Jeg har elsket naturen, siden jeg var lille, men det var under mine biologistudier på universitetet, at jeg begyndte at fotografere dyreliv. Efter universitetet besluttede jeg at blive professionel fotograf og rejste rundt i Ecuador, hvor jeg tilbragte tre år med at skabe mine første fotoprojekter. Gennem årene har jeg fotograferet forskellige dyrearter, men størstedelen af mine projekter har fokuseret på insekter.
Lær dit motiv at kende
Insekter er overalt, og derfor er de et fantastisk motiv til fotografering. Du finder dem i haven, på gaden, i en park og endda i hjemme i dit hus. Inden du begynder at fotografere dem, skal du tage dig tid til at læse om dem, så du kan lære om deres daglige aktiviteter og få en fornemmelse af, hvornår, hvor og hvordan du finder dem. Der er masser af sjove oplevelser derude, hvis du bare ser godt efter.
Insekter opfører sig på forskellige måder, og derfor skal man bruge forskellige teknikker til at fotografere dem. Billedet af guldsmeden blev f.eks. taget tidligt om morgenen, da temperaturen var lav, og den var afkølet og afslappet. Ved brug af et stativ og mit FE 50mm f/2.8 Macro kunne jeg komme helt tæt på, uden at den bevægede sig. Når solen står op, bliver guldsmede varme og begynder at flyve, og så ville det være umuligt at få et nærbillede. Derfor er det vigtigt at kende til disse små detaljer. Det kræver kun viden og lidt øvelse – og selvfølgelig også lidt held.
Arbejde i marken
Der er aldrig en typisk dags- eller natfotografering. Alt afhænger af det dyr, du vil indfange. Insekter er normalt nemmere at fotografere, fordi der er flere af dem sammenlignet med pattedyr, så der er mange flere chancer for at fotografere en bestemt adfærd.
Mit nylige insektarbejde betød, at jeg tog mit Sony α7R III og α7R IV og mine objektiver med ind i regnskoven, oftest om natten. Jeg bruger det meste af natten på at fotografere og får helt ned til tre timers søvn. Jeg bliver så begejstret, fordi der er så mange forskellige væsener derude, så hvis jeg sover, føler jeg, at jeg spilder tiden.
Stederne, hvor jeg fotograferer til mine projekter, er ikke altid ekstreme, men de har alligevel hver især deres udfordringer. Billedet nedenfor blev f.eks. taget for Dominical-avisen i Spanien i forbindelse med nogle asiatiske gedehamse, som havde forårsaget en hel del problemer, herunder at dræbe tusindvis at landets hjemmehørende bier, der blev brugt til at fremstille honning. En af biavlerne havde taget sagen i egen hånd og bygget elektriske hegn tæt på bistaderne for at dræbe hvepsene og redde sine bier. Jeg måtte tage billeder af konstruktionen iført en biavlerdragt, samtidig med at jeg forsøgte at undgå at røre ved de elektriske tråde – hvilket var umuligt. Jeg fik stød adskillige gange, men holdt ud for at få det perfekte billede.
Fotografering dag og nat
Om natten har jeg meget lidt udstyr med mig. Jeg medbringer typisk mit Sony α7R IV og måske mit α7R III, som jeg bruger som ekstrakamera, sammen med mine objektiver FE 50mm f/2.8 Macro og FE 90mm Macro. Jeg medbringer også en blitz for at belyse insekterne. Da jeg har fuld kontrol over blitzens styrke, indstiller jeg mit kamera helt manuelt for at få den eksponering, jeg ønsker. Jeg indstiller lukkerhastigheden til 1/250 sekund, som er den maksimale hastighed, jeg kan bruge med blitzen, og så vælger jeg blænden og blitzens styrke og justerer efter behov. Når indstillingerne er på plads, kan jeg normalt beholde dem uændrede gennem hele nattens optagelser.
I dagslys fotograferer jeg oftest pattedyr eller fugle, så det er vigtigt at være parat. Dyrene er meget mere tilbøjelige til at få øje på dig, flygte og gemme sig sammenlignet med insekter. Men jeg medbringer også 90mm F/2.8-makroobjektivet, så jeg kan skifte objektiv, hvis jeg får øje på noget mindre, som jeg gerne vil fotografere.
Fordi der er mere lys om dagen, kan jeg sagtens indstille α7R IV til blændeprioritering – så skal jeg bare finde en passende ISO-følsomhed og slipper for at tænke på lukkerhastigheden. Hvad angår fokusering, så bruger jeg sporing med autofokus i realtid, og det fungerer perfekt. Når du kombinerer det med en sensor på 61 megapixel og en optagehastighed på 10 b/sek. på α7R IV, så er det virkelig det bedste kamera på markedet til dyrefotografering.
Den rette sammenhæng
For mig er det ideelle dyrebillede et billede, der fremkalder følelser – det skal give noget igen. Det handler ikke bare om at fange det rette øjeblik. På samme måde som med andre typer fotografering har du stadig brug for en god komposition og et godt lys, men det er en blanding af forskellige ting, der skaber et fantastisk dyrebillede.
Da mine projekter ofte omhandler et dyrs relation til mennesker, inkluderer jeg tit mennesker på mine billeder for at kunne fortælle hele historien. Jeg vil gerne vise min opfattelse af dyrebeskyttelse og øge bevidstheden om de insekter, som mit arbejde fokuserer på i øjeblikket. Billederne af mennesker er vigtige, da de skaber bevidsthed og forbinder menneskers og dyrs adfærd. Jeg vil ikke kun dele insekternes skønhed, men også dele vores forbindelse til dem.
"Før vi kan bevare noget, skal vi først kende og elske det, vi måske kan miste. Fotografier er et nyttigt værktøj til at skabe følelser for og vise det, der omgiver os. Med mit kamera forsøger jeg at vise dyrene i deres reneste form – fra et biologisk og samtidigt kunstnerisk perspektiv"