Ny genbrugt emballage til aibo

En revolutionerende emballage har set dagens lys. aibo ankommer bekvemt pakket ind og beskyttet i en filtpakke, der er produceret af 50 % genbrugte PET-plastikflasker (polyethylenterephthalat).

Reducer, genanvend og genbrug – Principperne for Sonys miljøvenlige design

I overensstemmelse med sin globale "Road to Zero"-miljøplan fortsætter Sony med at arbejde mod reduktion af forbrug og forøgelse af genanvendelse og genbrug af materialer på tværs af sine produkt- og forretningsaktiviteter.

Beskyttelse af værdifulde ting

aibos nye kasse beskytter og slutter tæt, indtil aibo ankommer til sin nye familie. Den er fremstillet af filt, hvortil der er anvendt genbrugsmateriale fra plastflasker, og den kan formes, så den passer til aibo og andre produkter.

Billede af Prisvindende bæredygtig emballage
Prisvindende bæredygtig emballage

Anerkendt med AsiaStar-prisen fra Asian Packaging Federation    

Asian Packaging Federation har tildelt den prestigefyldte AsiaStar 2018-pris i kategorien Eco-Package til aibo-pakken udviklet af Sony. Med prisen anerkendes emballagen som designet med speciel hensyntagen til produktets og emballagens miljøbelastning i hele deres livscyklus.

Sådan fremstilles pakken

Fra plastikflasker til aibos nye pakke

Plastflasker [1] indsamles, [2-3] strimles, [4] tilføjes 50-50 til ny "uld" af PET (polyethylenterephtalat) og væves ind i et 3 mm tykt tæppe af filt, som [5] leveres i ruller og [6] formes til [7] aibos nye kasse.

Design af ikonisk emballage til et ikonisk produkt

En udfordring både med hensyn til design og teknologi

Designere og teknikere arbejdede sammen om at realisere både de miljømæssige mål og konceptet for aibos opvågnen fra en beskyttende kasse, hvor der blev taget hensyn til design, pris og ridsefasthed. Den høje andel af genbrugsmateriale gav sine helt egne udfordringer.

Sådan øges genbrug gennem innovation

Når andelen af genbrugt materiale øges i et tekstil, reduceres dets "fikseringstæthed", hvilket fører til problemer med styrke og formbestandighed, så genbrugsmateriale skal normalt blandes med en overvægt af nyt materiale. Til aibo-kassen blev der brugt filt, og det gennemgik en eksklusiv proces, så det var muligt at øge andelen af plastmateriale til imponerende 50 %.

Integreret enkeltstruktur

aibos pakke laves af formet filt, som fungerer som polstring og beskyttelse mod stød. Emballagen er unik pga. sin brug af 50 % genbrugsmateriale og den innovative trelagsstruktur med hult indre, som giver både stødsikker polstring ved opbevaring og stærkere udvendig afdækning.

Bevarelse af ressourcer og et bedre første indtryk

Produkter i papkasser, skal normalt beskyttes mod vand og støv med ekstra poser og afdækning. De kompakte fibre i aibos kasse er meget mere modstandsdygtige over for snavs udefra, så der er ikke behov for yderligere beskyttelse. Det betyder bedre bevarelse af ressourcer og et godt indtryk, når du stifter bekendtskab med aibo første gang.

Intet blæk påkrævet

Da aibos navn er præget og ikke printet på kassen, vil de forskellige kemikalier og olieprodukter, der er forbundet med blæk, ikke være påkrævet, og det bidrager til at reducere belastningen af miljøet.

Motohiro Sato

Packaging Design og Engineering Department

Production Design Division
Sony Global Manufacturing & Operations Corporation

Billede af Motohiro Sato

Vi startede med at designe aibo-kassen med det mål at bruge "50 % genbrugt PET-flaskemateriale," og udfordringen denne gang var at øge andelen fra de 30 %, der blev opnået det foregående år.
Vores fortsatte bestræbelser på at få en "god materialefølelse" og ønsket om at bibringe "følelsen af, at aibo blot sover" gjorde formen af filten kompleks og mere vanskelig at designe og fremstille, men det lykkedes os at overkomme alle disse problemer og nå vores mål.
Vi vil blive ved med at arbejde på nedbringe miljøbelastningen af emballagematerialer og sigte mod at øge andelen af genbrugt plastflaskemateriale yderligere i de materialer, vi bruger.

Billede af Kenichi Hirose
Kenichi Hirose

Grafisk designer

Creative Center
Sony Corporation

I 2014 begyndte vi at udvikle filtemballage med det mål at skabe en ny form for emballage. Først blev vi nødt til at lære fiberbestanddelen af vores filt at kende, så vi fremstillede en serie prototyper med forskellige blandingsforhold for bestanddelene, metoder til fremstilling af materiale osv. Så prøvede vi at producere filtemballagen ved hjælp af PET-materiale genbrugt fra velkendte plastflasker.
Med dette materiale, som kunden først lærte at kende gennem aibo, omsluttede vi hele aibos krop med materialets karakteristiske kombination af styrke og blødhed. Pakken folder sig tæt om og beskytter aibo. 
Fremadrettet vil vi producere endnu mere avanceret emballage, der sigter mod at nå op på 100 % genbrugsmateriale. Forhåbentlig vil denne form for emballage påvirke mange menneskers miljøbevidsthed.

aibo

slip det lille mirakel løs