Funktionsdesign

Signature Series
 En serie af førsteklasses lydprodukter, som er udviklet til at levere den ultimative musikoplevelse inden for hovedtelefoner

Missionen var at skabe den bedste lyd til lydentusiaster, som ønsker den ægte vare med ideel lyd, og ingeniører og designere arbejdede sammen om at skabe en forstærker, afspiller og hovedtelefoner, som leverer den ultimative musikoplevelse. 

 Det er ikke nok at lytte… Mærk musikken

"Hvad er det, lydentusiasterne søger i den ideelle lyd?" Sony giver et svar med Signature Series, der gengiver selv de mindste lyddetaljer. Sony søgte efter en gengivelse, der var så kraftfuld, at lytternes oplevelse af lydfeltet ville komme så tæt på, at de næsten kunne mærke luftens karakter og temperatur. Målet var at levere de mindste detaljer i enhver lyd - lige fra øjeblikket, før koncerten starter, til åndedraget, før sangen begynder, og til den sidste udtoning til stilhed. Lydrummet i Signature Series giver en oplevelse, der er så fysisk, at lytterne føler sig omsluttet af hele den stereofoniske lyds bredde og dybde.

Sony har opbygget en musikkultur omkring hovedtelefoner og havde en vision om at gengive selv de mindste lyddetaljer i en komponent af minimal størrelse. Vi trak på den mangeårige ekspertise hos Sony inden for analoge og digitale teknologier til gengivelse af lyd i høj kvalitet, og vi arbejdede hårdt for at designe en produktserie, som forbedrer oplevelsen af fantastisk lydkvalitet. Vores overordnede mål var at forvandle oplevelsen, så man ikke kun lyttede, men virkelig kunne mærke lyden. 

 Det perfekte design til førsteklasses lydkvalitet

Designet blev helt og holdent drevet af dedikationen til fremragende lydkvalitet uden støj. Materialerne blev valgt ud fra deres akustiske egenskaber. Kabinettet blev udformet med henblik på optimal lydgengivelse. Selv signalvejen på printpladen blev bestemt af lydkravene. Vi gik konstant tilbage til det helt basale og ledte efter det optimale inden for form, materialer og lydbehandling uden tanke på de udgifter, dette uundgåeligt medførte. Vi fokuserede også på de elementer, der bidrager til fantastisk lydkvalitet, og skabte et design, der fik det optimale ud af disse elementer, samtidig med at vi eliminerede alt overflødigt for at skabe et enkelt, ikonisk design, som udstråler førsteklasses lydkvalitet. 

Glem alle forudfattede meninger om design

For at levere endnu bedre lydkvalitet end i tidligere avancerede modeller måtte hele vores designteam genoverveje vores forudfattede meninger om, hvad der er "godt design", og ændre vores fokus. Ingeniører og designere samarbejdede lige fra de første udviklingsstadier om at finde frem til de essentielle strukturer, former og idéer for at opnå et højt lydkvalitetsniveau. Dette krævede en stor indsats, men det var en uundværlig del af processen.

Tomoaki Takuma, Chief Art Director

Design inspireret af vinden

MDR-Z1R

Med MDR-Z1R fokuserede vi helt bevidst på kabinettets design for at gengive et lydfelt, der svarer til den oprindelige lyd. Kabinettet har en markant indvirkning på lydkvaliteten og kan skabe uønsket resonans eller forvrænge lyden. Vi gik tilbage til det helt basale for at designe et kabinet, der mindskede resonansen mest muligt. Billedet af et vindfyldt sejl gav os den inspiration, vi søgte. Vi fokuserede nu på at designe et kabinet, der ligesom stof kunne rumme det lydtryk, der skabes af membranen. Dette koncept ledte os naturligt til kabinettets bølgende og organisk afrundede design. Den blide enkeltlagskurve reducerer vibrationer mest muligt og eliminerer mest mulig resonans.

Den dobbelte kabinetstruktur med en gennemtrængelig akustisk modstand og trådnetbeskyttelse kontrollerer luftstrømmen gennem kabinettet for at gengive hele lydens naturlige omfang. Denne kombination skaber ikke blot fantastisk lyd, men bidrager også til at opnå den omgivende stilhed, vi ønskede.

billede af MDR-Z1R
billede af MDR-Z1R
billede af MDR-Z1R
billede af MDR-Z1R
Mønstre hentet fra naturen

En anden egenskab ved MDR-Z1R er kapaciteten til at gengive en meget høj lydfrekvens på 120 kHz. For at udnytte denne egenskab optimalt introducerede vi et nyt design til gitteret foran membranen, den komponent, som skaber lyden. I løbet af designprocessen opdagede vi, at et helt enkelt gitterdesign med fokus på robusthed ikke så nemt kunne gengive kvaliteterne i den høje lydopløsning på 20 kHz eller derover. Vi eksperimenterede med flere designs i vores søgen efter det perfekte gitter, som kunne give en virkelighedstro gengivelse af selv de mindste lydforskelle. Vi fandt frem til en Fibonacci-sekvens, et mønster, som man konstant finder i naturen. Dette gittermønster giver en ensartet gengivelse af de ønskede lydegenskaber ved alle frekvenser. Det er fremstillet af hård harpiks, som både er tyndt og stærkt og minimerer lyddæmpning fra gitteret ved frekvenser med høj opløsning.

MDR-Z1R er designet til uovertruffen lydkvalitet, men har også fokus på pasformen. Ørepuderne er fremstillet af blødt og behageligt fåreskind, som holder ørerne tørre og anvender 3D-syninger baseret på ergonomisk design for at give den mest behagelige pasform. 

Leverer ikke bare en fantastisk lydoplevelse, men også en unik historie

Der er ingen overflødige, dekorative designdetaljer i Signature Series. Hvert eneste element er grundlæggende udtænkt med henblik på funktionen. Det gjorde vi, for at brugerne kunne fornemme, hvor fantastisk lydkvaliteten er, og hvorfor, blot ved at se på produktet. Vi ønsker, at brugerne skal nyde denne uovertrufne lydkvalitetsoplevelse sammen produktets unikke baggrundshistorie.

Shogo Yashiro, Art Director

Lydens flow gengives i formen

NW-WM1Z

For at videreudvikle vores Walkman® med et stærkere fokus på førsteklasses lydkvalitet gik vi tilbage til tegnebordet for at forbedre printpladen og nydesigne kabinetmaterialerne til NW-WM1Z. For at opnå en endnu bedre lydkvalitet fokuserede vi på at skabe et lydmæssigt flow med mindst mulig støj. For at minimere støjen konfigurerede vi de indre dele til at sende signalet direkte fra enhedshukommelsen til det øverste hovedtelefonstik. Denne printpladekonfiguration afspejles i den unikke placering af de to hovedtelefonstik på begge sider af det øverste kabinet. Det resulterede i et markant design, som ikke kun afspejler lydens direkte flow, men den kompakte størrelse gør det også nemmere for brugeren at holde den og beskytter knapperne mod stød og vibrationer. 

billede af NW-WM1Z
billede af NW-WM1Z
billede af NW-WM1Z
billede af NW-WM1Z
Lige så solid som en metalklods

Vi var særligt kræsne i forhold til, hvilke materialer vi valgte til kabinettet til NW-WM1Z, og brugte iltfrit kobber til at skabe den optimale akustik. Der er anvendt snitfladebehandling for at fremhæve det nøje udvalgte materiales soliditet. Vi afrundede hjørnerne, hvilket gør kabinettet mere robust og modstandsdygtigt over for buler. Kabinettet i NW-WM1Z er guldbelagt for at udnytte den naturlige skønhed bedst muligt i dette materiale, som er kendt for at skabe lyd i høj kvalitet.

Vi udviklede også en ny brugergrænseflade og tilføjede en analog måler til visning af lydniveauet og en enhed til spektrumanalyse, der viser lydfrekvensen. Selv lydstyrkemålernes skalaer er gengivet omhyggeligt, så brugerne også kan nyde den førsteklasses lydkvalitet visuelt.

En tilbagevenden til rødderne i den første Walkman®-generation

Vi vendte tilbage til begyndelsen af det banebrydende koncept fra Sony for bærbar musik, den første Walkman®-generation, for at skabe ny værdi med NW-WM1Z ved at gå efter den ultimative oplevelse inden for bærbar lydkvalitet opdateret til moderne lyttepræferencer. Lydkvaliteten er vigtigere end alt andet, og det synes jeg virkelig, vi har opnået med denne nye model.

Tanaka, designer 

Med en væg, der eliminerer forvrængning og vibration

TA-ZH1ES

TA-ZH1ES er en stationær hovedtelefonforstærker, som er designet specifikt til at forbedre vores hovedtelefoners ydeevne. For at eliminere forvrængningen i de elektriske kredsløb fuldstændigt skal kabinettet yde en sikker understøttelse og beskyttelse af printpladen. Dette opnås med et aluminiumskabinet, der er op til 12 mm tykt og er helt usynligt sammenføjet med et sprøjtestøbt ydre, hvilket skaber en ekstrem hårdhed, der sikrer førsteklasses lydkvalitet uden forvrængning. Den øverste plade er fremstillet af aluminium og stål med små fordybninger i overfladen for at kontrollere unødvendig resonans. Der er et åbent rum omkring den øverste plade, som fremhæver sidekabinettets imponerende tykkelse og leverer en ekstra bonusfunktion i form af varmeafgivelse. 

billede af TA-ZH1ES
billede af TA-ZH1ES
billede af TA-ZH1ES
billede af TA-ZH1ES
På jagt efter et design med det optimale kabinet

Vores søgen efter fremragende lydkvalitet uden nogen form for forvrængning førte os til det fejlfrie aluminiumskabinet. I stedet for at bore hullerne til hovedtelefonstikket indefra og ud, som man normalt gør, arbejdede vi os indad fra ydersiden af den tykke aluminiumsfrontplade, så der kun blev en minimal fordybning omkring stikkene. Det skabte et look, der fremhæver materialets soliditet og er et æstetisk udtryk for kabinettets kvalitet.

En kombination af autentisk lyd og brugervenlighed

Hvordan kan vi hjælpe brugerne med en intuitiv betjening af en form og et layout, der først og fremmest er skabt med henblik på at opnå fantastisk lydkvalitet? Dette var centralt i udviklingen af et design til Signature Series, som synkroniserer essentielle funktioner med brugervenlighed for at opnå et produkt, der giver brugerne mulighed for at opleve førsteklasses lydkvalitet med ægte komfort.

Deguchi, designer

Velkommen til Signature Series, den lydoplevelse, som Sony har fundet frem til i sin mission for at glæde sande lydentusiaster med en passion for perfekt lyd.