Vi introducerer Android 10

Så er det her! Android har fået en stor årlig opdatering, og navnet på denne milepælsversion hedder Android 10. Den har muligvis ikke et lækkert navn på en dessert. Men den er stadig fyldt med søde, nye funktioner og justeringer til at gøre din Xperia-enhed mere intuitiv og nemmere at bruge.

Der er foretaget store ændringer for at give mere kontrol over privatlivet. Der er funktioner, der hjælper dig med at afbalancere den tid, du bruger online. Der er også masser af nyttige nye funktioner som knapfri navigation med bevægelser og det længe ventede Mørkt tema.

Så rul ned, og se nærmere på de hotte nye funktioner i Android 10!

Skru ned for lyset

Når man ser på en kraftigt oplyst skærm i mørke omgivelser, er det virkeligt en anstrengelse for øjnene. Derfor er det nye system med Mørkt tema en af de mest velkomne funktioner i Android 10. Mørkt tema indstiller baggrunden til at være sort i stedet for hvid, hvilket gør det mere behageligt for øjnene. Hvis din enhed har en OLED-skærm, vil aktivering af Mørkt tema også bruge mindre energi og forlænge batteriets levetid. Og lad os være ærlige, det ser virkelig sejt ud!

Det er dog godt at huske på, at det kan være sværere at se Mørkt tema på steder med stærkt lys. Du bør prøve det under forskellige lysforhold og se, hvad der passer dig bedst.

Den nemmeste måde at skifte til Mørkt tema er at tilføje Mørkt tema-ikonet til hurtige indstillinger. Derefter skal du blot stryge nedad og trykke på ikonet Mørk tema for hurtigt at skifte til Mørkt tema.

Fuld navigation med bevægelser

Måske er den største ændring i Android 10 introduktionen af fuld navigation med bevægelser. Du kan nu styre din enhed med nogle få enkle, intuitive bevægelser. Den nye navigation med bevægelser frigør også plads på skærmen, hvor knapperne plejede at være, så du får en mere opslugende smartphone-oplevelse.

For at navigere til startskærmen skal du blot stryge op fra bunden. Hvis du vil ændre apps, skal du stryge op fra bunden og holde det i et sekund, før du slipper. Gå tilbage ved at stryge ind fra en af siderne. Hvis du vil aktivere assistenten, skal du stryge diagonalt op fra de nederste hjørner. Når du er blevet vant til det, er det en meget mere enkel og naturlig måde at styre din enhed på.

Hvis du vil skifte til fuld bevægelsestilstand, skal du gå til Indstillinger og søge efter Systemnavigation. Der skal du vælge Navigation med bevægelser, og så er du klar til at gå i gang! Hvis du savner de klassiske tre knapper, skal du ikke være bange! Du kan altid vende tilbage til knapperne.

Funktionen Navigation med bevægelser er muligvis ikke tilgængelig på visse modeller.

Sådan holdes tingene private

Vi er utroligt optagede af at beskytte privatlivet for de personer, som bruger vores enheder. Med Android 10 er der store forbedringer i den henseende. Der er f.eks. nu en sektion med navnet Privatliv lige under Indstillinger, hvor menuer vedrørende personlige oplysninger alle er samlet et sted.

Her kan du i detaljer se, hvilke oplysninger du gerne vil eller ikke vil dele med apps, der er installeret på din enhed. Du kan se og vælge, hvilke apps der bruger kameraet eller mikrofonen, hvilke apps der kan bruge dine positionsoplysninger, dine kalenderoplysninger osv.

Når du vælger, hvordan apps bruger dine placeringsoplysninger, kan du nu vælge mellem tre tilstande: altid tilladt, kun tilladt, når de er i brug, og aldrig.

En sund digital livsstil

I denne digitale tidsalder stoler vi mere og mere på vores mobilenheder, hvilket uundgåeligt betyder mere og mere skærmtid. Så da Android 9 Pie blev udgivet, blev der introduceret Digital balance-menuer for at hjælpe dig med at administrere den tid, du bruger på din enhed.

Nu er disse menuer forudinstalleret på Xperia-enheder med Android 10. Du kan med App-timere indstille en timer til at begrænse, hvor meget tid du kan bruge på en bestemt app. Med Neddrosling kan du indstille en timer, der skifter skærmen til sort/hvid for at minde om, at det er tid til en pause.

Lige gyldigt hvor nyttige mobilenheder kan være, så vil man ikke bruge dem for meget. Disse Digital balance-funktioner kan hjælpe dig med at skabe balance mellem dit virkelige liv og dit digitale liv.

Del Wi-Fi med et knips

Lad os sige, at du har inviteret dine venner forbi, og at du vil have dem til at føle sig hjemme. Du vil lade dem bruge dit Wi-Fi, men vent, hvor er adgangskoden? Det lyder bekendt, ikke?

Med Android 10 er der en måde at dele din Wi-Fi-forbindelse på med QR-koder. Det eneste, du skal gøre, er at gå til Indstillinger og trykke på det Wi-Fi-netværk, du vil dele. Når du trykker på QR-kodeikonet, vises der en QR-kode med alle oplysningerne, herunder adgangskoden, på skærmen. Dine venner skal så blot filme QR-koden med deres smartphone-kamera, og så er de forbundet til dit Wi-Fi! Ingen søgning efter det rigtige Wi-Fi-netværk og ingen indtastning af frustrerende lange adgangskoder. Smart og enkelt!

Lydløse beskeder

Har du problemer med, at beskeder hele tiden får din enhed til at ringe eller summe? I Android 10 er der en ny funktion kaldet Lydløse beskeder, som kan hjælpe dig med at adskille de vigtige beskeder fra dem, der ikke er helt så vigtige.

Lydløse beskeder vises ikke på din låseskærm, summer ikke og popper ikke op over andre apps. Når du gerne vil tjekke dem, kan du gå til beskedpanelet, hvor de alle grupperes under Lydløse beskeder. Nogle af beskederne indstilles automatisk fra start, og andre kan indstilles manuelt ved at trykke længe på beskeden i beskedpanelet.

Bemærk, at denne artikel ikke er til noget specifikt produkt. De beskrevne funktioner kan derfor variere afhængigt af din enhed og/eller softwareversion.