Portrætter og pilgrimme

Alys Tomlinson

Sony World Photography Awards er en af de største og mest berømte fotokonkurrencer i verden og et årligt fikspunkt i kalenderen over fotokonkurrencer. Den løber nu på sit 12. år og har til formål at fremvise de bedste samtidsfotografier fra hele verden.

Vi mødtes for nylig med Alys Tomlinson, som modtog Photographer of the Year 2018, for at spørge hende om, hvordan hendes liv og karriere ændrede sig efter at have vundet med sit bidrag "Ex-Voto"

Kan du fortælle lidt om dig selv, og hvordan din fotokarriere begyndte?

Jeg har studeret engelsk litteratur og kommunikation på universitetet, og dér blev jeg en del af en kameraklub. Vi tilbragte meget tid i mørkekammeret, og derigennem forelskede jeg mig i sort-hvide billeder. Efter jeg dimitterede, flyttede jeg til New York og fotograferede byen i min fritid, hvilket tilfældigvis førte til et job hos Time Out. Da jeg vendte tilbage til Storbritannien, besluttede jeg mig for at forfølge en karriere som fotograf, og jeg studerede fotografering på Central St. Martins.

alys tomlinson faldefærdigt hus

© Alys Tomlinson

Hvilken type reklamearbejde involverer du dig i?

Det er meget forskelligt. Jeg tager en del redaktionelle fotografier og arbejder med nogle få designbureauer, men jeg arbejder mest inden for undervisningssektoren. Det er generelt digitale farvefotos, hvilket er meget anderledes end mine personlige projekter, men jeg nyder forskelligheden ved begge.

Hvad fik dig til at deltage i Sony World Photography Awards?

Sjovt nok kendte jeg godt til konkurrencen, men jeg var ikke sikker på, at mine værker ville passe i nogle af kategorierne, og derfor har jeg ikke deltaget før. Så fik jeg en mail lige før deadline og fandt ud af, at der var blevet introduceret nogle nye kategorier. En af dem var "Discovery", og jeg tænkte, at mine værker helt sikkert ville passe i den kategori. Jeg må også indrømme, at det havde en vis tiltrækningskraft, at det var gratis at deltage! Jeg tror, det var nogle få dage før deadline, at jeg endelig indsendte mine billeder, men jeg troede ikke, at jeg havde en chance for at vinde.

alys tomlinson portræt af vera i sin dragt

© Alys Tomlinson

Men så gjorde du det! Du må have været ekstatisk?

Det var jeg! Og fuldstændig uforberedt på den presseomtale og de videointerviews, der kom efterfølgende! Men det var fantastisk. Legatet har også givet mig mulighed for at vende tilbage og færdiggøre projektet. Jeg havde allerede nok stillbilleder, men jeg ville gerne lave en film om nonnen Vera, der bor i Hviderusland, som jeg fotograferede i starten af projektet. Min baggrund er inden for stillbilleder, men heldigvis er min assistent en dygtig filmproducent, så sammen rejste vi til Hviderusland for at bo hos Vera i hendes kloster. Her lavede vi denne her skønne film, som er meget lig mine billeder.

alys tomlinson portræt af vera med foldede hænder

© Alys Tomlinson

Det var første gang, du brugte et spejlfrit Sony-kamera. Hvad synes du om det?

Det var simpelthen en fornøjelse at bruge, især fordi det var så lydløst. Vi filmede i situationer, hvor en meget diskret tilgang var påkrævet, f.eks. morgenbøn kl. 5.00, hvor du kunne have hørt en knappenål falde til jorden. Men fordi α7S II var lydløs, kunne vi være i ét med sceneriet, uden at vores tilstedeværelse forstyrrede. 

alys tomlinson nonner under morgenbøn.

© Alys Tomlinson

Udover at besøge Hviderusland for at optage denne film om Vera, hvordan har din arbejdsmængde så været i år?

Jeg har haft et vildt år, siden jeg vandt prisen, og det har virkelig ændret retningen for min karriere. Eksponeringen, siden jeg vandt, har været enorm! Jeg har været så heldig at vinde andre konkurrencer, men den her har absolut været den største. Nu har jeg jo nok arbejdet længe nok til at være rimeligt etableret, men i de seneste par måneder er jeg blevet kontaktet af et højprofileret galleri i London, og de har udstillet mine værker i Paris. Jeg arbejder også på en bog over projektet, som er blevet finansieret af Kickstarter. Det var godt nok noget, jeg havde håbet, at jeg kunne nå før prisuddelingen, men jeg kunne alligevel nå mine mål rimeligt hurtigt, på grund af den opmærksomhed jeg fik efter at have vundet.

alys tomlinson træer afspejlet i et vandløb

© Alys Tomlinson

Anser du Ex-Voto som fuldført nu, eller er det et projekt, der kan fortsætte på ubestemt tid?

Det er fristende at sige, at jeg kunne fortsætte, da der altid vil være folk, som tager på pilgrimsrejser, og det ville være interessant at se, hvor projektet kunne føre mig hen. Men i sidste ende tror jeg, at når bogen er blevet udgivet, så sætter det et naturligt punktum for mig.

Hvis du vil vide mere om Sony World Photography Awards og se Alys' prisbelønnede galleri, skal du gå til


Alys' film "Vera" får premiere i Somerset House i april 2019. Konkurrencen slutter d. 4. januar 2019, og det er gratis at deltage.

Produkter i denne artikel
ILCE-7SM2
α7S II E-mount-kamera med fuldformatsensor

ILCE-7SM2

SEL50F14Z
Planar T* FE 50mm F1.4 ZA

SEL50F14Z

SEL35F14Z
Distagon T* FE 35 mm F1,4 ZA

SEL35F14Z

SEL85F18

FE 85mm F1.8

SEL85F18


x