Detaljerede historier i Alpha Universe
Fortælling om en bys historie 

İlkin Karacan Karakuş 

"Gennem rejsefotografering ser vi enestående dele af verden på afstand," siger İlkin Karacan Karakuş, "men et virkelig godt rejsebillede vil få beskueren til at få lyst til at booke et fly dertil."

Selvom İlkin har rejst over hele verden i forbindelse med sit arbejde, er hans hjemby, Istanbul, det sted, han kender bedst, og det sted, der har skabt nogle af hans mest ikoniske billeder. İlkin har fotograferet i den historiske bys gader i mange år, og hans arbejde beviser, at fortrolighed med et sted kan gøre ens billeder endnu mere betagende.

"Jeg arbejder ud fra stedets karakteristika og den måde, det reagerer på lys og årstiderne," forklarer İlkin. "Den historiske Ortaköy-moské og Bosporusbroen er f.eks. meget velegnet til fotografering ved solnedgang, eller er de smukkere ved solopgang? Det er først, når man vurderer alle disse faktorer, at man er sikker på at være der på det rette tidspunkt med det rette udstyr – og det er dér, din mulighed er for virkelig at berøre folk," siger han.

İlkin Karacan Karakus sony A7RM3 tidsforskydning af en blodmåne over en moské i istanbul

© İlkin Karacan Karakuş | Sony α7R III + FE 70-200mm f/4 G OSS | 0.4s @ f/8.0, ISO 400

Et godt eksempel på denne undersøgte tilgang kan ses i İlkins tidsforskudte billede af en blodmåne, der går ned bag det berømte Galatatårn. Blodmåner er yderst sjældne og forekommer kun hver 149. år. İlkin indrammede tårnet ved 200mm, men gav månen nok plads i kompositionen til at bevæge sig tværs over billedet, i takt med at den gik ned. Han brugte funktionen til interval fotografering i hans Alpha 7R III og indstillede lukkeren til at gå af med få minutters mellemrum under hele begivenheden. "Senere under redigeringen blev billederne kombineret," forklarer han, "men det virkelige trick bestod selvfølgelig i at være der for at tage de nødvendige billeder. Jeg foretog grundig research på forhånd for at få en forståelse af stedet. Jeg har besøgt stedet mange gange før og fotograferet andre måner, så jeg vidste, hvad der ville fungere, og hvor jeg skulle placere mig. Da jeg vågnede dagen efter, kunne jeg se, at mange nationale og internationale medier havde brugt mine billeder, og det gjorde mig enormt glad," husker han, "primært fordi det gav mig mulighed for at præsentere verden for et sted, hvor jeg er født, opvokset og stadig bor."

İlkin Karacan Karakus sony A7RM2 en sporvogn i istanbul i regnvejr

© İlkin Karacan Karakuş | Sony α7R II + FE 70-200mm f/4 G OSS | 1/160s @ f/4.0, ISO 1600

"I smukke, pulserende byer som Istanbul er det ikke svært at finde fantastiske motiver på gaderne," indrømmer İlkin. "Det kan være en kornsælger eller børn, der spiller fodbold, eller sporvognen, der snor sig gennem regnen... men udfordringen ligger i at gøre disse fotografier følelsesbetonede for beskueren. Dét gøres ved at finde det rette lys eller de rette forhold – og det får man bestemt ved solopgang og solnedgang. Den lave sol bryder lyset på en enestående måde og genspejles på ældgamle sten, hvor den oplyser portrætter eller afslører røg fra restauranternes grillrister, hvilket giver byscener en diset stemning."

İlkin Karacan Karakus sony A7RM2 solnedgang over Bosperusstrædet i Istanbul

© İlkin Karacan Karakuş | Sony α7R II + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/100s @ f/4.0, ISO 640

Men solopgang og solnedgang er også tidspunkter, hvor det kan være svært at opnå den rette eksponering, hvilket er dér, İlkin sætter sin lid til det enestående dynamiske frekvensområde og bit-dybden i Sony α7R III. "Jeg foretrækker altid at fotografere i manuel tilstand med hjælp fra den elektroniske søger," forklarer han. "Og resultaterne af dette er fremragende, men jeg fotograferer også i Raw-tilstand, hvilket betyder, at jeg nemmere kan styre højlys og skygger under redigeringen. Når jeg bruger ukomprimerede 14-bit Raw-filer, indfanges alle mulige data. Så er resten op til en selv, og man er ikke begrænset i forhold til den redigering, man gerne vil udføre."

İlkin Karacan Karakus sony A7RM2 en mand sidder ned og holder en buket røde hjerteformede balloner

© İlkin Karacan Karakuş | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/40s @ f/2.8, ISO 3200

Han fortsætter: "Med udstyr som dette er der større sandsynlighed for, at flygtige øjeblikke på gaden indfanges – øjeblikke, som ikke kan opleves igen, ligesom dette. Man får bedre reflekser og den bedste mulighed for at foretage perfekte tekniske valg. Og da Sonys kabinetter er så små og lette, er de altid ved min side, når jeg er på farten, og jeg kan nemt medbringe to kameraer med objektiver. Jeg kan f.eks. have mit 16-35mm f/4 ZA OSS på ét kamera og mit 24-70mm f/2.8 GM på et andet, så jeg ikke spilder tiden på at skifte objektiver. Til gengæld kan jeg skifte visning på et øjeblik." 

İlkin Karacan Karakus sony A7RM3 solen går ned over bosporus set som vignetter gennem et stjerneformet gelænder

© İlkin Karacan Karakuş | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/3.2, ISO 250

"Istanbul er et fascinerende sted," afslutter İlkin. "Det er en af de ældste byer i verden, og historisk set har den rummet utallige kulturelle forskelligheder, trosretninger, idéer, kunst og videnskab. Istanbul taler til dig, når du går igennem gaderne. Og som én, der har boet der blandt moskéer, kirker, skoler, strande og ældgamle bygninger siden barnsben, føler jeg, at mine billeder bliver meget bedre, fordi jeg kender dette sted på sådan en intim måde, men mine Sony-kameraer gør det så meget nemmere at fortælle byens historie."

Udvalgte produkter
ILCE-7RM3
α7R III 35 mm fuldformatkamera med autofokus

ILCE-7RM3

ILCE-7RM2
α7R II med bagbelyst fuldformatbilledsensor

ILCE-7RM2

SEL2470GM
FE 24-70 mm F2,8 GM

SEL2470GM

SEL1635Z
Vario-Tessar T* FE 16-35 mm F4 ZA OSS

SEL1635Z

SEL70200G
FE 70-200 mm F4 G OSS

SEL70200G

Relaterede artikler
İlkin Karacan Karakuş
alpha universe

İlkin Karacan Karakuş

Tyrkiet

"Fra det øjeblik vi bliver født, får vi at vide, hvad vi skal og ikke skal gøre af folk, der aldrig har forfulgt deres drømme. Men jeg forfulgte mine ...".

Se profil


x