Detaljerede historier i Alpha Universe
Sådan fotograferer jeg | Lav byen
om til en fotografs legeplads

Bertrand Bernager

Jeg har været ekstremt heldig med at vokse op og lære at fotografere på gaderne i Paris. Storbyer er fantastiske steder til gadefotografering, da der sker så meget, og der så mange forskellige typer bygninger og lokationer. Det giver dig mulighed for at prøve forskellige ting og virkelig lære dit håndværk.

I de sidste par år har jeg ikke blot fotograferet i Paris, men i storbyer i hele verden – først med Sony α6000 og nu med α7R III.

bertrand bernager sony alpha 7riii en kvinde i rødt går foran en historisk bygning

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/160s @ f/8.0, ISO 100

Byen er en legeplads

Byer er ligesom en labyrint. Jeg ser hver dag som en mulighed, en ny udfordring for at forsøge at finde lokationer og fotografere scener, som ikke er blevet fotograferet før. Derfor er mit første råd simpelthen at nyde byen og gå rundt i den. Tag ud og udforsk byen, og se på den med friske øjne.

bertrand bernager sony alpha 7riii en kvinde sidder på en blå bænk foran et tårn

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/8.0, ISO 50

Når jeg mener, at jeg har fundet en scene, jeg kan fotografere, stopper jeg op og bruger et par sekunder på at observere, hvad der foregår, før jeg tager et billede. Jeg kigger efter noget magisk; det kan være noget særligt lys, eller noget der indfanger stemningen og atmosfæren på det bestemte tidspunkt. Det vigtigste er dog at stoppe op og se sig omkring, før man fotograferer.

Fotografér ikke det indlysende

Det vigtigste for mig er at forsøge at genskabe byens atmosfære, energi og DNA. Det er nemt at tage et postkortlignende foto af en by som New York. Man får muligvis et godt billede, men vi har alle set sådan et billede 1.000 gange før. Kig i stedet efter interessante kompositioner eller farver, og forsøg at gøre dine billeder originale. Føj dit særpræg til hvert billede.

bertrand bernager sony alpha 7riii genspejling af en rød taxi på en japansk gade

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/8.0, ISO 400

En øvelse, man kan bruge for at træne sig selv og udforske scenen for at finde noget anderledes, er at tage det indlysende billede og derefter simpelthen bevæge sig rundt i scenen. Prøv at fotografere længere nedefra, højere oppefra eller kigge i den modsatte retning. Prøv at finde et andet billede, du kan tage. Med tiden bliver det naturligt for dig at kigge efter og finde kompositioner, som er anderledes end de almindelige turistbilleder.

 

bertrand bernager sony alpha 7riii udsigt fra toppen af en gul bygning

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/80s @ f/5.0, ISO 500

Timing er alt

Ligesom med andre genrer inden for fotografering er lyset ekstremt vigtigt. Jeg tager mange billeder ved solopgang og solnedgang. Jeg vågner gerne tidligt om morgenen – omkring kl. 5.00 eller 6.00 – for at indfange det første lys på gaden. Jeg nyder at fotografere på dette tidspunkt, da lyset er magisk, og der næsten ikke er nogen mennesker på gaden.

bertrand bernager sony alpha 7riii rød lanterne på en solbeskinnet gade

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/250s @ f/8.0, ISO 200

En måde, jeg gerne vil introducere noget atmosfære og magi på, er ved at fotografere direkte mod solen. Jeg vil gerne lege med lyset og den måde, det skaber genskin, overstråling og stjernestråler på. Nogle mennesker kan ikke lide effekten og forsøger at undgå det, men for mig skaber det virkelig energi.

bertrand bernager sony alpha 7riii tre personer krydser avenue des champs élysées

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1600s @ f/2.8, ISO 400

For at finde det bedste lys bruger jeg apps, der kan spore, hvor solen vil være på himlen på forskellige tidspunkter af dagen, og så forsøger jeg at være det rigtige sted på det rigtige tidspunkt i forhold til lyset. Jeg ved stadig ikke præcist, hvilket billede jeg vil tage, men jeg ved, at lyset vil ramme en bygning eller en gade med en bestemt vinkel, og så er det bare op til mig at få mest muligt ud af den effekt, det skaber.

Brug kvalitetstid på redigering

Jeg bruger næsten den samme mængde tid på redigeringen, som jeg har brugt på at fotografere – en hel dag med fotografering resulterer i nok billeder til en hel dags redigeringsarbejde.

 

bertrand bernager sony alpha 7riii sort-hvid foto taget fra midten af en bygning

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 12-24mm f/4 G | 1/40s @ f/5.6, ISO 400

Når jeg redigerer, koncentrerer jeg mig om kontrastniveauet for at få de skarpe sort-hvide toner frem, og derefter vender jeg fokus mod farven og formen. Jeg vil rigtigt gerne have orange nuancer i mine billeder, så jeg leger med billederne for at få det frem, men det vigtige er at identificere de farver, man gerne vil fremhæve og arbejde for at få kontrasterne i en god balance.

 

Giv dig selv et projekt

En ting, jeg ofte gør, er at give mig selv et projekt for at forsøge at skabe en række billeder, der fungerer godt sammen. Jeg tog for nylig til Singapore og gav mig selv et arkitektonisk projekt. Jeg ændrede den måde, jeg arbejdede på, og brugte FE 12-24mm f/4 G-objektivet på mit α7R III til at fotografere sort-hvide abstrakte, minimalistiske billeder. Jeg ledte efter meget minimalistiske kompositioner med masser af lineære elementer.

bertrand bernager sony alpha 7riii japansk tempel med solskin

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/250s @ f/8.0, ISO 200

Når man arbejder på et projekt, hjælper det med at give dig fokus og motivation, så man kan presse sig selv og prøve noget nyt – og blive en bedre fotograf.

Udvalgte produkter
ILCE-7RM3
Alpha 7R III 35mm fuldformatkamera med autofokus

ILCE-7RM3

SEL1224G
FE 12-24mm F4 G

SEL1224G

SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM

SEL1635GM

SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55 mm F1,8 ZA

SEL55F18Z

SEL70200GM
FE 70-200 mm F2,8 GM OSS

SEL70200GM

Relaterede artikler
Bertrand Bernager
Alpha Universe

Bertrand Bernager

Frankrig

Gennem fotografering prøver jeg at følge lyset, forædle bevægelserne og indfange øjeblikket.

Se profil


x