Historiesælger

Amedeo Novelli

Fotografering er kunsten at kommunikere. I sin reneste form er det en idés rejse fra fotografens sind til beskuerens. Idéen kan være hvad som helst, kompleks eller simpel, kunstnerisk, dokumentarisk eller kommerciel. Men hvor tydeligt den kommunikeres, er helt op til fotografens evner.

amedeo novelli sony alpha 7RII mand midt i et spring på fortovet

© Amedeo Novelli | Sony α7R II + 55mm f/1.8 ZA | 1/800s @ f/2.0, ISO 400

Ved at trække på sin baggrund som fotojournalist er dette noget, Amedeo Novelli kender fuldt ud. Og ved hjælp af sine Sony Alpha-kameraer og -objektiver gør han brug af dette i sit kommercielle arbejde og modearbejde, hvor han skaber tydelige og effektive budskaber for sine klienter.

"Når jeg laver kommercielt arbejde, hjælper jeg mine klienter med at kommunikere værdier gennem mine fotografier, og dét elsker jeg. Noget af det bedste ved jobbet er, at jeg kan kombinere min fotografiske vision med brandets og kampagnens."

amedeo novelli sony alpha 7RII mand går over en bro mod fotografen

© Amedeo Novelli | Sony α7R II + 55mm f/1.8 ZA | 1/2500s @ f/1.8, ISO 200

Mellem Amedeo og klienten er der naturligvis et kommunikationsbureau, der håndterer retningslinjerne for projektet, som "er umulige at afvige fra. Men det er altid udgangspunktet for ethvert præproduktionsmøde, og det er herfra, at fotografens kreativitet tager sit afsæt."

amedeo novelli sony alpha 9 pige hænger i en basketballkurv lavet af neonlys

© Amedeo Novelli | Sony α9 + 35mm f/1.4 ZA| 1/160s @ f/4.5, ISO 200

Amedeo trækker på mange forskellige erfaringer i sit kommercielle arbejde, hvilket hjælper ham som visuel historiefortæller – en formidler af idéer. Hans bedstefar var maritim ingeniør, som rejste i hele verden og tog tusindvis af fotos. Disse fotos blev til lysbilleder, som Amedeo arvede "sammen med hans Rolleiflex og frem for alt hans passion for fotografering".

Han begyndte at arbejde som fotograf nærmest ved et tilfælde, da han som universitetsstuderende tog på backpackertur i det sydøstlige Asien og finansierede sin tur ved at sælge billeder til magasiner.

Amedeo forklarer: "Fotojournalistik lærte mig, at alle projekter altid skal starte med ordentlig forberedelse. Denne forberedelse handler ikke kun om visuel research og idéer. Det absolut vigtigste er virkelig at kende historierne, menneskerne og de brands, jeg arbejder med." I forbindelse med kommercielt arbejde, siger han, betyder dette at kigge efter værdierne i produktet og finde ud af, hvordan disse forklares gennem et billede.

amedeo novelli sony alpha 9 pige står foran englevinger lavet af neonlys

© Amedeo Novelli | Sony α9 + 24mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/3.2, ISO 200

Når du bidrager med dine egne erfaringer i et projekt, uanset om det er bevidst eller ubevidst, tilføjer Amedeo, "betyder det naturligvis, at hver fotograf bygger videre på klientens grundlæggende oplæg og skaber dermed sin egen grundlæggende vision. Jeg mener fuldt og fast, at kombinationen af kultur, teknisk træning og erfaring er essentielle ingredienser. Jeg bidrager f.eks. med min passion for journalistik og kommunikation af information samt elementer fra mine personlige projekter inden for socialrealistisk fotografering og gadefotografering."

amedeo novelli sony alpha 7RII mand kigger op og reflekteres i et vindue set i fugleperspektiv

© Amedeo Novelli | Sony α7R II + 55mm f/1.8 ZA | 1/3200s @ f/1.8, ISO 200

Når Amedeo arbejder med kommerciel mode, siger han, at det er afgørende "at skabe en forbindelse mellem produktet og offentligheden. Det vil sige til den del af offentligheden, som produktet er tiltænkt, og derfor vække positive følelser i dem." For ham betyder det, at han ofte føjer kontekst til billederne, hvilket gør dem mere ægte. Han fokuserer dermed ikke kun på modellerne, men også på den plads, de indtager, og det liv, de lever.

amedeo novelli sony alpha 7RII mand står op ad en murstensvæg i en gyde og kigger mod fotografen med siden til

© Amedeo Novelli | Sony α7R II + 55mm f/1.8 ZA | 1/1600s @ f/1.8, ISO 50

"Min erfaring inden for gadefotografering og reportager præger mine kommercielle fotos, som sjældent tages i et studie, men næsten altid i butikker, hjem eller kontorer i stedet for direkte på gaden. Målet er at placere modellerne og produkterne i en reel kontekst, og det er tilmed endnu bedre, hvis de også kan fortælle en lille historie."

amedeo novelli sony alpha 9 pige står foran en delikatesse iført en pink hættetrøje

© Amedeo Novelli | Sony α9 + 24mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/5.0, ISO 200

Amedeo bruger sin fotojournalistiske baggrund og sin formidling af dokumentartemaer fra gaden og inden for socialrealisme i sit arbejde med mode og reklamer og elsker at bruge vidvinkelobjektiver. "Især FE 16-35mm f/4 ZA OSS, FE 24mm f/1.4 GM og FE 35mm f/1.4 ZA, som giver mig mulighed for at gengive motivet i konteksten og trække på dets miljø." Men hans udstyr omfatter også mere klassiske objektiver til portrætter, inklusive FE 55mm f/1.8 ZA og FE 85mm f/1.4 GM.

Vigtigst af alt er dog kameraerne, som hjælper ham med at trække på sine erfaringer samtidigt og skabe historier: hans α9 og α7R III. Men hvad er det tillokkende ved spejlfrie systemer til arbejde som dette? Amedeo forklarer, at kvaliteten spiller en enorm rolle.

amedeo novelli sony alpha 7RII mand står på en kasse og kigger ned i jorden

© Amedeo Novelli | Sony α7R II + 55mm f/1.8 ZA | 1/1250s @ f/1.8, ISO 50

"Den fantastiske kvalitet af de filer, som sikres af Sonys sensorer og kameraernes kompakte størrelse, betyder, at du kan være mere diskret og mere mobil sammen med dine motiver. Men det, der virkelig overbeviste mig med det samme, var selve idéen bag det spejlfrie system. Muligheden for endelig at kunne se effekten af mine valg i forbindelse med lukker og blænde i realtid gennem den elektroniske søger var fantastisk. Jeg har elsket denne tilgang, siden jeg første gang brugte et Sony NEX 3, og da RX-1 og det første α7 kom på markedet, lagde jeg SLR-kameraerne på hylden for evigt."

Produkter i denne artikel
ILCE-9
α9 spejlløst fuldformatkamera med stablet CMOS-sensor

ILCE-9

ILCE-7RM2
α7R II med bagbelyst fuldformatbilledsensor

ILCE-7RM2

SEL24F14GM
FE 24mm F1.4 GM

SEL24F14GM

SEL35F14Z
FE 35mm f/1.4 ZA

SEL35F14Z

SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55 mm F1,8 ZA

SEL55F18Z

Amedeo Novelli
Alpha Universe

Amedeo Novelli

Italien

I sidste ende fokuserer jeg altid min fotografiske research på mennesket. Hvis jeg blev tvunget til at give en definition, ville jeg sandsynligvis bruge ordet social, men i en meget bred forstand af ordet. Jeg interesserer mig for alt, hvad der har med mennesker at gøre – lige fra følelser til relationer til miljøet. Jeg har valgt et spejlfrit system, da det giver mig mulighed for både at være mere diskret og mere modtagelig for at forstå de følelser, som jeg gerne vil formidle gennem mine fotografier. Lyset gør det almindelige til det magiske. – Trent Parke

Se profil


x