Farver er en vigtig del af mine landskabsbilleder. Uanset om der er tale om et episk landskab med utroligt levende farver eller noget mere afdæmpet, vil jeg gerne vise publikum, hvor utrolig lys og farver kan være.
Planlægning af lokationen
Det hele starter med planlægning. Jeg bruger en masse tid på at undersøge lokaliteterne til mine landskabsbilleder, særligt i mit hjemland Holland. Du skal altid holde øjnene åbne for en mulig lokalitet, selv en som du har passeret hundredvis af gange.
Længere væk er der mange måder, du kan undersøge lokaliteter på. Næsten alle lokaliteter findes på Instagram eller Google Billeder, hvor du kan få en idé om området og den type lys, som du kan forvente. Når jeg undersøger noget uden for det sædvanlige, så bruger jeg Google Earth. Jeg kan bruge timevis på det – bare gennemse landskabet og kigge efter potentielle lokaliteter. Når jeg kommer til en lokalitet, så bruger jeg ofte min drone til at spejde efter mulige steder, i stedet for at bruge tid og energi på at søge efter dem. For at finde de rigtige farver, skal jeg vide, hvordan lyset er. Jeg bliver nødt til at vide, hvornår og hvor solen eller månen står op, og hvornår den går ned. Til dette formål bruger jeg primært PhotoPills-appen, der viser, hvordan månen og solen bevæger sig og påvirker stedet.
Jeg holder altid øje med vejret, da det har stor indflydelse på farverne i billedet. Hvis alt går efter planen, og vejret er på min side, er det perfekte lys enten lige før solopgang eller lige efter solnedgang. På disse tidspunkter kan himlen blive rød, pink eller lilla – alle de stærke farver, jeg elsker. Jeg fotograferer også om natten, for nattehimlen har faktisk masser af farver, som kan fotograferes med lang eksponering, især i områder hvor der ikke er lysforurening.
Det, jeg overordnet kigger efter, er dog komplementærfarver. Blå og orange er en af mine foretrukne farvekombinationer – et blåt hav med en orange himmel fungerer supergodt. Men det kan også være mindre ting i forgrunden, som passer til himlens farve, f.eks. en lille blomst eller en lille sten. Kig efter disse ting, og brug dem i dine kompositioner.
Jeg bruger vidvinkelobjektiver til at sætte fokus på mindre, farvestrålende motiver i forgrunden. Jeg bruger ofte 12-24mm f/4 G-objektivet ved 12mm. Når man fotograferer tættere ved jorden med denne brændvidde, ser man pludselig alle linjerne og detaljerne, som man kan bruge som forgrundsmotiver. Ved 12mm bliver forgrunden så stor, at det føles som om, man bliver suget ind i billedet.
Et andet objektiv, jeg altid bruger, er Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 OSS G Master-objektivet. Det er et af de skarpeste zoomobjektiver, jeg nogensinde har brugt, og jeg er blevet helt afhængig af det! Når man fotograferer et landskab ved 400mm, skal man være meget kreativ – man skal kigge meget ud i det fjerne og se, hvordan forskellige elementer i landskabet vil fungere sammen. Når man fotograferer med sådanne ekstreme brændvidder, bliver man tvunget til at være kreativ, hvilket resulterer i mere unikke billeder, end hvis man bare havde brugt en almindelig brændvidde.
Jeg plejede at bruge mine objektiver med et Sony α7R II, men jeg er nu gået over til at bruge Sony α7R III. Dets opløsning på 42,4 megapixel giver mig alle de detaljer, jeg har brug for, og det dynamiske frekvensområde kan trække detaljer ud af skyggerne. Udover mit kamera, mine objektiver og mit stativ medbringer jeg også nogle filtre, men jeg bruger sjældent graduerede neutrale tæthedsfiltre. Jeg forsøger i stedet at eksponere i forhold til højdepunkterne. Jeg ved, at α7R III næsten altid kan fange masser af detaljer i skyggerne, som jeg så kan fremhæve under redigeringen af billederne.
Redigering
Når jeg redigerer mine billeder, kan jeg godt lide at behandle dem for at få det bedste ud af motivet. Jeg "faker" dog aldrig motivet ved at ændre himlen – jeg bruger mine behandlingsteknikker til at formidle det, der var på motivet på den bedst mulige måde. Til dette formål bruger jeg Adobe Lightroom til at katalogisere mine billeder, og så bruger jeg Adobe Photoshop til behandling, justering af farver og kontrast og til at gøre billedområder lysere eller mørkere.
Mange siger, at der er for meget billedbehandling i fotografering, eller at billedet endda kan virke falsk, særligt når det er solopgange eller solnedgange. Men det naturlige lys og farverne kan være helt utrolige, og jeg har endda nogle gange været nødt til at reducere mætningen i dele af et billede. Så mit råd er at stå tidligt op og se, hvad naturen kan gøre.
Nogle afsluttende tip:
"Jeg er besat af at tage det perfekte billede"