Tohjulet fotografering

Russ Ellis

Cykelentusiasten Russ Ellis mener, at han har verdens bedste job – han rejser hele verden rundt og bliver betalt for at fotografere sin yndlingssport. Russ' karriere er dog ikke et resultat af en nøje planlagt vej siden barndommen.

Han fik et kamera i 10-års fødselsdagsgave, hvilket kickstartede hans passion for fotografering, og selvom han var en ivrig atlet i skolen, var cyklen blot et transportmiddel for den unge mand fra Nottingham. Det var først i 2013, hvor nogle venner foreslog en cykelferie på Mallorca, at han virkelig blev bidt af den tohjulede.

Russ Ellis
 © Russ Ellis | Sony α9 + 16-35 mm f/2,8 GM | 1/1000s @ f/3,5, ISO 320

Da Russ begyndte at blive seriøs med sin fotografering og efter en periode, hvor han havde hygget sig med at tage billeder af dyrelivet og gademiljøet, gik han i gang med at optage lokale cykelløb. I 2015 blev han kontaktet af Cycling Weekly, som hyrede ham til at tage billeder af cykelløbet Paris-Roubaix til magasinet.

"Da jeg fik penge for denne optagelse, blev det et vendepunkt for mig. Jeg fandt ud af, at det var det, jeg ville leve af."

Fotograferingstilbuddene begyndte stille og roligt at tikke ind, og senere det år kontaktede Sky ham for at få ham til at fotografere deres kampagne "Sky Loves Cycling". Det var på dette tidspunkt, at Russ skulle vælge mellem sikkerheden ved sit kontorjob eller muligheden for at skabe sig en karriere ud af sine to passioner. Heldigvis valgte han det sidste.

To dage før han skulle afsted for at fotografere Tour de France i 2017, fik Russ mulighed for at prøve det nyligt lancerede α9. Som en hvilken som helst professionel fotograf ved, er det essentielt at have 100 % tillid til sit gear, så i de første par dage brugte han kameraet sammen med sit sædvanlige gear.

Russ Ellis

 © Russ Ellis | Sony α9 + 24-70mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/3.5, ISO 200

Russ Ellis

 © Russ Ellis | Sony α9 + 16-35mm f/2,8 GM | 1/1000s @ f/3,2, ISO 100

"Jeg forventede ikke, at jeg ville komme til at bruge α9 så meget, som jeg gjorde, men jeg tog et hurtigt kig på menusystemet, og det var meget intuitivt, så jeg brugte det sammen med mit eksisterende udstyr fra dag ét og havde det godt med at bruge det. Eye-AF var en sand åbenbaring og gav mig muligheder, jeg ellers ikke ville have haft. Ved slutningen af tour'en brugte jeg kun mit α9."

Russ Ellis
 © Russ Ellis | Sony α9 + 16-35 mm f/2,8 GM | 1/2500s @ f/4, ISO 320

Måske med undtagelse af dem, der tager billeder i konfliktsituationer, er sportsfotografer kendt for at være knap så gode ved deres udstyr, og for at kunne klare presset dag efter dag skal kameraer være ret robuste.

"Jeg brugte ret meget tid på at tage billeder fra en motorcykel, og vejret var ikke altid lige godt. Jeg var en smule bekymret for, hvordan en α9 ville klare regnen og at blive kastet rundt med – især da jeg vidste, hvad mit DSLR-kit kunne klare – men det gik godt, og det svigtede mig aldrig."

Russ Ellis

 © Russ Ellis | Sony α9 + 55mm f/1.8 ZA | 1/2000s @ f/1.8, ISO 250

Russ' primære rolle er at fotografere cyklisterne langs ruten, men han fik også fuld adgang bag kulissen – noget han var ivrig efter at dokumentere, måske fordi det mindede ham om hans tidligere gadefotografering.

"Det var fantastisk at fotografere bag kulissen med sådan et lille kamera, og med den lydløse lukker kunne jeg indfange øjeblikke, som ville have været umulige med mit DSLR. Jeg kunne bogstaveligt talt tage skærmen frem og fotografere, uden nogen opdagede det. På den måde fik jeg noget virkeligt fantastisk materiale."

I stedet for at have det klassiske billede med teleobjektiv, som mange sportsfotografer tager, foretrækker Russ at komme helt tæt på rytterne eller bruge omgivelserne til at give sine billeder noget perspektiv. Han foretrækker de kortere objektiver til sit arbejde, især Sonnar T* FE 55 mm f/1.8 ZA, hvor blænden er helt åben, når han fotograferer.

"Jeg elsker mit 55 mm f/1,8 – det er det, jeg bruger mest, især i starten af løbet, når jeg tager de første billeder. Jeg kan godt lide en flad dybdeskarphed, så jeg tager ofte helt brede billeder, og objektivet giver mig altid gode resultater. Jeg har også brugt 35 mm f/1,4, som er lige så fantastisk, og for nylig prøvede jeg 16-35 mm f/2,8 G Master, som giver mig langt større fleksibilitet."

Russ Ellis

© Russ Ellis | Sony α9 + 55 mm f/1,8 ZA | 1/4000s @ f/1,8, ISO 160

Russ Ellis
 © Russ Ellis | Sony α9 + 55 mm f/1,8 ZA | 1/1000s @ f/1,8, ISO 200

"Jeg har også en 70-200 mm f/2,8 G Master, og det er et dejligt objektiv, men jeg foretrækker at være lige der, hvor tingene sker, så de korte objektiver passer bedst til min stil. Det er mig, der kører rundt mellem cykelrytterne, når de har passeret målstregen, og tager billeder af dem, når de giver krammere og high-five til de andre på holdet efter løbet."

Produkter i denne artikel
ILCE-9
α9 spejlløst fuldformatkamera med stablet CMOS-sensor
SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM
SEL2470GM
FE 24-70 mm F2,8 GM
SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55 mm F1,8 ZA
Russ Ellis
Alpha Universe

Russ Ellis

Storbritannien

Vær altid på udkig efter noget, der er anderledes, og fortæl en historie.

Se profil

TEST


x