bertrand bernager sony alpha 7riii sort-hvid arkitektonisk udsigt set nedefra

Sådan fotograferer jeg | Gør byen til fotografens legeplads

Bertrand Bernager

Jeg har været ekstremt heldig med at vokse op og lære at fotografere på gaderne i Paris. Storbyer er fantastiske steder til gadefotografering, da der sker så meget, og der så mange forskellige typer bygninger og lokationer. Det giver dig mulighed for at prøve forskellige ting og virkelig lære dit håndværk.

I de sidste par år har jeg ikke blot fotograferet i Paris, men i storbyer i hele verden – først med Sony α6000 og nu med α7R III.

bertrand bernager sony alpha 7riii en kvinde i rødt går foran en historisk bygning © Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/160s @ f/8.0, ISO 100

Gør byen til fotografens legeplads

Byer er ligesom en labyrint. Jeg ser hver dag som en mulighed, en ny udfordring for at forsøge at finde lokationer og fotografere scener, som ikke er blevet fotograferet før. Derfor er mit første råd simpelthen at nyde byen og gå rundt i den. Tag ud og udforsk byen, og se på den med friske øjne.

bertrand bernager sony alpha 7riii en kvinde sidder på en blå bænk foran et tårn © Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/8.0, ISO 50

Når jeg synes, at jeg har fundet et godt motiv, kan jeg godt lide at stoppe op og lige bruge et par sekunder på at observere, hvad der sker, før jeg tager et billede. Jeg ser efter noget magisk; det kan være et særligt lys, eller noget der virkelig fanger stemningen og atmosfæren i byen på netop dét tidspunkt. Nøglen er dog, at stoppe op og se, før jeg fotograferer.

Fotografér ikke det åbenlyse

Det vigtigste for mig er at prøve at gengive atmosfæren, energien, byens DNA. Det er nemt at lave et idyllisk-postkort-billede af en by som New York. Du får måske et godt billede, men vi har alle set sådan et billede 1000 gange før. Kig i stedet efter spændende kompositioner eller farver, der kan gøre billedet originalt – og føj noget af dig selv til hvert billede.

bertrand bernager sony alpha 7riii genspejling af en rød taxi på en japansk gade © Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/8.0, ISO 400

En øvelse, man kan bruge for at træne sig selv og udforske scenen for at finde noget anderledes, er at tage det indlysende billede og derefter simpelthen bevæge sig rundt i scenen. Prøv at fotografere længere nedefra, højere oppefra eller kigge i den modsatte retning. Prøv at finde et andet billede, du kan tage. Med tiden bliver det naturligt for dig at kigge efter og finde kompositioner, som er anderledes end de almindelige turistbilleder.

bertrand bernager sony alpha 7riii udsigt fra toppen af en gul bygning © Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/80s @ f/5.0, ISO 500

Timing er alt

Ligesom med andre genrer inden for fotografering er lyset ekstremt vigtigt. Jeg tager mange billeder ved solopgang og solnedgang. Jeg vågner gerne tidligt om morgenen – omkring kl. 5.00 eller 6.00 – for at indfange det første lys på gaden. Jeg nyder at fotografere på dette tidspunkt, da lyset er magisk, og der næsten ikke er nogen mennesker på gaden.

bertrand bernager sony alpha 7riii rød lanterne på en solbeskinnet gade © Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/250s @ f/8.0, ISO 200

En måde, jeg gerne vil introducere noget atmosfære og magi på, er ved at fotografere direkte mod solen. Jeg vil gerne lege med lyset og den måde, det skaber genskin, overstråling og stjernestråler på. Nogle mennesker kan ikke lide effekten og forsøger at undgå det, men for mig skaber det virkelig energi.

bertrand bernager sony alpha 7riii tre personer krydser avenue des champs élysées © Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1600s @ f/2.8, ISO 400

For at finde det bedste lys vil jeg bruge apps, der kan registrere, hvor solen er på himlen på forskellige tidspunkter af dagen, og så vil jeg prøve at være på det rigtige sted, det rigtige tidspunkt for at få lyset. Jeg ved endnu ikke, hvilket billede jeg vil tage, men jeg ved, at lyset rammer en bygning eller en gade ved en bestemt vinkel, og så skal jeg jo bare have mest ud af den effekt, det skaber.

Brug kvalitetstid på redigeringen

Jeg vil bruge næsten den samme tid på redigering, som jeg bruger på fotograferingen – en hel dags optagelse giver nok billeder til en hel dags redigering.

bertrand bernager sony alpha 7riii sort-hvid foto taget fra midten af en bygning © Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 12-24mm f/4 G | 1/40s @ f/5.6, ISO 400

Under redigeringen vil jeg koncentrere mig om kontrastniveauet for at fremhæve den kraftige sorte farve og de hvide toner, og så vil jeg fokusere på farven og formen. Jeg kan godt lide orange nuancer i mine billeder, så jeg vil lege med billederne for at frembringe dette udtryk; men det vigtigste er at identificere de farver, der skal hæves, og arbejde på at skabe balance i kontrasterne.

Giv dig selv et projekt

En ting, jeg kan lide at gøre, er at give mig selv et projekt for at prøve at skabe en billedserie, der fungerer godt sammen. For nylig var jeg i Singapore, og gav mig selv et arkitektonisk projekt. Jeg ændrede min måde at arbejde på og brugte FE 12-24mm f/4 G-objektivet på mit α7R III til at lave sorte og hvide abstrakte, minimalistiske billeder. Jeg søgte meget minimalistiske kompositioner med en masse lineære elementer.

bertrand bernager sony alpha 7riii japansk tempel med solskin © Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/250s @ f/8.0, ISO 200

Når man arbejder på et projekt, hjælper det med at give dig fokus og motivation, så man kan presse sig selv og prøve noget nyt – og blive en bedre fotograf.

Udvalgte produkter

Bertrand Bernager

Bertrand Bernager | France

"Gennem fotografering prøver jeg at følge lyset, forædle bevægelserne og indfange øjeblikket"

Tilmeld dig, og få et α Universe-nyhedsbrev

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbreve fra α Universe

Angiv en gyldig e-mailadresse

Beklager! Noget gik galt

Tillykke! Du er nu tilmeldt