Artikel-ID : 00204789 / Sidst ændret : 27-06-2019

Indfang dynamiske landskaber

  Lektion 3Indfang dynamiske landskaber

  Brændvidde: 16 mm / F-nummer: 11 / Lukkerhastighed: 1/100 sek.

  Hvis du oplever et omfattende landskab, vil du gerne indfange det præcis, som det fremstår. Det storslåede landskab og den kraftfulde atmosfære, som du mærker i netop det øjeblik.
  For at tage fotografier som disse skal du indstille kameraet til A-tilstand og derefter prøve de teknikker, som er oplistet nedenfor.

  Optagelse med mindre blænde

  Først og fremmest skal du bruge en mindre blænde til tage landskabsbilleder. Når du indstiller blændens værdi til omkring F8, bringer det hele billedet skarpt i fokus, selvom den anbefalede værdi kan variere afhængigt af optagelsesforholdene eller objektivet.
  Som hovedregel skal du øge F-nummeret, hvis du vil tage skarpe billeder med høj kontrast. Hvis du omvendt vil tilføje blødhed i hele billedet, skal du indstille et lavere F-nummer.

  Billede med blænden indstillet til F9.0. Dette fotografi er skarpt, hvor både fyrretræet i forgrunden og himlen i baggrunden er i fokus. Hvis F-nummeret er for lille, har fotografiet tendens til at mangle skarphed, så det enten kun er træet eller himlen, som er i fokus.

  Brændvidde: 16 mm / F-nummer: 9,0 / Lukkerhastighed: 1/30 sek.

  Indfang brede motiver med vidvinkel

  Hvis du tager billeder af landskaber med et zoomobjektiv, kan du indfange et bredt motiv ved hjælp af vidvinkel (med kortere brændvidder) på objektivet. Hvis du desuden tager billeder af landskaber, der omfatter himlen, vil det at medtage et stort område af himlen på billedet give et mere omfattende indtryk og formidle motivets styrke.

  Dette foto blev taget med zoomobjektivets vidvinkelfunktion. Selvom hovedmotivet er havet, fremhæves den storslåede atmosfære ved at fylde et større område af billedet med himlen og skyerne i stedet for kun at medtage havet i hele rammen.

  Brændvidde: 16 mm / F-nummer: 11 / Lukkerhastighed: 1/800 sek.

  Sådan kan du forbedre skarphed og livagtighed

  Hvis du ønsker at gengive landskab eller skyer med mere skarphed og levende farvegengivelse, skal du ændre indstillingen for Creative Style. Valg af indstillingen [Landscape] vil udvide kontrast og farvemætning og give forbedret billeddybde. Hvis du vil have ekstra kontrast i farver eller skygger for en mere imponerende finish, skal du indstille "Saturation" og "Contrast" i funktionsindstillingerne. Hvert parameter kan finjusteres med ± 3 trin.

  [1] Creative Style: Standard[2] Creative Style: Landscape
  Saturation: +2 Contrast: +2

  Disse billeder blev taget med forskellige indstillinger for Creative Style. Billede [1] blev optaget med [Standard]. Billede [2] blev imidlertid optaget med [Landscape] med "Saturation" og "Contrast" forbedret i funktionsindstillingerne. Som et resultat heraf gengives himlen og de farvede blade mere levende og stærkt.
  Men pas på ikke at forbedre kontrast og farvemætning for meget. Dette kan resultere i et fotografi, der ligner et maleri på grund af farvemætning.

  Prøv vidvinkelobjektiver

  Hvis du vil tage dynamiske fotografier med en bredere synsvinkel, anbefaler vi brug af vidvinkelobjektiver.
  Vidvinkelobjektiver kan tage et bredere udsnit af scener end det menneskelige øje. Det betyder, at du kan tage unikke fotografier fra hverdagsscener såvel som landskabsfotografering.

  Brændvidde: 11 mm / F-nummer: 10 / Lukkerhastighed: 1/80 sek.

  Dette objektiv har en række brændvidder, der er uundværlige, når vi snakker seriøs indendørs og arkitektonisk fotografering, samt en hvilken som helst anden situation, der kræver vidvinkeldækning.
  Det har ED-glas og asfæriske linser, der reducerer reflekser og afvigelser til et minimum for at skabe skarpe, kontrastrige billeder selv under vanskelige forhold.

  Brændvidde: 10 mm / F-nummer: 11 / Lukkerhastighed: 2,5 sek.

  Dette zoomobjektiv med en ultra-vidvinkel 10-18 mm er ideelt til vidtstrakte landskaber, såvel som fremhævet perspektiv med et hvilket som helst motiv.
  Asfæriske elementer og ED-glas i et præcist optisk design bidrager til spektakulær opløsning og kontrast helt ud til billedets kanter.
  Med en konstant maksimal blænde på F4 igennem hele brændviddeområdet kan du udnytte den lyse blænde til at bruge høje lukkerhastigheder selv i svag belysning.