SONY KUNSTNERINTERVIEWS

Chiyomaru Shikura

Musikproducer på klassiske spil, herunder "Fire Pro Wrestling" og "Clock Tower", producer for den populære gruppe "Akihabara" og komponist af sange til tegnefilm.

Musikbranchens fremtid

Chiyomaru er en person med mange talenter i musikverdenen. Han producerer musik til videospil, er producer for en popgruppe, administrerende direktør og endda sangskriver. Vi taler med ham om, hvordan lyd i høj opløsning vil påvirke musikbranchen i fremtiden.

Interview af blueprint / Fotografering af Yohei Takeuchi

SP: Du kender alle aspekter af lydteknologien og holder endda professionelle foredrag om digital komprimering. Hvad synes du om lyd i høj opløsning som kilde?

SV: Jeg kan huske, at jeg hørte lyd i høj opløsning, da det begyndte at komme frem. Dengang kunne man ikke så nemt høre det på en Walkman, og jeg tænkte, at det sikkert var fint nok at lytte til ved særlige lejligheder. Men i dag mener jeg, at det burde bruges meget mere, især ved komponering af musik. Det er en helt anden lyd end den, man får på en CD.

SP: Hvorfor er det så fascinerende at lytte til lyd i høj opløsning?

SV: Det er utroligt, at man rent faktisk kan mærke sangerens vejrtrækning. Det føles, som om man sidder lige ved siden af dem i studiet.

SP: I øjeblikket arbejder du med stemmeskuespillere og pladeselskabet "Stand Up! Project". Er stemmer et nyt fokusområde for dig?

SV: Absolut. Vores firma laver CD'er til små piger. Vi bruger hjerteformede mikrofoner og spiller alle lydene fra dem. Man lærer hurtigt at høre, hvem der taler til en og fra hvilken retning. Den fyldige lyd fra lyd i høj opløsning får det virkelig til at lyde fantastisk.

SP: Hvad forventer folk af musik i denne nye tid med høj opløsning?

SV: Hvad lytterne i virkeligheden ønsker – og vil købe – musik, man længes efter at eje. Når man hører musik på en god afspiller med lyd i høj opløsning, lyder den så meget bedre. Man får simpelthen lyst til at have den, at eje den selv.

SP: Hvordan tror du, lyd i høj opløsning vil påvirke dine mange musikalske aktiviteter?

SV: Hvis lyd i høj opløsning bliver allemandseje, så bliver der brug for "håndværkere", om man så må sige, som kan skabe en ny autentisk lyd. Jeg kan også godt forestille mig, at lyd i høj opløsning vil blive brugt til at genfortolke klassiske mesterværker.

Marty Friedman

Marty er både leadguitarist i heavy metal-bandet "Megadeath" og dedikeret JPOP-fan, og du kan høre hans fortælling og tanker om lyd i høj opløsning.

Som kunstnerne virkelig havde tænkt sig det

Nyd de fineste nuancer af indspilning i studiekvalitet med lyd i høj opløsning. Kærlighed til musik forener hver eneste komponent fra signal til højttaler, og avancerede teknologier som f.eks. digital opskalering hjælper med at skabe den ultimative lytteoplevelse.