Grundlæggende viden → Belysning og dens effekter

  Belysning og dens effekter

  Selv hvis du optager det samme motiv, ændrer belysningen af dine fotos i høj grad det indtryk, de skaber. Det skyldes, at lysets vinkel og intensitet påvirker eksponeringen, og hvordan skygger skabes. Lad os se, hvordan kombinationen af lysets vinkel og motivets placering gør en forskel.

  Lysets vinkel er bredt klassificeret i følgende tre typer.

  1. Frontbelysning

  2. Sidebelysning

  3. Baggrundsbelysning

  1. Frontbelysning

  Frontbelysning oplyser motivet fra forsiden (kamerasiden).
  Da motivet er direkte eksponeret for lyset, gengives dets farver og former klart og præcist. Denne belysning er velegnet til at fotografere landskaber og gengiver en blå himmel og træer levende.

  Fotografi

  Optaget med frontbelysning

  2. Sidebelysning

  Sidebelysning oplyser motivet fra siden.
  Denne belysning har en tendens til at kaste klare skygger på motivet, hvilket skaber stærk kontrast mellem lys og mørke. Det er det mest velegnede til at skabe dybde ved at føje skygger til motivet.

  Fotografi

  Optaget med sidebelysning

  3. Baggrundsbelysning

  Baggrundsbelysning oplyser motivet bagfra.
  Ved at fotografere med baggrundsbelysning kan du få et foto af maden til at se lækkert ud eller give et portræt en blød stemning. På den anden side, fordi der kommer stærkt lys ind i objektivet, har motivet en tendens til at blive mørkt. Hvis dette sker, skal du bruge eksponeringskompensation til at justere lysstyrken på motiver, som du ønsker det.

  Fotografi

  Optaget med baggrundsbelysning

  Når du forstår, hvordan belysning påvirker, hvordan et motiv gengives, vil du kunne tage et billede, der ser ud, som du har tænkt dig.
  Når du f.eks. optager indendørs på en solrig dag, er det effektivt at bruge det lys, der kommer ind gennem vinduerne. Hvis du står med ryggen mod vinduet, kan du optage med frontbelysning. Hvis du vender kameraet mod vinduet, kan du optage med baggrundsbelysning. Det anbefales at bruge baggrundsbelysning til at optage mad eller blomster indendørs.