Detaljerede historier i Alpha Universe
Levende lys med α7S II

Steve Collins

Når Steve Collins støder på et problem, så løser han det. Han siger: "Hvis jeg oplever noget, hvor jeg ikke kan lide den måde, det fungerer på, forsøger jeg rimeligt hurtigt at finde en løsning, ellers irriterer det mig!"

Det var dette mantra, der fik Steve til at udvikle Live Aurora Network sammen med sin bror Tony – på denne måde kan alle i hele verden se nordlyset live i en enestående kvalitet på deres smartphone via en app.

steve collins sony alpha 7SII strålende nordlys ser ud til at bryde ud af silhuetten af et bjerg

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 1s @ f/1.4, ISO 800

Steve så nordlyset første gang, da han var på bryllupsrejse med sin hustru, hvor han satte sin alarm til at vække ham hver hele time, indtil han så det. "Efter nogle få nætter så jeg det," griner han," men de var ikke helt ligesom man ser dem på fotos; der var ingen farve, det var mere som en diset hvid sky."

steve collins sony alpha 7SII et blødt grønt nordlys genspejles i det rolige hav

© Steve Collins | Sony α7S II + 24mm f/1.4 GM | 2s @ f/1.4, ISO 5000

Steve og Tony var fast besluttet på at opleve nordlyset i al sin storhed, så inden længe bookede de en tur til Tromsø i Norge og downloadede alle de vejrapps, de kunne finde. Men ingen af dem kom særligt tæt på at forudsige nordlyset korrekt, og derfor begyndte Steve at lede efter webkameraer.

Ved hjælp af webkameraer kunne han sidde indenfor i varmen og kun gå ud for at se himlen, når han så nordlyset på webkameraet. "Vi timede det helt perfekt! Fem nætter i træk fik vi det perfekt show," fortæller han.

"Det var denne tur, der gav mig idéen til Live Aurora Network," forklarer han. "Jeg ville skabe en app, der kunne give folk besked om, hvornår nordlyset var der, baseret på liveoptagelser."

steve collins sony alpha 7SII dansende nordlys over fjerne bjerge og snedækkede veje

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 4s @ f/1.6, ISO 1200

Så hvordan går man i krig med at sætte en række kameraer op, som fjernlivestreamer nattehimlen, på tværs af lande og kontinenter? Steves idé var at skabe en algoritme, som kunne overvåge lysstyrke, farve, tæthed og bevægelser på nattehimlen, så han kunne vide, hvornår nordlyset var der.

steve collins sony alpha 7SII nordlyset og stjerner over et træhus i island

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 2s @ f/2.0, ISO 1250

Som et eksperiment begyndte han med at placere et overvågningskamera ved et hus i Island for at overvåge himlen, og da han havde bevist, at det virkede, udviklede idéen sig hurtigt. Steve begyndte at bruge Sony α7S-kameraer med fuldformatsensoren, som gav billeder i meget højere kvalitet end de overvågningskameraer, han havde brugt.

steve collins sony alpha 7SII feed fra live aurora network viser et blødt grønt lys over et bjerg

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 3.2s @ f/1.4, ISO 800

Han fandt dog ud af, at kameraerne skulle placeres på mere afsidesliggende lokationer med mørkere himmel, før Live Aurora Network virkelig ville fungere. Steve fandt et firma i USA, der kunne producere et skræddersyet kabinet, som kunne huse α7S-kameraerne, og som indeholder en blæser, et varmelegeme, en Windows 10-computer og en 4G-router for at muliggøre en netværksforbindelse med henblik på visning af billeder og styring af kameraerne.

I takt med at projektet har udviklet sig, er α7S II blevet Steves foretrukne kameravalg til Live Aurora Network sammen med det fantastisk skarpe FE 24mm f/1.4 G Master-objektiv. Det har ikke altid været et nemt projekt, og der har været mange udfordringer, som skulle overvindes, herunder hvordan man fjernbetjener alle eksponeringsindstillingerne på kameraerne. "Vi har installeret de nyeste kameraer i et relæ, så vi kan skifte fra at streame video til at bruge fjernbetjeningssoftwaren til Sony-kameraerne," forklarer han, "hvilket giver os mulighed for at ændre indstillingerne og tage billeder."

steve collins sony alpha 7SII intenst grønt nordlys danser over et vandfald i island

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 1s @ f/1.4, ISO 800

Tidligere var alle Steves billeder taget fra livestreamingen, så de kunne være ret kornet. Men nu hvor han kan fjernbetjene α7S II og skifte til kameratilstand, kan han producere JPEG-billeder, der har en høj nok opløsning til, at de tilmed kan bruges til reklamer.

I det imponerende projekt er der nu oparbejdet et arkiv på mere end 450.000 billeder af nordlyset samt videooptagelser ved hjælp af fem kameraer, der er stillet op i både Norge og Island. Steve satser på at få to kameraer mere i gang inden længe, herunder et på Lofoten Links-golfbanen på den norske ø Lofoten og et andet i nærheden af Anchorage i Alaska. Derudover er planen at have et globalt netværk af 24 kameraer fordelt over hele den nordlige halvkugle.

steve collins sony alpha 7SII pileformet nordlys over en klippefyldt strand

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 1s @ f/1.4, ISO 800

Hvad angår selve appen, så har den været en kæmpesucces, og der er helt op til 14.000 mennesker, som ser nordlyset hver aften. Det primære formål med projektet var at hjælpe med at sikre, at folk ikke ville gå glip af nordlyset, når de var ude at rejse, men nu har Live Aurora Network fået sit eget liv.

"Nogle mennesker sidder derhjemme og ser nordlyset på deres telefon eller streamer det på deres tv," forklarer Steve. "Det er så opløftende, når folk kommer hen til mig og siger: 'tak, fordi du hjalp mig med at se lysene – du har i bogstaveligste forstand hjulpet mig med at vinge den øverste ting af på min træskoliste'. Jeg er stolt over at have hjulpet med at være en del af det."

Og hvad er så den mest fascinerende del af Steves historie? "Jeg var slet ikke fotograf før, men det er jeg nu!"

Udvalgte produkter
ILCE-7SM2
Alpha 7S II E-mount-kamera med fuldformatsensor

ILCE-7SM2

SEL24F14GM
FE 24mm F1.4 GM

SEL24F14GM

Relaterede artikler


x