mm f/1.8. Dets brændvidde ligger tæt på det, som vores øjne opfatter, og det giver også en smuk kompression af baggrunden med en flot bokeh. At optage med dette objektiv ved f/2 adskiller virkelig motivet i billedet, så øjet kan fokusere. Sidst, men ikke mindst, gør objektivets kompakte størrelse – sammensat med det lille Alpha 7C – det til den ideelle kombination til bybilleder. Det er meget diskret og forstyrrer ikke og er perfekt til de helt særlige øjeblikke.

Hvorfor bruge et fuldformatkamera?

Den mest bemærkelsesværdige forskel, når jeg fotograferer med et fuldformatkamera, er den øgede dybdeskarphed (mængden af baggrundsslør), der kan opnås. Den gør gader og især portrætter endnu smukkere.

Med en større sensor får du også meget mere fleksibilitet, når det gælder redigering. Du kan trække detaljer frem fra skyggerne, som du måske ikke kan på et crop-sensorkamera. Men højlys er stadig værdifuldt, og detaljerne kan ikke hentes så nemt frem som fra skygge. Dette tager jeg højde for med en ganske lille undereksponering på 1/3 af et stop, så mit højlys ikke flader ud.

ron timehin sony alpha 7c bygninger i london badet i blødt, pink lys

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 35mm f/1.8 | 1/125s @ f/8.0, ISO 1600

Tip #2
Sådan tages der fantastiske billeder af skylinen med Alpha 7C

Grundig undersøgelse af lokaliteter

Alt skal undersøges, før jeg vælger et kamera. En grundig undersøgelse af lokaliteterne gør dig mere effektiv og nøjagtig, når du skal tage de ønskede billeder. Jeg bruger ofte internettet og Google Maps til at finde spændende lokaliteter i en by.

Mine foretrukne tidspunkter at tage billeder på er ved solopgang, solnedgang – de gyldne og blå timer. I disse timer er lyset som regel fantastisk ensartet, samtidig med at der er dybe og kraftige farver. En ekstra fordel ved at tage billeder om morgenen på populære lokaliteter er, at du undgå de store menneskemængder og turister, og du får dermed et mere rent billede.

Hvis du vil finde flotte skylines i en by, kan jeg anbefale at kigge efter offentlige udsigtspunkter og tagrestauranter! Nogle gange kan disse steder dog have meget strenge regler omkring brug af kameraer, men jeg har fundet ud af, at Alpha 7C er så kompakt, at det ofte betragtes som et kamera til almindelig brug.

ron timehin sony alpha 7c london skyline med en lunefuld grå himmel

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/250s @ f/8.0, ISO 400

Grundlæggende eksponeringsindstillinger og indramning.

Eksponering af en skyline følger samme principper som nævnt ovenfor. Jeg undereksponerer altid en lille smule for at bevare detaljerne i højlys. Dette er særligt vigtigt, når det gælder fotografering af solopgange eller solnedgange, fordi du ønsker at beholde så mange af skyernes farver som muligt.

En anden måde at opnå gode eksponeringer på i forhold til en skyline er bracketing. Dette betyder, at du tager tre eller flere billeder ved forskellig eksponering og derefter sætter billederne sammen i et efterbehandlingsprogram. Du tager som regel et undereksponeret billede for at fange detaljerne i højlys, et billede, der er eksponeret til mellemtoner, og til sidst et billede, der er overeksponeret i skygge. Når alle tre billeder sættes sammen får du et meget detaljeret HDR-billede.

Hvad angår blænde, så anbefaler jeg f/8 og derover for at bevare så mange detaljer i billedet som muligt.

Andre tip til et fantastisk skylinebillede?

Jeg anbefaler også brug af stativ. Du skal prøve at holde din ISO, så lav som mulig, så lyset slippes meget langsomt ind i sensoren og bevarer den højeste billedkvalitet. Med et stativ kan kameraet holdes helt stille, og din lukkerhastighed kan dermed være så lav som ønsket. Hvis du ikke har et stativ, så prøv at placere kameraet på en stabil overflade. Jeg foreslår også, at du bruger en 2-sekunders selvudløser til lange eksponeringer, da dette reducerer de kamerarystelser, der ellers kan opstå, når der trykkes på lukkerknappen. Du kan også bruge Imaging Edge-appen på telefonen til at undgå dette.

ron timehin sony alpha 7c lang eksponering af london skyline om natten

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 55mm f/1.8 ZA | 30s @ f/13, ISO 100

Tip #3
Sådan skabes kreative bybilleder med Alpha 7C

Jeg elsker at være kreativ med mine bybilleder! Det er både sjovt, og det får billederne til at skille sig ud fra mængden! Her er nogle teknikker, der hjælper med at skabe effekter i dine billeder.

Vinkler

En af mine foretrukne metoder til fotografere kreative bybilleder er at se efter unikke perspektiver. At lægge sig og tage billeder i gadeplan giver nogle enormt spændende resultater. Alpha 7C har en skærm til justering af vinkel, der gør det nemt at komponere billeder, der fotograferes helt nede ved jorden.

Jeg minder mig også konstant om, at jeg skal kigge op! At se op, når du er i byen med et vidvinkelobjektiv, kan afsløre nogle flotte konvergerende linjer mellem bygningerne. Konvergerende linjer er generelt også gode til at trække seerne ind i billedet.

ron timehin sony alpha 7c billede taget nedefra af gade i london med bus, der nærmer sig

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/320s @ f/5.6, ISO 320

Lysspor

At lege med lange eksponeringstider kan også give spændende billedsætninger. Det giver lige det ekstra "wauw". Og til denne teknik vil jeg igen anbefale et stativ, men denne gang skal du starte med en eksponering op til 30 sekunder. Hold blænde og ISO så lav som mulig for at reducere lukkertiden til det ekstreme. Jeg anbefaler at holde øje med busser eller tog, der kan give seje farver i sporet. En anden måde at fotografere lysspor på er at tage flere billeder fra samme position og derefter blande lyssporene fra alle eksponeringerne i et efterbehandlingsprogram. Det giver mere ensartede og dramatiske lysspor.

ron timehin sony alpha 7c lysspor fra biler om natten

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 10s @ f/18, ISO 250

Udvalgte produkter

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt