Xperia, finjusteret til lydentusiaster sammen med Mark Wilder 

For at levere den lyd, som kunstneren havde til hensigt, hentede vi Mark Wilder, mastering-lydtekniker hos Sony Musics Battery Studios, som skulle finjustere og bedømme højttaler- og hovedtelefonkvaliteten. Se, hvordan vores lydtekniker, Kenichi Matsumoto, samarbejdede med Mark om at gøre denne Xperia til en af de bedste smartphones nogensinde til musik.

I samarbejde med den legendariske mastering-tekniker Mark Wilder
Mark Wilder i studiet

Fortæl os lidt om dig selv, Mark?

Mark:
Jeg er ledende mastering-tekniker hos Battery Studios, en del af Sony Music Entertainment i New York. Jeg har været i virksomheden i 33 år og har arbejdet på mere end 3.000 album. Jeg er blevet nomineret til 11 Grammy-priser, har vundet seks af dem og laver stadig fantastiske plader den dag i dag. Det er vidunderligt, at jeg får lov til at arbejde med den musik, jeg elskede, mens jeg voksede op.

"Denne smartphone er finjusteret specielt til lydentusiaster"

Matsumoto-san, hvordan ville du beskrive din passion for dette projekt?

Matsumoto:
De fleste musikelskere lytter til musik på mobilenheder i gennemsnitlig kvalitet. Det var jeg ikke tilfreds med, da jeg selv elsker musik. Jeg ville gerne bevare glæden ved at lytte til en autentisk lyd, selv om jeg var langt væk fra mit hi-fi-system derhjemme. Min passion er give folk fantastisk lydkvalitet, uanset hvor de er. 

Kenichi Matsumoto lytter med hovedtelefoner

Hvad ønsker du, at musikelskere skal opleve med Xperia?

Matsumoto:
Uanset om de lytter via hovedtelefoner eller en indbygget højttaler, vil jeg gerne have, at de hører musikken på den måde, som kunstneren havde til hensigt. Jeg mener, at musik kan gengives præcist, og jeg ønsker, at musikelskere skal vælge Xperia for at få den oplevelse. For at gengive den inderste essens af en sang gennem dens tekst, melodi, rytme og andre elementer var vi nødt til at forstå, hvor vigtigt det rumlige udtryk er for en medrivende lytteoplevelse. Jeg synes, at dette fokus på lydskabelse gør Xperia unik.

"Det var nærmest ubegribeligt, at vi kunne få så meget klarhed ud af en smartphone"
Mark Wilder anmelder Xperia 1 II

Hvordan lyder højttaleren så, Mark?

Mark:
Det, jeg især har bemærket ved denne Xperia, er, at den har en meget klar stemme. Detaljerne, den auditive kvalitet og rummene mellem instrumenterne er meget klarere end noget, jeg tidligere har hørt fra andre mobiltelefoner. Den har mere styrke og gennemslagskraft, den er mere spændende. Den dynamiske bevægelse, lige fra de små ændringer i dynamikken til de mere dramatiske, svarer til dem, der kommer ud af en større højttaler med fuldt frekvensområde. Det er imponerende, fordi den lyd giver en meget større lytteoplevelse.

Hvad så, når du lytter med hovedtelefoner?

Mark:
Da jeg lyttede med ledningsforbundne hovedtelefoner for første gang, blev jeg meget overrasket over denne Xperias soniske gennemslagskraft. Lydkvaliteten, rummet, klarheden, lydstyrken – alt ved den virker mere gennemført end nogen anden mobiltelefon, jeg kan huske. Jeg er typen, der rejser med en Walkman®, og jeg har glædet mig til den dag, jeg kunne vælge, om jeg ville lytte til musik på min Walkman® eller min smartphone, når jeg er på farten. Den dag er vist kommet nu.

Hvad synes du om 3,5 mm-lydstikket?

Mark:
Jeg er begejstret for, at hovedtelefonstikket vender tilbage. Jeg foretrækker at bruge hovedtelefoner med ledning. På en underlig måde føler jeg mig mere forbundet. Jeg vil virkelig gerne have, at telefonen fungerer som forstærker, og da jeg så for første gang, at denne telefon har et hovedtelefonstik, fik det mig til at smile!

"Med denne Xperia får du en gennemført autentisk akustisk oplevelse"

Kenichi Matsumoto

"Det var en fornøjelse at arbejde sammen med mobilteknikerne, vi er et fantastisk team"

Mark Wilder

Hvordan har samarbejdet så været, Matsumoto-san?

Matsumoto:
Det har været en hjælp for os at arbejde sammen med Mark. Vi huskede på hans ord, mens vi finjusterede i Tokyo. Men vi havde høje målsætninger, og det tog mig lang tid at få den her lyd helt rigtig. Der var øjeblikke, hvor jeg ikke troede, jeg kunne gøre mere, og så så jeg Marks ansigt for mig, og jeg sagde igen og igen til mig selv, at han aldrig ville være tilfreds med denne kvalitet. Så jeg fortsatte.

Mark Wilder og Kenichi Matsumoto samarbejder om Xperia-lydkvaliteten

Og Mark, fungerede partnerskabet godt for dig?

Mark:
Ja, absolut. Og det er godt at høre, at jeg holdt teknikerne til ilden! Sådan er det vel med alle samarbejder – man er bekymret for, om alle bevæger sig i samme retning. Det var aldrig et problem for os. Fra den første prototype til den anden var jeg virkelig glad for at se, hvor meget vores forestillinger om, hvordan telefonen skulle lyde, lignede hinanden. Vores diskussioner førte til store lydforbedringer for denne Xperia.

Hvad skal der ske fremover, Matsumoto-san?

Matsumoto:
Jeg er overbevist om, at dette samarbejde har skabt den bedste Xperia-lyd nogensinde. Der er selvfølgelig stadig et par idéer, vi kan realisere for at få telefonen til at gøre endnu flere imponerende ting. Det er muligvis svært at opnå lige nu, men vi vil arbejde hårdt for det, og jeg vil gerne fortsætte med at drage nytte af Marks unikke viden og ekspertise.

Har du en sidste bemærkning, Mark?

Mark:
Jeg sætter stor pris på at være en del af processen med at designe hver eneste nye Xperia-smartphone. Det er en stor ære og virkelig en fornøjelse for mig.