Sony produktdesign, understøttet af SORPLAS™

For Sony er miljøhensyn i produktdesign ekstremt vigtigt. Vi udviklede SORPLAS for at inkorporere flere genbrugsmaterialer og levere høj ydeevne, for at passe til både vores produktdesign og kvalitetsomdømme.

SORPLAS leverer høj kvalitet med miljøhensyn

Vores dobbeltmål er at levere enestående produkter og minimere deres miljøpåvirkning i overensstemmelse med vores Road to Zero-miljømål. Så vi udviklede den genanvendte flammehæmmende plast SORPLAS for at nå disse mål.

Hvad er SORPLAS?

Mere effektiv ressourceanvendelse med SORPLAS

SORPLAS er lavet af brugte vandflasker og kasserede optiske diske, indsamlet fra fabrikker og markeder og en egenudviklet flammehæmmer. Det bruges i en række produkter fra Sony og eksterne produkter. SORPLAS bliver ikke nedbrudt i særlig høj grad, selv efter at være blevet genbrugt flere gange, så fremover forventes det, at SORPLAS vil blive genvundet og genbrugt i nye produkter.

[1] Knuse   [2] Støbe   [3] Produkter   [4] Indsamle fra fabrikker/markeder

Genbrug af optiske diske fra et af Sonys underselskaber

Knuste optiske diske fra diskproducenten Sony Music Solutions Inc. er en af ingredienserne i SORPLAS, der bruges til bagbeklædningen på Sonys BRAVIA™ TV'er.

Egenskaber i SORPLAS

Vores genbrugte plast SORPLAS er sikker, pålidelig, og materialets ydeevne i produkter matcher den for ny plast.

Højt genbrugsindhold, op til 99 %

Genbrugsplast, der bruges i elektronik, er typisk kun omkring 30 % genbrugsindhold. Vores banebrydende svovlbaserede flammehæmmer producerer konsekvent højtydende plast, selv når der bruges op til 99 % genbrugsindhold.

[1] SORPLAS
[2] Genbrugsindhold 99 % [3] Flammehæmmere, andre tilsætningsstoffer 1 %

[4] Typisk flammehæmmende genanvendt polycarbonatplast
[5] Genbrugsindhold 30 % [6] Petroleumsbaseret ny plast 55 % [7] Flammehæmmere, andre tilsætningsstoffer 15 %

Bidrager til reduktion af CO2-udledning

CO2-udledning fra produktion af SORPLAS kan reduceres med ca. 72 % sammenlignet med flammehæmmende produktion af ny plast anvendt i samme applikation.

[1] Flammehæmmende ny plast [2] SORPLAS med 95 % genbrugsindhold

Temperatur- og fugtbestandighed

For at produkter kan bruges igennem lang tid i mange forskellige miljøer, udvikler Sony nedbrydningsbestandigt genbrugsplast. Da vores egenudviklede formel kun bruger en lille mængde flammehæmmer, har SORPLAS både styrke og høj modstandsdygtighed over for temperatur og fugt.

[1] Tilbageholdelse af initial molekylvægt under 85℃, 80 % RH [2] Forløbet tid (uger) [3] SORPLAS [4] Flammehæmmende genbrugs-PC [5] Flammehæmmende ny PC

Holdbarhed for længere produktlevetid

Med den reducerede mængde flammehæmmer kan SORPLAS opnå samme eller bedre holdbarhed end almindelig flammehæmmende plast. Produktet er også robust og er blevet brugt til f.eks. kuffertdele og PC-kabinetter, der skal være stærke.

Vores produkter

En ydeevne, der er lige så god som ny plast

I de forskellige produkter, der sætter kulør på vores liv, betyder holdbarhed og æstetik også noget. Ud over at give solid holdbarhed har SORPLAS en flot overflade og kan bevare sin kvalitet gennem længere tid.

SORPLAS i BRAVIA – holdbarhed og skønhed

SORPLAS opnår et højt genbrugsindhold, samtidig med at det giver holdbarhed på grund af dets lavere flammehæmmende indhold og en smuk udvendig finish, der ikke falmer, til BRAVIA TV'er.

Genbrugsmateriale, der ser godt ud og holder

Vi har udviklet en særlig kvalitet harpiks, der er egnet til TV-bagbeklædninger. Den har stor styrke og smukt design og overvinder en udfordring for genbrugsplast. Vi har samtidigt brugt et brancheførende forhold af genbrugsmateriale.

Dramatisk reduceret brug af ny plast

SORPLAS har en kvalitetsfinish, der gør den velegnet til udvendige overflader. Det giver mulighed for markant øget anvendelse og reducerer brugen af ny plast i BRAVIA med op til 60 %.

SORPLAS i Xperia™ – holdbarhed og styrke

Smartphones bruges i mange forskellige miljøer, og derfor skal de være både robuste og holdbare.

Indvendige dele kræver robusthed og komplekse former

Prioritering af høj styrke og holdbarhed, selv sammenlignet med ny plast, har gjort det muligt at anvende SORPLAS til større indvendige dele.

Reduktion af forbruget af ny plast

Introduktionen af SORPLAS i XPERIA-enheder har gjort det muligt at reducere brug af ny plast i interne dele med 27 %.

SORPLAS i kameraer – styrke

Vores egenudviklede genbrugsplast SORPLAS bruges til de udvendige og interne dele i visse vlog-kameraer og digitale kameraer, uden at gå på kompromis med kvalitet eller funktionalitet.

Interview med udvikler

Design til miljøet med genbrugsmaterialer

Yasunobu Kawasaki

Product Design Division 2,
TV Business Group, Home Entertainment & Sound Products Business Group,
Sony Corporation

I TV har vi længe designet for at reducere miljøpåvirkningen og aktivt brugt SORPLAS, som indeholder en høj andel af genbrugsmateriale. For at øge mængden af SORPLAS begyndte vi fra 2021 at bruge SORPLAS til bagbeklædningerne på nogle modeller. Vi startede materialeudviklingen med Sony Semiconductor Solutions Corporation i 2018, men det kræver et højt niveau af design-knowhow at anvende materialet til store udvendige dele såsom bagbeklædninger på TV'er. Efter mange prototyper og forbedringer af vores formler udviklede vi en kvalitet, der passer til bagbeklædninger. Det har gjort det muligt for os at bidrage til at reducere forbruget af ny plast. Gennem vores BRAVIA-designaktiviteter vil vi fortsat bidrage til yderligere reduktioner i miljøpåvirkningen fremover.

Vores rejse til SORPLAS

Yasuhito Inagaki

SORPLAS Business Office,
System Solutions Business Division,
Sony Semiconductor Solutions Corporation

SORPLAS er udsprunget af forskning, der startede for omkring 20 år siden, med udgangspunkt i ønsket om at omdanne affaldsplast fra erhvervsgrunde til en ressource med høj merværdi. Første opgave var at udvikle en flammehæmmer med høje flammehæmmende egenskaber i polycarbonatharpiks med ekstremt små mængder. SORPLAS blander det flammehæmmende middel og forskellige tilsætningsstoffer med genbrugsmaterialer, såsom brugte vandflasker og affald fra optiske diske fra fabrikker og markeder, for at skabe flammehæmmende genbrugsplast med smuk glans og høj holdbarhed, samtidig med at materialet opnår op til 99 % genbrugsindhold. SORPLAS, med en bred vifte af harpiksegenskaber, er allerede taget i brug i praksis, men fremadrettet vil vi fortsætte udviklingen for at udvide rækken af applikationer og dermed bidrage yderligere til miljøet.

Video: "Hvad gør i for planeten?"
Oplysninger om SORPLAS™