At have et særskilt sted i dit hjem til et studie er ren luksus; også selvom det bare er et hjørne med en hvid væg. Og at kunne have studiet hjemme giver dig mulighed for at være kreativ, når det lige kommer over dig. Hos mig er dette sted mit konverterede garagestudie. Det er kun 6,5 m x 3 m, men med nogle omhyggelige designforanstaltninger har jeg fået meget ud af pladsen og fotograferer de fleste af mine portrætter på samme måde, som jeg ville gøre det i mit store studie.
Til trods for det forholdsvis lille rum kan jeg stadig bruge mine Sony Alpha 7R III- eller Alpha 7R IV-kameraer med mit favoritobjektiv FE 85mm f/1.4 GM til størstedelen af mine portrætbilleder. Jeg har også et FE 24-70mm f/2.8 GM-objektiv til situationer, der kræver lidt mere vidvinkel på grund af rummet.
At få meget ud af lidt
Der blev truffet mange små designforanstaltninger for at kunne gøre det til et effektivt og behageligt sted at arbejde. Vigtigst var at finde ud af, hvordan lyset skulle håndteres i rummet, og hvordan det ville fungere. Vores have er sydvendt, så det meste af dagen kommer der lys ind af et vindue i garagen, og vi lavede så et andet vindue for at få mest muligt ud af det.
Da pladsen er trang blev det primære lys monteret på to bomarme på væggen. Jeg indstillede også mit Sony Alpha 7R IV til trådløs blitz, så kameraet kan arbejde problemfrit med mit fjernbetjente blitzsystem. Jeg bruger Profoto B10-lys, da de er små og kan bruges med både batteri og strøm og er nemme at arbejde med.
Bomarmene gør en kæmpe forskel, da de er meget fleksible, når det gælder positionering. Den ene arm er faktisk placeret lidt længere fremme end den anden, så når den er helt trukket ud, så kan den placeres bag motivet som kant- eller baggrundsbelysning. Den anden arm kan placeres i modsat retning som primær lyskilde. Vi bruger af og til stadig lys på fod, men bomarmene giver os den rette højde og bevægelse, uden at det optager gulvplads.
Alle baggrundene er hængt op så højt som muligt, og de kan rulles op og væk, når der ikke er brug for dem. Dette betyder igen, at stativerne med baggrunde ikke optager værdifuld gulvplads.
At få det bedste ud af mine motiver
Jeg kan godt lide at gå rundt og arbejde så frit som muligt i mit studie. Jeg elsker at bruge Eye AF på Sony Alpha 7R III, da det giver mig frihed til at komponere og bevæge mig velvidende at motivets øjne altid står skarpt. Jeg kan ikke fordrage at være bundet af stativer, blitzkabler, netledninger og Tether-kabler.
Jeg anbefaler i høj grad at købe nogle gitre til lyset. Du kan få dem til reflektorer eller til forsiden af softbokse, og de hjælper virkelig med at styre, hvor lyset falder. Lysfolier er også nyttige til at ændre en baggrundsfarve – jeg bruger Profoto OCF-filtre, da de fungerer med Profoto B1- og B10-blitzhoveder.
Med hvide vægge har du brug for noget "sort fyldstof", så lyset ikke springer tilbage fra væggene. Du kan f.eks. bruge en sort pop op-baggrund eller en sortmalet V-Flat. Uanset, hvad du bruger, så hjælper det med at forme lyset, når du arbejder på lidt plads i hjemmet.
Mit sidste tip er, at du ikke har brug for så meget lys. Med to blitzhoveder kan du lave vildt mange forskellige portrætgenrer og få nogle fede optagelser. Når dét er sagt, så drejer det sig om, hvad du fotograferer: Nogle af mine favoritbilleder er taget kun med et enkelt lys.
"Der er det øjeblik, når du tager et portrætbillede, hvor der skabes en forbindelse, og motivet lukker dig ind. Det er i det øjeblik, du tager billedet, der viser hvem de er, uanset hvem de er"