Du kan nu fotografere sport spejlfrit

Yonathan Kellerman

Tidligere sagde man, at man ikke kan optage sportsbilleder med et spejlfrit kamera. Men fotograf Yonathan Kellerman er blot en af mange fotografer, som har skiftet fra et DSLR til en Sony A9, og det har betydet en ændring i den måde, han tager billeder på.

"Sony har omskrevet reglerne for fotografering."

Yonathan Kellerman

© Yonathan Kellerman | Sony α9 + 100-400mm f/4.5-5.6| 1/40s @ f/6.3, ISO 100

TEST

Yonathan mener, at ‘bevægelse er storslået’ – om det drejer sig om en balletdansers arbejde, beslutsomheden hos en løber, der passerer målstregen eller bare det at se glæden i tilskuernes ansigter, når deres yndlingshold vinder en sportskamp. Sport giver en fotografi et smukt og mangfoldigt scenarie, men du skal bruge det rette kameraudstyr, så du ikke misser øjeblikke, du kun oplever én gang i livet. Den canadisk fødte fotografi har i mange år brugt et DSLR. Det var ikke en nem beslutning at skifte til et spejlfrit kamera.

"Hvis jeg nogensinde tidligere har overvejet at skifte fra et DSLR til et spejlfrit kamera, har den største forhindring altid været, om autofokus var godt nok, men Sony α9 har ændret dette."

Med 693 punkter på sensoren, AF-tracking og en optagelseshastighed på 20 fps giver α9 fotograferne friheden til at skabe deres egne billeder på en måde, der fungerer for dem.

Yonathan Kellerman

© Yonathan Kellerman | Sony α9 + 100-400 mm f/4,5-5,6| 1/2500s @ f/5,6, ISO 1250

"Der er én ting ved at bruge autofokus i α9, som virkelig har ændret den måde, jeg arbejder på. Autofokuspunkterne i α9 er på hele billedet og ikke begrænset til midten, ligesom de er på et DSLR. Mine motiver kan derfor være i kanten af billedet og stadig være fuldstændigt i fokus. Det betyder, at jeg ikke behøver at tage helt så mange nye billeder. Jeg har nu billeder, som ikke skal beskæres i efterbehandlingen, hvilket næsten aldrig skete tidligere."

Atleterne kan være i kanten af billedet, hvilket f.eks. giver billedredaktører på aviser plads til at placere overskrifter ovenover.

Yonathan Kellerman

© Yonathan Kellerman | Sony α9 + 100-400mm f/4.5-5.6| 1/1000s @ f/5.6, ISO 6400

Alle fotografer er afhængige af deres kameragear for at kunne indfange alle de definerende øjeblikke, og Yonathan er ikke nogen undtagelse. Fuldformatsensoren på 24,2 MP på hans α9 skal give ham den billedkvalitet, han har brug for, selv under ekstreme forhold.

Yonathan elsker i øjeblikket at fotografere dans, selvom det medfører nogle helt særlige udfordringer – primært de svære lysforhold.

"Jeg bor dybest set ved ISO 6400. Det giver mig plads til at manøvrere mellem mine andre indstillinger, og det er ikke noget problem for α9. Når du fotograferer en ballet, er nogle akter meget oplyste, men der vil oftest være mindst ét, der er ekstremt mørkt, hvilket skal forestille at være meget drømmeagtigt. Dét er det sværeste at fotografere. Jeg går op til ISO 12.800"

Yonathan Kellerman

© Yonathan Kellerman | Sony α9 + 70-200 mm f/2,8| 1/400s @ f/2,8, ISO 10000

Når man skal fotografere sport, skulle man tro, at det kun handler om det store teleobjektiv, men som Yonathan fremhæver, så er det ikke altid tilfældet.

"Når jeg fotograferer dans, bruger jeg også mit 16-35mm f/4 med større vidde, for når jeg arbejder i operaen, er scenen og kulisserne alt sammen en del af forestillingen, så et vidvinkelobjektiv er vigtigt gear. Det er det samme, når jeg fotograferer sport – jeg bruger ofte vidvinkelobjektivet, når jeg fotograferer atleterne tæt på og vil have stadionet med på samme billede. Det er alt sammen en del af en større helhed."

Yonathan Kellerman

© Yonathan Kellerman | Sony α9 + 100-400mm f/4.5-5.6| 1/800s @ f/5.6, ISO 2500

Endnu en fordel er den lydløse lukker i et α9, hvilket betyder, at fotografer kan tage billeder på steder, hvor et DSLR ganske enkelt ville være for højt. Fotografer kan uden frygt tage et billede ved 20 fps i det øjeblik, en golfspiller svinger køllen.

"Jeg kommer oftere tættere på der, hvor det sker, da jeg ved, at jeg hverken bliver set eller hørt. Jeg er sikker på, at de fremover vil kræve, at fotograferne bruger mere støjsvage kameraer, især ved tenniskampe, ligesom de gør i golf."

Produkter i denne artikel
ILCE-9
α9 spejlløst fuldformatkamera med stablet CMOS-sensor
SEL70200GM
FE 70-200 mm F2,8 GM OSS
SEL28F20 / SEL28F20FEC / SEL28F20UWC
FE 100-400mm G Master supertelezoomobjektiv


x