Dit grænseløse jeg

Marek Arcimowicz

"Jeg fandt ikke på navnet 'fotograf af ekstreme projekter'," griner Marek Arcimowicz, "det kom bare til mig. Det stammer fra marketingdirektøren hos Alpinus, der er et firma med friluftstøj, som jeg plejede at fotografere for, og så hang det ligesom ved."

Det hang ved, da beskrivelsen er perfekt. I Mareks arbejde kan du se, hvordan han har kastet sig ud i de fleste, hvis ikke alle, af verdens mest baske miljøer.

"Jeg begyndte at tage billeder på steder og under forhold, hvor mange andre ikke kunne eller ville," forklarer han. "Det kunne f.eks. være i Gobi-ørkenen om vinteren, hvor der er -20 grader. Det er barskt for dig og dit udstyr."

marek arcimowicz sony alpha 6500 heste i det fjerne krydser ørkenen i et smukt lysskær

© Marek Arcimowicz | Sony α6500 + 70-200mm f/4 | 1/800s @ f/11, ISO 400

I disse barske områder har han fundet de mest betagende motiver. "De mest interessante ting findes på ekstreme steder eller under ekstreme forhold," forklarer han, "det i midten er ikke så interessant. Hvis du vil have, at dine fotografier skal gøre indtryk på folk, skal du gøre de ting, der gør indtryk på dig selv – de ting, der rører din sjæl."

marek arcimowicz sony alpha 6500 lejrplads for foden af et bjerg

© Marek Arcimowicz | Sony α6500 + 18-55mm f/3.5-5.6 | 1/200s @ f/13, ISO 800

Den største udfordring, han har stået overfor, var i Venezuela, hvor han deltog i en ekspedition i junglen, der gik ud på at bestige bjergmassivet, Tramen Tepui, hvor ingen endnu havde været. Marek forklarer: "Det var et bjerg, som ikke fandtes på noget kort – ikke engang NASA har kunnet fotografere det fra rummet, fordi det altid var så overskyet og regnfuldt. Det siger lidt om, hvordan forholdene var. Men det var absolut det hele værd, for vi kom til toppen af bjerget og hjalp med kortlægningen af det og fandt nye sommerfuglearter og en ny frø undervejs! Det er svært at finde sådanne steder," fortsætter han, "det er hele fornøjelsen".

Størrelsen og kvaliteten af de Sony-kameraer, han bruger i dag, var virkelig det bedste af det bedste, da han startede, siger Marek. Han besteg engang Ama Dablam i Himalayabjergene med et 6x7-kamera, objektiver og et stativ, der tilsammen vejede 15 kg. Han forklarer, at hans α7R II i dag "er en sand åbenbaring. Jeg kan få den samme eller bedre kvalitet som med et 6x7 mellemformat med kun 2 kg udstyr i rygsækken".

marek arcimowicz sony alpha 7RII lejrplads på et bjerg om aftenen under en stjerneklar himmel

© Marek Arcimowicz | Sony α7R II + 16-35mm f/4 | 25s @ f/4.5, ISO 12,800

For Marek er det vigtigt at pakke på en smart måde, når han skal på ekspeditioner, da de ofte involverer, at han skal gå langt eller klatre. Og udmattelse må ikke stå i vejen for de gode billeder eller for sikkerheden for dem, der er med.

Det er en balance, siger han, som kræver, at du kender din krop: "Tidligere var jeg i bedre form. Så det var ikke så stort et problem at medbringe en rygsæk på 20 kg. Jeg er næsten 50 år nu, så jeg har ikke de samme kræfter, men i stedet har jeg de perfekte objektiver og kameraer: robuste, vejrbestandige og lette. Jeg medbringer ét Alpha-kamera og to eller tre objektiver; det er alt, hvad jeg har brug for."

marek arcimowicz sony alpha 7RII frossen sø i bjergene

© Marek Arcimowicz | Sony α7R II + 16-35mm f/4 | 1/1250s @ f/10, ISO 400

"Kvaliteten af de nyeste Sony-sensorer er fantastisk, og vi bliver virkelige forkælet med ting som hastighed og præcision i forbindelse med autofokus. Det er dog hele systemet, der er vigtigt for mig. α7R II og III udnytter virkelig de enestående objektiver."

Sammen med hans α7R II og α6500 består hans sædvanlige udstyr af "et FE 16-35mm f/4 ZA, FE 70-200mm f/4 G og noget a la et FE 35mm f/1.4 ZA eller 55mm f/1.8 ZA. Hvis jeg ikke vil skifte objektiver og dermed sikre, at jeg er mindre synlig som fotograf, bruger jeg for det meste 35mm. Men hvis jeg arbejder mere med portrætter, så bruger jeg 50mm".

marek arcimowicz sony alpha 6500 landskab med en sø og fjerntliggende sneklædte bjerge

© Marek Arcimowicz | Sony α6500 + 70-200mm f/4 | 1/160s @ f/11, ISO 250

Den begejstring, du føler gennem Mareks rejser og ekstreme billeder, stammer fra de begrænsninger, han havde under sin opvækst bag jerntæppet under den kolde krig i Polen. "Det var nærmest ikke muligt at sætte en fod uden for døren, så jeg drømte om eventyr: bjerge, poler, ørkener som Sahara, Kalahari, Gobi… Da jeg var 18 eller 19, og det endelig blev muligt, havde jeg ikke noget andet valg end at tage afsted. Først til Frankrig og Spanien, så til Marokko, Kina og Tibet... I dag er det ikke så chokerende, men før man kunne bruge internettet til at hjælpe med at reservere udflugter, ture og hoteller, var det ligesom at rejse med kun et kompas. Et sandt eventyr."

marek arcimowicz sony alpha 7RII små børn med ansigtet malet med mudder

© Marek Arcimowicz | Sony α7R II + 55mm f/1.8 | 1/200s @ f/6.3, ISO 800

Nu, hvor der er flere og flere fotografer, der fotograferer de samme motiver, leder Marek efter noget nyt ekstremt, et nyt sus. Han forklarer: "Jeg tror ikke, at det, jeg lavede tidligere, er så interessant længere. Man kan bruge et Action Cam nu, og man ser så mange fantastiske billeder af snowboarding, surfing, skiløb og faldskærmsudspring. Jeg bryder mig ikke om at være en del af mængden, så derfor fortæller jeg mere personlige historier om f.eks. økologi og samfundsskift. Det, du laver, skal udvikle dig som kunstner. I de sidste fem år er jeg begyndt på det og har fotograferet nogle meget "hårde" billeder om menneskehandel, misbrug og hungersnød. Emner, vi skal se i øjnene. Det er en anden form for ekstrem."

Produkter i denne artikel
ILCE-6500
α6500 førsteklasses E-mount-kamera med APS-C
ILCE-7RM2
α7R II med bagbelyst fuldformatbilledsensor
ILCE-7RM3
Vario-Tessar T* FE 16-35 mm F4 ZA OSS
SEL70200G
FE 70-200 mm F4 G OSS
SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55 mm F1,8 ZA
SEL1855
E 18-55 mm F3,5-5,6 OSS
Marek Arcimowicz
Alpha Universe

Marek Arcimowicz

Polen

"En rigtig rejsende har ingen fast plan og er ikke nervøs ved ankomsten – 老子 Lǎozi (Lao Tzu; 6th – 5th century BC)"

Se profil


x