Vigtige indstillinger for filmoptagelse

  Disse foreslåede indstillinger vil hjælpe dig med at forberede filmoptagelse på α-digitalkameraer med udskifteligt objektiv. Se disse oplysninger, første gang du optager film med dit α-kamera.
  Her forklarer vi også årsagen til hver indstilling. Der er også andre indstillinger, der passer til dine præferencer eller den scene, du optager. Udforsk mulighederne for at finde dine foretrukne indstillingsværdier.

  Indstilling Anbefalet værdi
  Filformat XAVC S HD
  Optageindstilling 30p 50M
  Shutter Speed 1/60 sek.
  Eksponering/ISO ISO AUTO
  Blænde (F-tal) Så lavt som muligt
  Hvidbalance (WB) AWB (skifter efter behov)

  Opløsning

  Først skal der vælges en opløsning.
  Vælg Filformat i MENUEN, og vælg 4K (3840×2160) eller HD (1920×1080). Med fire gange højere opløsning end HD giver 4K en imponerende billedkvalitet, men fordi mængden af data også er fire gange højere, er der mindre tid til at optage på hukommelseskort, og computere vil skulle arbejde hårdere for at redigere disse filer. Som nybegynder bør du overveje at optage dine første film i HD-opløsning, der er nemmere at arbejde med, men som stadig giver god billedkvalitet.

  Bemærk: ILCE-1 tilbyder også en opløsning på 8K (7680×4320).

  Billedhastighed

  Derefter skal du vælge en billedhastighed i Optagelsesindstillinger.
  Som antallet af stillbilleder, der vises pr. sekunds video, kan billedhastigheden indstilles til 24p, 30p, 60p, 120p eller andre indstillinger (afhængigt af modellen) på kameraets indstillingsskærm.
  Jo højere værdien er, jo flere billeder vises der i et givet tidsrum, så jo jævnere bliver visningen. Vælg din foretrukne billedhastighed, så den passer til, hvordan filmen skal se ud.
  120p er et godt valg til at skabe jævnere slowmotion-video (med 24p, der er op til fem gange langsommere end normal hastighed), når du senere redigerer filmene på en computer.

  Nogle anbefalede værdier

  • Begyndere, der optager deres første film, bør overveje at prøve 30p eller 60p til at begynde med, hvilket svarer til almindelige billedhastigheder for tv. Optag ved 60p, og du kan skabe slowmotion op til dobbelt så langsom som normal hastighed uden at få en video, der ser usammenhængende ud efter redigering på en computer, og som kan eksporteres som 24p eller 30p.
  • Hvis du foretrækker ikke at redigere, men ønsker, at dine videoer skal se filmiske ud, når de afspilles, kan du prøve at optage med en almindelig filmbilledhastighed på 24p.
  • Hvis du vil optage i et filmisk look og samtidig sikre maksimal frihed ved redigering, skal du bruge 60p. Ved at vælge 24p får du også mulighed for at skabe slowmotion op til 2,5 gange langsommere end normal hastighed, når du redigerer.

  Lukkerhastighed

  Når du har valgt en billedhastighed, skal du indstille Lukkerhastigheden. Som en retningslinje skal du vælge en lukkerhastighed, der udtrykt i sekunder som en brøk er 1 over en nævner, der svarer til at fordoble billedhastigheden. For en billedhastighed på 30p ville dette være en lukkerhastighed på 1/60 sekund. Bemærk, at 60p og 24p svarer til 1/120 sekund og 1/48 sekund, men fordi kameraerne ikke har disse indstillinger, skal du vælge den nærmeste tilgængelige lukkerhastighed. Når du optager indendørs, skal du også tage højde for flimrende lyskilder.

  Billedhastighed Lukkerhastighed
  30p 1/60 sek.
  60p 1/125 sek.
  24p 1/50 sek.
  Bemærk: Indstillinger, der modvirker flimrende indendørsbelysning
  • 50 Hz: 1/50 sek. eller 1/100 sek.
  • 60 Hz: 1/60 sek. eller 1/125 sek.

  Blænde og ISO-følsomhed

  Når du har indstillet billedhastighed og lukkerhastighed, skal du indstille blænde (F-tal) og ISO-følsomhed.
  Selvom de optimale blændeindstillinger også varierer fra objektiv til objektiv, foretrækker mange at sløre baggrunden ved at vælge en indstilling, der ligger tæt på den maksimale blænde. Men da dine film vil være for lyse, hvis du optager udendørs i dagslys, kan du overveje at bruge et ND-filter til at justere mængden af lys, der kommer ind i kameraet.
  Med hensyn til ISO-følsomhed vil lavere værdier hjælpe dig med at kontrollere billedstøj, der har tendens til at forekomme ved højere ISO-følsomhed. Du kan også prøve AUTO til din første filmoptagelse.

  Hvidbalance

  Varmt, gulligt billede under lys fra glødelampe
  Scenerne virker varme under glødelamper.
  Køligt, blåligt billede i solskin
  I solskin virker scener kølige.

  Motiver i dine film påvirkes af de forskellige typer og karakteristika af lys. Hvidbalanceindstillinger kompenserer for uønskede indvirkninger af lys i optagelsesmiljøet for at få hvide områder til at fremstå hvide. Begyndere bør starte med automatisk hvidbalance (AWB).

  Bemærk: Hvis du indstiller kameraet til automatisk hvidbalance (AWB), justeres hvidbalancen automatisk, så den passer til lysforholdene. Kameraet reagerer på ændringer som f.eks. passerende skyer, eller hvis du fortsætter med at optage, efter du er gået indendørs. Selvom dette er praktisk, skal du være opmærksom på, at farverne kan variere fra scene til scene, hvilket kan virke uroligt, når scener kombineres i redigering. For at undgå dette skal du justere hvidbalancen, så den passer til den aktuelle scene eller situation.