Zoom- og prime-objektiver

  Objektiver kan klassificeres som zoom eller prime. Med førstnævnte kan brændvidden justeres, og med sidstnævnte er den fast.

  Lad os se, hvilke funktioner hver type tilbyder.

  Zoomobjektiver

  Med et zoomobjektiv kan du ændre brændvidden.
  På et 18-135 mm objektiv kan brændvidden f.eks. indstilles til en hvilken som helst længde mellem 18 mm og 135 mm. Samtidig med, at du holder den samme afstand til motiverne, kan du optage med mange forskellige synsvinkler.

  Fotografi
  18 mm
  Fotografi
  135 mm

  F-tal

  På nogle objektiver varierer F-tallet efter zoomposition, og på andre ændres det ikke. Du kan se det ud fra navnet på objektivet, f.eks. i F4.5-5.6 eller F2.8.

  For objektivet SEL70300G (FE 70-300 mm F4.5-5.6 G OSS) varierer F-tallet fra 4,5 ved en brændvidde på 70 mm til 5,6 ved 300 mm.

  For SEL1655G (E 16-55 mm F2.8 G)-objektiver er F-tallet derimod 2,8 ved alle brændvidder.

  Zoom med høj forstørrelsesgrad

  Vidvinkelzoomobjektiver har et vidvinkelområde, standardzoomobjektiver har et standardvinkelområde, og telezoomobjektiver har et teleområde.
  Zoomobjektiver, der dækker et bredt område fra vidvinkel til telefoto, f.eks. SEL18135 (E 18-135 mm F3.5-5.6 OSS), beskrives som zoomobjektiver med høj forstørrelsesgrad. Disse er praktiske, fordi et enkelt objektiv giver dig mulighed for at optage med mange synsvinkler.

  Power zoom-objektiver

  Power zoom-objektiver kan kendes på modelnumre, der begynder med SELP, som f.eks. i SELP18105G (E PZ 18-105 mm F4 G OSS). For at opnå jævn zoom er disse objektiver udstyret med en zoomknap.

  Scener og motiver til at afprøve objektiver

  Det er praktisk at kunne optage fra mange synsvinkler med et enkelt objektiv, når du har brug for at rejse let. Disse objektiver anbefales også i situationer, hvor det er svært at bevæge sig rundt under optagelsen, f.eks. ved optagelse af fyrværkeri eller sportsbegivenheder.

  Rejser
  Fotografi
  Fyrværkeri
  Fotografi
  Kirsebærblomster
  Fotografi
  Sport
  Fotografi
  Tog
  Fotografi

  Prime-objektiver

  Prime-objektiver har en fast brændvidde. Et eksempel på dette er et makroobjektiv.
  Der er mange hurtige (lavt F-tal) objektiver tilgængelige, og du kan nyde at optage med deres smukke bokeh. Da hurtige objektiver kan lukke mere lys ind, kan du optage indendørs eller i mørke omgivelser med færre kamerarystelser og mindre billedstøj.

  I modsætning til zoomobjektiver kræver prime-objektiver, at du nærmer dig eller bevæger dig væk fra motiver for at ændre kompositionen. Det gør dem til et godt valg for begyndere, der ønsker at blive bedre fotografer. Du vil lære det grundlæggende, f.eks. at finde den rigtige afstand til motiver eller rutinemæssigt at overveje, hvordan du indrammer og komponerer billeder.

  Fotografi

  Brændvidde: 50 mm/F-tal: 2,0/Lukkerhastighed: 1/1250 sek.

  Taget med et prime-objektiv. Lave F-tal kan indstilles til at gøre baggrunde meget slørede og få motiver til at skille sig ud.

  Scener og motiver til at afprøve objektiver

  Anbefales til billeder, der er forbedret med bokeh, som f.eks. blomster eller oplyste begivenheder, og til billeder af mad eller andre motiver indendørs.

  Oplyste begivenheder
  Fotografi
  Portrætter
  Fotografi
  Blomster
  Fotografi
  Mad
  Fotografi
  Kæledyr
  Fotografi